Разрешителни за продан: Как Унгария "метна" Шенген?

Програма за инвестиране в държавни книжа намира вратичка в законодателството
29 сеп 2016 19:37,
26
Разрешителни за продан: Как Унгария "метна" Шенген?
"Европа без граници" - мемориална колона за шенгенското споразумение Снимка: Reuters, архив

Когато унгарският министър-председател Виктор Орбан говори за мигрантите той не е никак жалостив. Освен ако те нямат пари.

Запазена марка на Орбан стана позицията му за борба с миграцията. Той дори призова за референдум по въпроса с европейските квоти за мигрантите и поиска "тотален контрол" върху външните граници на блока както и за "огромен бежански град" в Либия, където да се разглеждат молбите за убежище.

Същевременно Будапеща тихомълком предлага разрешение за пребиваване на граждани от други страни, извън Европа. Разрешението позволява на одобрените и техните семейства достъп до всички страни от Шенген без виза. Този лукс обаче идва скъпичко - те трябва да похарчат близо €300 000 за специално издадени унгарски държавни книжа, пише европейското издание на "Politico".

В рамките на програмата, започнала през 2013 година, Унгария е дала разрешения за пребиваване на 3 649 души. Те могат да прекарват 90 дни на територията на страни членки на Шенген, без да имат нужда от виза. Всъщност те дори не е нужно да влизат в Шенген през Унгария, а правилото за 90 дни си има и уловка - дори и само за един ден човек да излезе от Шенген и влезе наново, периодът се занулява.

Още повече: половинките на получилите разрешително, техните деца и дори родителите им също получават разрешение за пребиваване със същите права за пътуване из Шенген. Унгарското правителство обаче не съобщава колко точно роднини са се облагодетелствали по тази линия.

Компанията "Residency Bond program", която помага на кандидатите да получат разрешително за престой твърди, че общо 9 735 разрешителни са били предоставени на кандидати и семействата им.

"Това е най-евтината оферта в Европа", твърдят от компанията на своя уебсайт и добавят, че отнема по-малко от два месеца да се обработи заявлението.

"Унгария се отличава от всички останали с лесната си, бърза и безопасна програма", твърди Ласло Гаал, мениджър на компанията.

На 1 юли унгарското правителство премахна изискването кандидатите да имат постоянен адрес в страната, а след 6 месеца одобрените кандидати могат да получат и постоянно разрешение за пребиваване, валидно през целия живот.

Унгарската програма се управлява от конкретни компании в страни като Ктай, Русия, Турция, Иран, Саудитска Арабия и държавите от Пролива.

"Европа никога не е била толкова достъпна", се казва в информационните брошури на VolDan, компания, която оперира на Балканите и страни от бившия Съветски съюз.

Обширен пазар

Унгария далеч не е единствената, която предлага подобни разрешителни на граждани извън ЕС. Кипър, Ирландия, Гърция, Латвия, Малта, България, Австрия, Великобритания, Португалия и Испания също имат подобни програми и предлагат разрешителни за пребиваване - обикновено срещу недвижимо имущество.

Различното на унгарската програма е, че парите се инвестират в безлихвени държавни облигации, които след период от пет години могат да бъдат напълно възстановени. Разходите за кандидатите е само таксата за обработка към фирмите, които придвиждат документите. Понякога тези такси стигат до €60 000.

От "Residency Bond Program" твърдят, че това е по-добър вариант. "Ако си купите недвижим имот в чужда страна, никога не може да бъдете сигурни за текущата или бъдещата стойност на имота", заявява представител на фирмата. "Ако се инвестира в държавни облигации много ясно виждате бъдещето", настоява той.

Унгарската програма и другите подобни се възползват от вратичка в европейското законодателство за имиграцията, която регламентира условията, при които чужди лица влизат в Шенген за кратко, но пък решенията за пребиваване или гражданство са оставени на страните-членки. 

А за компаниите, които оперират на този новопоявил се пазар, търговията расте.

"И от двете страни, търсенето и предлагането се увеличава в световен аспект", казва Арман Артон, главен изпълнителен директор на "Arton Capital", друга компания, която улеснява получаването на гражданство.

Артон изчислява, че между 5 000 и 8 000 души годишно се опитват да получат разрешително за престой в Европа.

Според говорител на унгарското правителство са били подадени 3 659 молби и са одобрени 3 649. Сред тях има 3 090 китайци, 228 руснаци и 35 иранци.

