Валонците отново отхвърлиха СЕТА

Брюксел им води канадски министър, за да се разберат
21 окт 2016 10:00,
34
Валонците отново отхвърлиха СЕТА
Снимка: архив, Reuters

Валонското провителство отхвърли късно снощни и последното компромисно предложение на Европейската комисия за промени в търговското споразумение между Европейския съюз и Канада (СЕТА), което да удовлетвори исканията им.

Южният регион на Белгия - Валония, блокира споразумението за създаване на свободна търговска зона между Европа и Канада.

Премиерът на Валония Пол Маньет заяви, че е постигнат напредък, особено в областта на земеделието, но той не е достатъчен, за да бъде вдигнато ембаргото върху насроченото за 27 октомври подписване.

Още по темата

Преговорите между Европейската комисия, която договори СЕТА, и валонското правителство текоха през целия ден вчера, включително по време на срещата на върха на ЕС, която се провежда в Брюксел.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза, че не е могъл да присъства през цялото време сред лидерите, тъй като е трябвало да убеждава валонските политици и да води телефонни разговори с Отава.

В последна сметка Европейската комисия помоли канадската министърка за международната търговия Кристия Фриланд да прелети спешно Атлантика и да се обясни лично с валонците.

Регионалното правителство е свикано извънредно тази сутрин, за да вземе окончателно решение, след като държавите от ЕС дадоха на Валония срок до 15 ч. днес. Ако декларацията на местния парламент срещу СЕТА не бъде оттеглена, ЕС заплашва, че ще отмени срещата на върха ЕС-Канада, насрочена за четвъртък.

Белгия обяви, че макар на федерално ниво да одобрява споразумението и че останалите й региони също са "за", премиерът Шарл Мишел не може да го подпише без съгласието на Валония.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че ако регионален парламент е в състояние да блокира ЕС, това би имало тежки последици, включително невъзможност на Съюза да взема решения в бъдеще.

На подобно мнение е и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който прогнозира, че при провал СЕТА може да се окаже последното общо търговско споразумение в ЕС.

Валонският парламент гласува срещу СЕТА преди 10 дни с мотива, че то не защитава достатъчно местни бизнес от мултинационалните компании. Премиерът Маньет заяви, че най-трудно за приемане е заложеният в него механизъм за арбитраж при спорове между компаниите. Европейската комисия пък се гордее с него, тъй като смята, че той ще подобри независимостта при вземане на решенията спрямо досегашния модел при гледане на подобни дела, тъй като те ще бъдат поверени на специално назначени за целта съдии.

България и Румъния също чакат вест от Канада в отговор на искането си да получат в писмена форма обещанията, дадени от канадския премиер Джъстин Трюдо по телефона за отпадане на визите. Борисов обясни, че резервите не са, "защото искаме да се заяждаме", а защото "търговия се прави от две страни".

Намирането на изход от проблемите около подписването на СЕТА е включено в днешния дневен ред на срещата на върха на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: канадаВалонияЕССЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
алекс2 преди 7 години
Ей имало още мислещи хора в Белгия-едно голямо браво! А нашия Бой *** е повече от смешен !
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По дефиниция, европейските комисари, макар че са номинирани от своите държави членки, не работят за интересите на държавите си, а за общите държави на Европа.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рубладжиите са пробили само при валонците. Много, много слабо другарю Путин.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 7 :Ти пък ако мислиш ,че ще ядеш това което ядът канадците още по жестоко се лъжеш.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на валонците! Да имахме поне малко от акъла и куража им! А ние само махаме с опашка и скимтим като палета. Да можеха да ни видят отнякъде Ботев и Левски докъде я докарахме!
18
1
 
16
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Браво на Валонците - макарче смятам, че в крайна сметка ще им извият ръцете - битката е Давид срещу Голиат! Валония срещу интересите на свръхбогатите!Обречена на провал
17
1
 
17
 
! Отговори
поклон преди 7 години
на Валония, на нейните граждани и на нейното правителство.
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наште *** подписале за СЕТА срешу визи за Канада, да са смее лу човек , да реве ли ?. Кво *** грее мене Канада ?. Никога нема да ида там и у САЩ, тук уЕвропа си ми е добре.
15
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Респект пред хората които си устояват вижданията и вярванията, и използват главите си ! Всички трябва да взимат пример от тях!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толерантност и саниране за Валония!
13
22
 
14
 
! Отговори
Лустрация на Валония преди 7 години
Валонците се оказаха рубладжии, агенти на ДС и комунисти!
12
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на валонците! В тях ми е надеждата. Нашият толуп клекна. Уж за 60 визи годишно.
11
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как на каква, в Голдман Сакс или някоя друга ЖИ довска банка. Евреите си отмъщават на Европа заради Холокоста чрез донбаската хазарка Меркел. Защо обаче унищожават България? Може би такава е тяхната благодарност...
10
0
 
51
 
! Отговори
EUSSR преди 7 години
Интересно е на каква ли "СЛАДКА" длъжност и в коя АМЕРИКАНСКА компания ще бъде назначен ЮНКЕРЧЕТО след като престане да бъде председател на ЕК.
9
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата лъже цяла България. Става въпрос, че канадците няма да търсят канадска виза, ако имаш виза за САЩ. Искам да ви попитам, ако имате виза за САЩ, чий ще го дирите в Канада? Бог да подкрепи валонците да блокират това заробване от страна на мултинационалните компании. Изглежда от цяла Европа е останала само Валония, всичко друго е зомбирано и обезличено. Нас ни управлява мутра, която е само изпълнител на чужда воля. Трябва да освободим и спасим България. Свобода или смърт!
8
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на валонци, дано удържат!Че ако остане до нас ... Бай *** вече ни продаде за едни визи?!
7
0
 
39
 
! Отговори
Кривата преди 7 години
работа е,че като гледат по света колко ни е глупав премиерът,си правят изводи за всички българи!
6
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата пак клъвна на гола кукичка. За сваляне на визи, които ще облагодетелстват максимум стотина човека, ще зароби цяла България с робски договори.
5
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"при провал СЕТА може да се окаже последното общо търговско споразумение в ЕС"това нещо лошо ли трябва да е? според мен е най-позитивната новина за днес.от 2012 ни тормозят с разни съмнителни споразумения
4
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4Ти ако си мислиш, че ядеш по-качествена храна от кандците значи имаш нужда от психиатър.