18-годишният стрелец в Мюнхен уби 9-има и себе си

Мотивът му - напълно неясен според шефа на полицията
Обновена: 23 юли 2016 12:00 | 23 юли 2016 06:24, Елка Василева
172
18-годишният стрелец в Мюнхен уби 9-има и себе си
Снимка: БТА

Девет души бяха убити при стрелба, извършена от 18-годишен германец от ирански произход, чийто мотив все още е "напълно неясен", заяви тази нощ началникът на полицията Хубертус Андре, цитиран от ДПА.

 "Въпросът дали това беше тероризъм или луда безразборна стрелба е свързан с мотива, а ние засега не можем да кажем нищо за него", каза Андре на пресконференция.

Нападателят носел пистолет и червена раница, когато започнал да стреля в ресторант "Макдоналдс" в 17,52 ч. (15,52 ч. по Гринуич) в търговския център "Олимпия".

Сред жертвите има деца, а трима от ранените 16 души остават в критично състояние, съобщи Андре.

Още по темата

Двама мъже, които първоначално били заподозрени като съучастници в стрелбата, напуснали местопрестъплението с кола, по-късно били разпитани и било установено, че нямат нищо общо.

Тийнейджърът, който имал двойно германско и иранско гражданство и живеел в Мюнхен от повече от две години, се застрелял в главата в странична улица на около километър от мола. Раницата му била изследвана с робот за експлозиви. Не беше съобщено за намерени такива.

Тялото на заподозрения било открито около два и половина часа след атаката и било установено, че това е стрелецът въз основа на свидетелски показания и видеозаписи от атаката.

Младежът не бил познат дотогава на полицията и няма доказателства за връзки с терористични организации, каза Андре, цитиран от Асошиейтед прес.

Свидетели бяха съобщили за трима мъже с дългостволно огнестрелно оръжие, но Андре заяви, че стрелецът е действал сам.

След избухването на стрелбата градските власти изпратиха съобщение по смартфоните за тревога и обявиха извънредна ситуация в града. Тази нощ полицията обяви предпазливо край на тревогата. Макар че първоначално тя определи стрелбата като акт на тероризъм, впоследствие заяви, че няма индикации за замесен ислямски екстремизъм. Един свидетел твърди, че е чул стрелецът да крещи обиди против чужденците.

 "Въпросът "тероризъм или безразборна стрелба" е свързан с мотива, а ние не го знаем. Не можем да разпитаме заподозрения, така че разследването е малко по-трудно. Трябва да установим с кого е контактувал преди стрелбата", каза Андре.

Видеозапис от мобилен телефон, качен онлайн, показа заподозрения, облечен в черно, застанал на паркинг на покрива на мола, да крещи на снимащия, като в един момент заявява "Аз съм германец" и после стреля.

Германският канцлер Ангела Меркел е редовно информирана за ситуацията, заяви началникът на кабинета й Петер Алтмайер. "Всичко, което знаем и можем да кажем засега, е, че това беше жестока и нечовешка атака", каза той по телевизия А Ер Де. "Не можем да изключим, че има терористична връзка. Не можем и да го потвърдим, но разследваме и в тази посока", добави той.

 "Абсолютна сигурност може да имате само в държава с абсолютно следене, а никой не иска това, това би било противно на свободния европейски начин на живот. Но, както отново стана ясно днес, не можем да омаловажаваме опасността. Това е опасност, на която са изложени много страни, особено на запад, и затова е важно да предоставим на нашите агенции за сигурност инструментите, от които се нуждаят за борба с екстремизма", продължи той.

Многобройни полицейски сили бяха разположени в района на северната част на Мюнхен, близо до Олимпийския стадион. Общо бяха задействани 2300 полицаи, включително елитната част Ге Ес Ге 9 и екипи на спецчасти от други германски провинции и от съседна Австрия.

Събитията се разиграха недалеч от мястото, където палестински нападатели откриха огън в олимпийското село през 1972 г. и убиха 11 израелски атлети. Антитерористичното звено Ге Ес Ге 9 беше създадено именно след тази атака, но градът преживя една по-тежка през 1980 г., когато 13 души бяха убити и над 200 ранени при бомбен атентат, за който бе обвинен студент с връзки с неонацистка група, припомня АП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: Мюнхеннападение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
7
 
! Отговори
РРР преди 7 години
До Ф.С.ВДа, ама преди да почнем да правим милиарди след войната в Ирак, трябваше да им опростим 1,5 милиарда долара дълг и да дадем двайсетина жертви курбан. Разсипахме богатата държава, пък пари още не сме почнали да правим. Навярно хамериканците са почнали.
35
1
 