Откъде идва идеята за тези програми? Всъщност всичко тръгва от дебат в Брюксел за възможността за предоставяне на граждани на Турция, Косово, Украйна и Грузия безвизов достъп до шенгенското пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Соросоиди!!! преди 7 години
Пак се уляхте. България не е в Шенген и ако ползват програма от България и случайно ги одобрят могат те и семействата им да ходят до с. Чепрътница и до нито един град или село в Шенгенл освен това България им дава годишно пребиваване срещу 1000 лева + 300 000 Евро на година и всяка година се подновява. Унгария им дава 10 годишно и гражданство. България не дава гражданство ако инвестираш 300 000 лева. Вообще смешници надъхани от Сорос. Орбан защитава държавата си на нашите само *** на задни
19
0
 
3
 
! Отговори
Ако е платена преди 7 години
Ако е платена статия, лошо са си похарчили парите! Калпав им е автора, опа преводача. Какви са тия държави от Пролива, че още ги търся на картата?! Залива, човек, Залива - като Иран, Ирак, Йемен...
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е платена реклама на клуб Сорoc!
17
0
 
2
 
! Отговори
до Опетков преди 7 години
Има нещо вярно. Тези които си купуват имот в БГ го правят точно по тази причина, но имотите поскъпват и поевтиняват, а акциите дори безлихвени при този лихвен процент в наше време са направо без пари. Човек да си вземе кредит за 300,000 и да си купи акции. След това ще му излезе само цената колкото лихвата. След 6 месеца + някой и друг месец уфлянкване на бюрократите да речем година, продаваш акциите и си вътре.
16
1
 
7
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Същата програма, със същата сума 300 000 Евро, съществува и в България. Но авторката явно си заработва заплатата и лае както и по когото и е заповядано. Даже при нас мина на първо четене промяна, която разрешава да се вземе гражданство и при закупен имот за 50 000 евро. И познай, скоро пак ще викаме :"Здравствуйте братушки" на зелените човечета. И може да имаме чисто руска партия в парламента, за яд на БСП. АБВ и други съподложни партийки.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вива Орбан!Унгария е за пример!
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плюете здраво, ама по същата схема Анджелина Джоли има британско гразданство, издадено не от Унгария, ами от ЮК. А същата схема я прилагат със сигурност малтийци и кипърци.Ама понеже Орбан е напук на Меркел все унгарците са ви виновни.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плюйте, плюйте! Ама унгарците си знаят работата! А, Орбан не банкянска магнолия, като нашата тиква.
12
1
 
16
 
! Отговори
Дъро преди 7 години
На мен па не ми е ясно,как България се наводни с ***?!....
11
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България също има подобна програма, но само за прием на купища руски мизepници и то с кредити от български банки, които в последствие много бързо ги фалират.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееей сидньо къде беше? Да не си бил шумкар в някоя землянка?Лекувай се някъде момче, ще свършиш зле.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма новина та чак пари-париДинко от Ямбол го задържали на македонската граница
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че това, което е създало в случая унгарското правителство, си е просто и хитро. Това си е чиста икономическа полза, която наваксва в пъти политическите и социалните недостатъци на едно подобно пребиваване.
7
2
 
28
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Няма нищо общо , но целта на статията е да покаже колко е лош Орбан и как му се възхищаваме напразно, как едно говори, а едва ли не се продава за пари. Това е мръсната грснтажийска политика на медиите- омаскаряване и лъжи на най- достойния политик на Европа. Грантаджийски л***йномети в действие..Домисчиев им каза какви са...
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнам как унгария е метнала шенген ...Но шенген метна нас :)
5
1
 
33
 
! Отговори
Съпоставка преди 7 години
Огромен бежански град в Либия - е, как да не му се възхитиш на Орбан?А нашите управляващи?! Ще заселват пришълци там, където няма работни места, та да ги хрантутим, а те да се размножават!Сами си направете изводите.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето,смислено и интелигентно решение.30хил евро за малко трябва минимум 100 хиляди и семействата да са максимум от 4 души.Така ще има някакъв филтър за що годе свестни и заможни хора а не да се събират клошарите и избягалите затворници на най-пропадналите държави на светът.ЕС би трябвало да е елитен клуб а не бунище за отпадъци.Колко ги е изпреварил като мислене Орбан не е истина ,може би с няколко столетия останалите феодални старци.Май ще се наложи да се учи унгарски.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
j kagete ne6to za bogatite demokracii deto ukrivat danaci s miljrdi. 4e nie neznaem.
2
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Същевременно Будапеща тихомълком предлага разрешение за пребиваване на граждани от други страни, извън Европа."Само че престоят на тези граждани си има срок- 90 дни, къде е общото с имигрантите, които брюкселските малоу.мници ни карат да заселим завинаги?
1
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Орбан, не позволява на европейските мекотели да му командват държавата и й се месят във вътрешните работи и суверенитета. Огромна разлика в сравнение с надуп.ените роби Плевнелиев и Борисов.