Белгия ни се пречка на председателството на ЕС

Решават утре кой кога ще управлява ЕС след отпадането на Лондон
19 юли 2016 14:37,
16
Белгия ни се пречка на председателството на ЕС
Снимка: архив, Reuters

Белгия е заявила желание да поеме председателството на ЕС вместо Великобритания във втората половина на 2017 г. За това съобщи външният министър на страната Дидие Рейнолдс.
 
Европейските посланици се събират утре в Брюксел да преразпределят ротационните председателства. Великобритания няма как да стои начело на Съюза и да определя дневния му ред при положение, че желае да го напусне, коментира европейски дипломат.
 
Лондон засега не е отправил официално искане да се оттегли от своето 6-месечно председателство, позовавайки се на нуждата от повече време след изненадващия резултат от референдума на 23 юни. Останалите държави обаче не искат повече да чакат, тъй като организирането на председателство изисква голямо административно усилие и финанси, които трябва да се планират.

Още по темата

Според Лисабонския договор, след като подаде молба за напускане, Великобритания няма да има повече право да участва в дискусии по теми, свързани с нейното решение и с бъдещето на Съюза. Тъй като преговорите за излизането ѝ от ЕС ще се водят предимно в Съвета, практически ще е невъзможно тя да води преговорите и от свое, и от името на останалите страни членки, като председател на Съвета.
 
Посланиците от ЕС трябва да изберат дали да заместят Лондон с друга страна или да изтеглят напред държавите председатели, които вече са определени до 2020 г.
 
Внезапната кандидатура на Белгия, която беше председател на ЕС последно през 2010 г., може да се окаже най-безболезнена за следващите в списъка, сред които и България, които се притесняват дали ще успеят да се подготвят навреме, коментира източник от една от засегнатите държави.
 
Ново председателство на Белгия изглежда като един от най-евтините варианти, тъй като страната е домакин на основните европейски институции и вече има необходимата инфраструктура, както и достатъчно административен капацитет от експерти, за да води дневния ред на ЕС за 6 месеца. Идеята била лансирана по време на срещата на върха на НАТО във Варшава преди 10 дни.
 
Вторият вариант с изтегляне на председателствата би означавал България да застане на кормилото на ЕС от началото на 2018 г. вместо след лятото. Това би напрегнало подготовката, но в същото време би отървало София от необходимостта да води преговорите по две от най-трудните досиета в ЕС – бюджетната финансова рамка до 2027 г. и новата селскостопанска политика. Запазване на председателството за втората половина на 2018 г. ще означава и че България ще трябва да преговаря от името на ЕС и с Великобритания за нейното излизане в заключителната част от договарянето на условията, за когато се оставят най-щекотливите въпроси.
 
Неотдавна премиерът Бойко Борисов заяви, че България няма проблеми с датата на председателството си, тъй като разполага със зали, може да наеме коли за гостите си и има дипломати, владеещи различни чужди езици, които успешно могат да преговарят за излизането на Великобритания от ЕС. Председателката на комисията по европейските въпроси в Народното събрание Джема Грозданова също декларира, че България е готова да води ЕС. Дори вече е решен какъв ще е главният ѝ политически приоритет – развитие на дигиталния пазар на Европа.
 
Изтегляне на председателствата с 6 месеца би означавало и размяна на местата между Австрия, която е наред сред България и Финландия, за да могат двете страни да проведат редовните си избори, без те да съвпадат с председателствата на ЕС. Организирането на председателство и на избори по едно и също време се смята за прекомерно държавно усилие, което дори страни като Австрия и Финландия не могат да си позволят.
 
Ротационните председателства се сменят на всеки 6 месеца. През този период държавата, която е начело на Съвета, председателства срещите на лидерско, министерско и експертно ниво и отговаря за воденето на преговорите по приемане на текущото законодателство и определя техния дневен ред.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: белгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Влък преди 7 години
Те знаят, че там където е стъпил български крак трева не никне и с основание се опасяват за есето.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България, просякът на Европа, ще води преговорите по излизане на Британия от ЕС ???! Хахахахаа!!Това беше страхотен ВИЦ, мерси: ))Кога ни приеха последни по милост, кога дойде време да решаваме съдбата на Великите и да председателстваме съюза.... Трагикомедия!
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ne imi 6tem prdsravitelstvoto nito aEU. Bobi li si dokarvame. Pitam
11
2
 
3
 
! Отговори
Рачо Ковача преди 7 години
До Анонимен 10Струва ми се че няма да ни се отдаде тази висока чест,тъй като до тогава ще бъдем територия доброволноприсъединила се към Турция / под ръководството наСултан Ердоган /, направено по тертипа на присъединяванетона Крим към Русия !?Така Турция най-бързо и безболезнено ще влезе в Европейския съюз,без да се ползува от услугите на Меглена Кунева, която да затваряи отваря преговорни глави и унищожава ядрени реактори . . !?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре е България да не преседателства защото излагацията и гафовете ще са катастрофални.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нас ни гласят за финалното представителство, на нас ще се падне честта да хлопнем кепенците. Боко има много специалисти по събирането и почистването. Ако трябва ще наемем още.
8
2
 
13
 
! Отговори
бб преди 7 години
С нашето председателство да приключим с ЕС.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А големите демократи белгийците как им викали на африканците от Конго през 1960 година когато са ги избивали???
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма други освен Хитлер, да е унищожил повече живи хора от белгийците, били те и ***.
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТО МАЙ НАШАТА БЕДНА ОПОСКАНА ДЪРЖАВИЧКА СЕ ПРЕЧКА ДЕТО НЕ И Е МЯСТОТО!ПРИЛИЧАМЕ НА ОПЪРПАН ПРОСЯК СЕДНАЛ НАСРЕД ПОРТАЛА НА БЪКИНГАМСКИЯ ДВОРЕЦ..И КОЙТО МИНАВА СИ ОБРЪЩА ГЛАВАТА С ОТВРЪЩЕНИЕ!СТРАНА УЖ В ЕВРОПА ПЪК С ПО БЕДНО НАСЕЛЕНИЕ ОТ АФРИКАНСКИТЕ ПЛЕМЕНА!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия демократи дето избиха 10 милиона човека в Конго(Заир) ЗА ТЯХ ЛИ СТАВА ДУМА???
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако преговарят нашите със сигурност ще.потопим кораба ......
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те не могат да се оправят с една държава.ще ръководят ЕС. Но пък хубавото е.че всички страни ще стигнат дереджето на БГ
1
8
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Белгия да внимава да не отнесе някоя Булава от нашите приятели!