Във Великобритания май вървят към "твърд Brexit"

Перспективата за безкомпромисен развод става все по-вероятна
Обновена: 28 сеп 2016 13:07 | 27 сеп 2016 22:13, Елка Василева
92
Във Великобритания май вървят към "твърд Brexit"
Снимка: архив, Reuters

Перспективата за безкомпромисен развод между Лондон и Европейския съюз или "твърд Brexit" става все по-вероятна във Великобритания, което обещава усложнения за деловите среди, но и за обикновените граждани, пише Франс прес.

От няколко седмици консервативното правителство на Тереза Мей води консултации с шефове на предприятия с цел да уточни стратегията си на преговори с Брюксел, щом бъде задействан член 50 от Лисабонския договор, който касае излизането на страна членка от ЕС.

Официално Даунинг стрийт остава лаконичен за намеренията си и външният министър Борис Джонсън бе скастрен от Мей за изказването си, че Лондон ще започне да разкрива картите си в началото на 2017 г. А говорител на "Даунинг стрийт" 10 вчера даже окачестви като спекулация изострянето на страховете на еврофилите.

Банкерите и бизнесмените, които взеха участие в първите консултации обаче излязоха от тях с твърдото усещане, че лагерът на привържениците на линията без отстъпки към Брюксел усилва позициите си.

"Политическата динамика определено е на страната на твърдия Brexit", каза Даниъл Ходсън, председател на изпълнителния комитет на евроскептичното лоби Форум за преговори за финансовите услуги.

"Може да има съпътстващи щети" при рязко напускане, признава той. Според него обаче могъщият британски финансов сектор ще се справи съвсем добре, ако политиците договорят системи за еквивалентност с европейските си колеги, тоест поредица от конкретни споразумения на мястото на сегашната интеграция в общия пазар.

"Опасността от заемането на твърда позиция е, че това ще усили несигурността, ще намали доверието и ще накара някои фирми да конкретизират плановете си за напускане на Великобритания", предупреди обаче Джон Макфарлан, председател на финансовото лоби The CityUK, цитиран от в. "Файненшъл таймс".

И наистина, царящата след референдума на 23 юни целенасочена мъглявост дразни мнозина отговорни лица, които се опасяват от неприятни последствия за финансовия център на Лондон и по-общо за икономическата мощ на страната и за жителите й.

"Лондонското Сити ще направи максимума за снижаване до минимум на свързаната с Brexit-а несигурност, за успокояване на деловите среди и гарантиране, че инвестициите в страната ни ще продължат", обясни Марк Болеат, председател на политическия комитет на Корпорация "Лондонско Сити".

На теория британското излизане от ЕС не означава непременно, че Обединеното кралство ще напусне общия пазар или дори само митническия съюз.

Брюксел обаче неколкократно предупреди, че краят на свободното движение на европейски работници, което пламенно желаят привържениците на Brexit-а, ще изключи всяко оставане на страната в тази ценена от бизнес средите структура.
Ако Великобритания напусне митническия съюз, страната ще трябва не само да предоговори десетки търговски споразумения, но и да подсили граничния си контрол към страните от ЕС както за хора, така и за вноса и износа на стоки.

Това конкретно означава, че Лондон ще трябва да назначи хиляди митничари, но и да преразгледа организацията на системите си за контрол в пристанищата и летищата, както и пред тунела под Ламанша.

Защото след като останат извън ЕС, е възможно на британците да бъдат наложени визи всеки път, когато пресичат Ламанша, за да отидат във ваканция или да изкарат уикенда в някоя страна от ЕС. Да не говорим за опашките пред митницата на излизане от всяка посетена страна, където ще трябва да декларират всеки купен сувенир, върху който се дължи мито.

Колкото до единия милион британски имигранти в Европа, твърдият Brexit би изпълнил най-лошите им кошмари в бюрократично и финансово отношение: пенсионерите ще бъдат отрязани от местните здравни системи, а работещите ще трябва да си извадят разрешителни за престой и за работа.

Без да забравяме тегобите за трите милиона граждани на ЕС във Великобритания, които ще се сблъскат със същите проблеми или дори ще бъдат ограничени в престоя си. Ами обменът на студенти? Как си представяте касовия филм на Седрик Клапиш "Европудинг" без английската му героиня Уенди?
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
7
 
! Отговори
А1 до Анонимен преди 7 години
Е, що се касае за английските запалянковци, то простотията взаимно се привлича!А, тесногръдието на българина Алеко го е обобщил в образа на бай ***.За егоцентризма на нашего рода се носят легенди : "един българин църква, двама българи три църкви"
45
6
 
28
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
Колкото по скоро си идат, по добре. И без това досега винаги си играеха тяхната игра с вечните отстъпки. Не са велика сила много отдавна и ми дреме за тях. Да си стоят на скучния остров и да броят слънчевите дни. Ситито ще отиде във Франкфурт къдет си му е мястото.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 53Топката се прехвърля в камерата на Лордовете! Така е! Защитният механизъм се отнася както за българи така и за англичани. Като масовост англичаните са по на ясно с това какво национална гордост и какво е тесногръдие. Уви, повечето от българските не са за съжаление! Клати ги един ужасен примитивизъм с който символично се гордеят и мислят за голямата работа. Повечето английски футболни запалянковци са от същия контингент но имат една особена сплотеност дори и в простотиите си! Ние НЕ!
43
0
 
