Великобритания се отказва от ротационното председателство на ЕС

Страната трябваше да го поеме през втората половина на 2017 г.
Обновена: 20 юли 2016 12:47 | 20 юли 2016 12:46, Елка Василева
0
Великобритания се отказва от ротационното председателство на ЕС
Тереза Мей. Снимка: архив, Reuters

Великобритания няма да поеме планираното шестмесечно ротационно председателство на Европейския съвет от юли 2017 г., обяви говорителка на британския премиер Тереза Мей, цитирана от Ройтерс.

Съобщението бе направено след разговор между Мей и председателя на съвета Доналд Туск.

Още по темата

Министър-председателката каза, че Великобритания ще трябва да се откаже от ротационното председателство на (ЕС), планирано за втората половина на 2017 г., тъй като би трябвало да дадем приоритет на преговорите за излизане от съюза. Тя обясни, че трябва внимателно да се подготвим за преговорите за излизане от ЕС преди да задействаме член 50, посочи нейната говорителка.

Доналд Туск уверил Тереза Мей, че ще съдейства този процес да протече възможно най-гладко.

Мей уведомила Туск в телефонен разговор за решението на Великобритания да се откаже от ротационното председателство. Председателят на Европейския съвет приветствал експедитивното й решение по въпроса, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике на канцеларията на британската министър-председателка.

След разговора Туск съобщи в Тwitter, че е предложил на Мей "кадифен развод": "Казах на министър-председателката Тереза Мей, че Brexit-ът трябва да е добре организиран и спокоен, нещо като "кадифен развод".

В момента ротационен председател на Европейския съвет е Словакия. От януари до юни 2017 г. тази функция ще изпълнява Малта, а тя трябваше да бъде сменена от Великобритания. По план е предвидено председател през първата половина на 2018 г. да е Естония, отбелязва ДПА.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари