Последно: Визите падат само със СЕТА

Канадска министърка напуска Валония в сълзи, преговорите прекратени
21 окт 2016 18:31,
66
Последно: Визите падат само със СЕТА
Снимка: БТА

Ангажиментът на Канада за отпадане на визите за България и за Румъния от 1 декември 2017 г. ще бъде изпълнен, само ако търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) влезе в сила. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след края на срещата на върха на ЕС в Брюксел днес.

"Очевидно либерализация на визовия режим за България и Румъния ще има само, ако имаме споразумение между ЕС и Канада", каза Юнкер. По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че писмените потвърждения от Отава са ги убедили и с румънския президент Клаус Йоханис оттеглят резервите си за подписването на споразумението.

Още по темата

Това оставя белгийската провинция Валония единствената пречка за влизането на СЕТА в сила. Премиерът на 3,5-милионния регион Пол Маньет каза пред местния парламент снощи, че напредък в преговорите има, но той не е достатъчен Валония да подкрепи споразумението. Без нея Белгия не може да го подпише. Преговорите продължиха през цялата сутрин днес.

Три часа след края на срещата на върха министъра на външната търговия на Канада Кристия Фриланд, която долетя от Отава, за да преговаря с валонците, напусна сградата на правителството, заявявайки, че споразумение не е постигнато и преговорите са прекратени. Според пратеника на бегийската телевизия RTL във валонската столица Намюр Фриланд излязла насълзена. Тя заявила, че Европа не е готова да подпише с Канада. Белгийският икономически вестник "Еко" съобщи, че Фриланд се връща в Отава.

Засега не е ясно дали преговорите ще бъдат подновени и кога. Очаква се по-късно днес Маньет да има срещи в Европейската комисия и с федералното правителство на Белгия.

Юнкер обаче се показа по-голям оптимист. Според него "надявам се, че до 2-3 дни ще видим валонците да се съгласят, защото СЕТА е най-доброто споразумение, което някога сме постигали". Валонският парламент имал по-ясна картина, след като от Европейската комисия им изпратили допълнителни тълкувания по постигнатия текст.

"Изумен съм, че успяхме да постигнем споразумение с виетнамците при тяхното поведение, а когато става дума за Канада, хората се вълнуват за човешки права", каза Юнкер, визирайки декларацията на парламента в Намюр, която изразява загриженост, че СЕТА може да засегне човешките права на своите граждани.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск допусна, че поведението на властите във Валония не е технически проблем, а има политическо съдържание, което е свързано с вътрешната политика на Белгия. Тази сутрин белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че според него "валонският парламент се е радикализирал" в последните часове от интензивните преговори, които се водят с Канада и с Европейската комисия, за уреждане на спорните моменти.

Валония изтъква различни пречки, сред които основните са свързани със защитата на местните фирми, цените на земеделската продукция, публичните услуги и арбитражния механизъм за уреждане на междуфирмени спорове.
Засега срещата на върха ЕС – Канада, насрочена за 27 септември не е отменена, а посланиците от страните членки в Брюксел имат готовност да се съберат, за да обсъдят евентуални промени, договорени между Валония, Комисията и Канада.

ЕС реши засега да не налага санкции на Русия заради бомбардировките в Алепо. Европейските лидери обаче осъдиха "нападенията от страна на сирийския режим и неговите съюзници, по-специално Русия, върху цивилното население в Алепо" и призова да се прекратят жестокостите и да се осигури безпрепятствен хуманитарен достъп до всички части на Сирия.

Германският канцлер Ангела Меркел, която не скри, че е привърженик на налагане на санкции на Русия, каза, че е постигнат минимален консенсус между европейските членки и че всички опции остават отворени, включително санкциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: канадаЕСвизиСЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
24
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Нашата тиква е ясна - оплел.си е кошницата за поколения напред - и правнуците му не ще им се наложи да работят! Мислите ли, че наистина мисли за народа си? След цар Борис ни управляват само ***! ЧЕТЕТЕ КОМЕНТАР 20 СУПЕР ТОЧЕН АНАЛИЗ НА СТАВАЩОТО!
27
1
 
22
 
! Отговори
Циник до 20 преди 7 години
Евалла на този юзър ! Четете коментара му!!!Неоколониализъм - право в 10ката! Всичко друго са глупости! Меркел и банда г*зоблизци ни "подаряват" на САЩ!
26
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА ! 23 Ако няма визи ще пътуват много хора бе ***!!! Толкова ли си т ъп???
25
3
 
33
 
! Отговори
вгр преди 7 години
Защо са ми визи за там където не искам да ходя???? А и да ми потрябва - толкова ли е трудно... Вадил съм си визи за къде ли не....ОБАЧЕ СЕТА ШЕ ОЩЕТИ И ХОРАТА И БИЗНЕСА И ДЪРЖАВАТА. Само подписващите ще получат своето и тук - на земята, и във вечността.
24
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До банби 11Банби, абе ти как разбра, че са само 58 човека? Толкова са получили виза? Знаеш ли колко са отказите? Според мен минимум 1000 х 58!!! Познавам доста хора които ходиха по мъките за да вземат канадска виза а са хора, които отиват по работа и/или на екскурзия!!! Канада дори няма консулство в България!!! Това какво ти говори?
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То 5-те години Турско РОБСТВО(което същите дето ВИЕ избирате го набиват като 'съжителство'), не случайно е продължило толкова време, не случайно и явно си му харесва на българина, липсва му и за това сега си крета в 70-те квадрата панелка, а децата му са на 3000-15000 км от него или дори и те не знаят къде са още ....
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали вчера имаше безпрепятствен коридор за хуманитарните конвои в Сирия? Резултатът беше обстрел от страна на джихадистите в града, населен според Запада с "мирно население".
21
1
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Даваме кон за кокошка.Колко българи ще пътуват до Канада безвизово ? А, всички ще загубим от приемането на този договор СЕТА.Нашите продажници обаче отдавна са се съгласили. Те не продават българския народ нито за пръв, нито за последен път.
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15Не правителството ни предава. Ние сами се продаваме на правителството, а то ни препродава на когото си иска и получава срещу това бая голяма печалба.Е, за да не ни търгува правителството, ние трябва да продадем него. Така е при демокрацията. Трябва да има равноправие. Иначе 15-20 човека дискриминират 6-7 000 000. Ама глyпостта, подмазвачеството, продажността и мързелът водят до това. А после се оплакваме.
19
2
 
29
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Юнкер е много съмнителен! За кого се е / чии интереси /се е загрижил така усърдно? Разследваща журналистика няма ли в ЕС да поогледат, попроучат кво има около Юнкер! Средства в офшорки или други зависимости? пп. толкова да е взел присърце Българските и Румънските граждани кандидати под 100на броя/ и визите с Канада не ми се верва!
18
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До fСАЩ хитрее, опитва чрез СЕТА да ни нахендри на ТТИП. Ако подпишем СЕТА, след това ни пробутат, а нашите продажници - подпишат ТТИП, считайте родината ни за погубена. То сега нашите производители едва дишат, а тогава?Неоколониализъм. Изгодно сменят мястото на колониите. Вместо да си чукат главите с "от клон слезли", с други, дето цял ден си гледат пъпа, а трети - само танцуват и се к..цат с венци по главите, хитраците отвъд Атлантика си осигуряват културни, образовани, цивилизовани вилани.
17
1
 
39
 
! Отговори
Държава на мухльовци преди 7 години
Всички си плямпате, ама пак ги преизбирате 26г едни и същи под различна партия. Вместо протести си цъкате плюсчета и минусчета пред монитора цял живот и все някой друг чакате да дойде да ви оправи мизерния български живот. Само че ви оправят, ама в друг смисъл. Пък на който му писне да цъка минусчета и плюсчета си хваща парцала да слугува по 'великият' Запад и чака да стане чудо, че да се върне, но и иска да гласува нагляра. Овчедушието,ще ви изяде главата, то не че и остана още много.
16
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ШАПКА ИМ СВАЛЯМ НА БРАТЯТА ВАЛОНЦИ!!! ТЕ ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ!!!
15
1
 
39
 
! Отговори
Европейски преди 7 години
Масово европейските мафиоти и богаташи са започнали регистрации на фирми в Канада. После с тях ще легализират крадени пари, а ако някое правителство се одръвчи ще бъде съдено. Сещате ли се какво е обещано на много високо ниво?Другото е че Канада е държава директно управлявана от кралицата. Е, Англия напуска за да ни сложи на колене използвайки Канада. Това е меко казано предателство.
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А България трябваше да каже: "Последно, СЕТА влиза в сила само след падането на визите" и да приключим с дебата.
13
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВАЛОНЦИТЕ СА ИСТИНСКИ ПАТРИОТИ, А ПРАВИТЕЛСТВОТО ИМ МИСЛИ ЗА НАРОДА СИ.Нашите са готови дая ни продадат за паница леща э.(Тя и лещата им е с ГМО)
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ,май ще има повече секции за избори в България в чужбина ,отколкото в самата България !)))
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дреме ми за визите за Канада . За наш ББ е ясно че той е като Куневица мистър ЙЕС . Има парламенти които не са като българския .
10
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе за какво са ни СЕТА и ТТИП? Да убият българското земеделие и хората да останат без работа? Да ядем ГМО-то на американците? Вижте ги на какво приличат и на колко години умират! А наш тиквун пръв се е разписал там... иска да ни каже, че е прочел 1500 страници ли? Че той 5 страници не може да прочете... само и само да получи потупваме по рамото от краварите е готов да предаде целия народ... и този човек е премиер?!? Вие нормални ли сте бе???
9
1
 
32
 
! Отговори
банби преди 7 години
До Джедай МастърЗа тази година досега точно 58 човека. Заради половин автобус хора, ще съсипят цялата ни държава. Пред някои баничарници има по-големи опашки.