0
 
! Отговори
станко шибaнякa преди 7 години
aaaaaaaaaaa
42
4
 
3
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
Според законодателството кралицата може да наложи временно Вето (което, може да се окаже доста разтегнато във времето) за решението за излизане от ЕС.За "гордоста" на съвремените англичани може да се спори дълго стига те да знаят точното определение на понятието Що е национална гордост!?Българинът и неговото прословуто лицемерие е начина му да оцелее в тежки и трудни времена (Преклонена главица сабя не я сече - Хр.Ботев)Уви!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 45А България? За какво е този маниакален рев за инвестиции? :)))))))))))
40
4
 
4
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
Ми, като ни изгонят от Англия - а, скоро след това и от Европата - шъ одим да мием чинии на Марс (идеята на НАСА за заселването на Марс и околните планети в Слънчевата с-***)-)))))))))))
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До А1 48Английската Кралица не може да сложи вето! Камерата на Лордовете може! Не бих казал че са двуличници а по-скоро хитри и ловки дипломати! Доста са мачкали народа но в един момент са се поусетили и са поотпуснали колана. Имат национална гордост и спазват някакво поносимо благоприличие. Аз веднага бих казал че по-прости, подли, лицеприятни, егоистични и лумпенизирани от българските политици - няма! Разликата се откроява веднага!
38
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На българските миячи и чистачи скоро ще им бият дузпата от Англия. А в цяла Европа безработицата расте, няма къде да отидат и ще се домъкнат обратно в България, където пък хептен няма работа за тях. Това означава повече безработни, повече просяци, повече клошари, повече престъпници в България.
37
3
 
9
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Мдааа... както се казва - "Джентълмена дълго се сбогува, но не си тръгва!"Така, че ще видим...Няма по-големи двуличници в световната история от английската политика и политци!А, и не изключвайте от уравнението Шотландия и Северна Ирландия, както и ветото, което може да наложи кралицата, ако види зора!-)))))))))
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 45Не бих казал че англичаните са масово такива! Правило ми е винаги впечатление че ние българите сме много повече от тоя сорт! За някой паунд повече сме готови да прецакаме и майките си! Резултатът е на лице ако направим едно елементарно сравнение между България и Англия!
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 42Станаха много обитателите на клона! За повечето българи това е началото и който успее да научи езика, да се образова нещата се оправят. Наемите наистина са най-голямото финансово перо и веднага след него е транспорта. В повечето столици по света е така. Храните са обаче доста по-евтини отколкото в България. Това което ме изумява е факта че българските магазини продават българските стоки на двойна цена спрямо същите стоки в турските магазини. Да го наречем "нашенско" обслужване!
34
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англичаните са най-големите мазници на света. Приютяват всички нежелани в страните си МИЛИАРДЕРИ. Щом има пари, е добре дошъл в ЛайнАнглия. От такава държава какво може да се очаква?
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 41 В момента три държави се готвят за референдум. Франция, Финландия и Холандия. "Нагъзването" в цивилизованите европейски държави не е това на което е подложен българина в България. От друга страна Англия си е селф-суфишънт и има достатъчно ресурси да се отгъзи. България също но там има много лоша неандерталска зависимост при самите и граждани!:)))))))
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 40И още нещо ,в Англия няма нищо евтино,в смисъл квартири ,апартаменти ,къщи...Те и за това повечето ,живеят като прасета...,в смисъл по 5-10 човека в стая....Англия не е пример за живот...ш
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 40Само за твое сведение ,,а и не зная до колко си запознат или уведомен ...Точно в тези скъпи квартали ,живеят повечето араби....И още ,те наистина емигрират ,защото разликата м/у Лондон и останалата Англия ,както м/у София и Видин.....
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Усведомен 28Баце само да те усведомя. Швейцария, Норвегия и такива със специален статут са държави много по-напред от долнопробните британци в частност (англичани). Истината е че Вликобритания ще я нагъзят много здраво от ЕС за да послужи за назидание. Да се видят максималните минуси, които ще се поемат от едно излизане от ЕС на коя да е държава, така че всяка следващада се откаже от тая идея.
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 38Повечето нашенци са точно в тези квартали защото е евтино и им бледнее простотията! Много от тях не са посетили и един музей камо ли да са се запознали с местната култура и традиции! Там никой няма да разбере колко багаж носят и от кои бостан идват! Англичаните не имигрират във северна Англия а се местят там да живеят! За радост повечето елитни лондонски квартали са си английски и заради цените на имотите ще си останат в техни ръце!
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС задължително трябва да премахне паспортизацията за британските финансови институции и по този начин да ги принуди да се преместят. Също така трябва да си прибере всяка една институция, която е базирана във Великобритания. Те ще предложат много работни високоплатени места на континента след като се преместят. Няма никаква причина ЕС да прави жестове и отстъпки на Великобритания.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТиквократИзглежда въобще не си осведомен...Ако отидеш в Лондон и видиш повечето квартали и прочие,сам ще разбереш ,че си във някакъв африкано-мюсюлмански свят.....Тази държава може би е изцяло ,или ще бъде ислямизирана, тъй като лесно продават душите си само и само да вземат парата...А и затова повечето чисти и истински англичани емигрират по Северна Англия, и най вече по Европа...Всеки бяга от ислямската "култура'