21
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Ми време беше да ударят и Германия та заспалите арийци барем се сетят за какво иде реч и да свалят откачалката Меркел.
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чистокръвен Германец !При това от цели 2 години .При това от Иран на Християнската държава.
33
1
 
31
 
! Отговори
Глупости преди 7 години
В статията пише очевидна идиотщина: той бил германец..ама от ирански произход. Човек не може да бъде германец от някъкъв друг произход, човек СЕ РАЖДА ГЕРМАНЕЦ ОТ БАЩА И МАЙКА НЕМЦИ!!! А този престъпник е *** от изродена раса!
32
1
 
14
 
! Отговори
Българина преди 7 години
От 2 години живеел там, ама мразел чужденците. Мотивът за стрелбата бил напълно неясен. Никой не искал масово следене, щото противоречало на европейските ценности. Смях в залата. Ако тези твърдения минат пред местната публика, значи мисленето на германците много им куца.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
- Фрау Меркел, где така?- Да се самоубия, майн Фюрер!
30
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛЪЖАТ! Отново. Вече няколко пъти немската полиция и политиците лъжат хората, когато са извършени посегателства от подобен тип. А къде е Меркелката?!? Крие се в миша дупка. Да излезе да си направи селфи с горкия измъчен човек. Нарочно лъжат хората. Даже ще започнат да заплашват свидетелите, за да не казват истината - както правеха в Кьолн. Не знам само германците докога ще търпят.
29
2
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
зомбиран от исляма младеж разбира че вьрши нещо лошо и се самоубиваот такива деиствия няма спасение
28
1
 
33
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Ами това чака Европа-- за съжаление вече няма да е същата спокойна Европа- След разбиването на целият Арабски Свят в рамките на над 10 г - сега БГ политиците ще говорят клишета- Къде е С Паси да обясни защо обявихме война на Ирак - (след войната сме щяли да строим там и да направим милиарди )-Защо подкрепяхме САЩ и Европа за петролните войни? Каква ни беше изгодата? Арабите разбират само от диктатори- а евросвободите са нещо като- агнета в кошара които блеят мотото- добре дошли бежанци,,,,
27
1
 
19
 
! Отговори
Мътна и кървава преди 7 години
САЩ и европейците ги забъркваме мътни и кървави в ислямските държави. Около милион убити само в Ирак, разсипани народи от Афганистан до Алжир. Ама били далече. Няма далече в омалелия съвременен свят. Обикновените хора не са виновни, нито тук, нито там, но духът е пуснат от бутилката.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До спонсор на МВР - imate si nov saiuznik, be djanym! Spri da rivesh:) Sega shte ti pusnat i lista s turskite saitove
25
3
 
3
 
! Отговори
СОС преди 7 години
Не може ли иранец от германски произход?
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Европа няма смъртно наказание. Тук само ги обезвреждата при опит за бягство или се самоубиват.
23
2
 
23
 
! Отговори
АМЧИ преди 7 години
РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ ЩЕ КРЕЩИ АЗ СЪМ ГЕРМАНЕЦ .ВИЕ КАКВО ЧАКАХТЕ АЗ СЪМ АБОРИГЕН ЛИ?????? НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ НАСЪСКВАТ ХОРАТА ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ.СЕГА ВЪРХА ЩЕ Е И АКО Е ХРИСТИЯНИН И ОТГОВОРНОСТ ДА ПОЕМАТ ИД СПЕЦИАЛИСТИТЕ..АХА
22
0
 
4
 
! Отговори
посветен преди 7 години
До АнонименМОСАД ще си ги прибере.
21
4
 
39
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 7 години
Пълен провал на всички служби по всички направления! Вместо да се борят с тероризма, те се занимават с антируска пропаганда!
20
2
 
31
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Когато преди две години писах,че ислямът е започнал война срещу Европа и до 5 години ще има кланета по улиците,на мен самия не ми се вярваше,че ще е толкова скоро!Е вече е факт.При това положение и до сбъдване на другата прогноза не остава много време,а тя е:Ако не се вземат радикални мерки,в Европа ще загинат десетки МИЛИОНИ БЕЛИ ХОРА!Хора,вразумете се!Тея политици са напълно неадекватни и ще ни доведат до ръба на унищожението!Може и оттатък.....Това е очевидно,не съм го измислил аз!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до посветен,пич, а със зомбитата и извънземните които са сред нас в човешки кожи какво ще стане, нищо не си казал за живите мъртви.
18
5
 
27
 
! Отговори
Петьо еврей преди 7 години
Няма такова нещо като мирен ислам тази религия носи само зло!
17
0
 
0
 
! Отговори
Чора преди 7 години
До Некъф лудДзен будизъм и бахайство.