Мартин Шулц сe зае да спасява СЕТА

Шефът на европарламента - парламентьор между Канада и Валония
Обновена: 22 окт 2016 13:39 | 22 окт 2016 13:12,
69
Мартин Шулц сe зае да спасява СЕТА
Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц се зае да върне на масата на преговорите Канада, след като търговската министърка прекрати вчера следобед разговорите си с белгийската провинция Валония и разплакана обяви, че отлита за Отава.

Това обаче явно не е станало веднага, тъй като тази сутрин, преди изгрев слънце Шулц е разговарял в Европейския парламент в Брюксел с министър Кристия Фриланд.

"Топката е в европейския лагер. Ние се надяваме, че решение може да бъде намерено", казала тя.

Още по темата

По-късно Шулц ще се види и с премиера на Валония Пол Маньет, който също като него е социалист.

Пред белгийски медии Маньет каза, че прекъсването на преговорите "не е победа, а нещастен провал". Така той попари радостта на противниците на търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), които триумфираха в социалните мрежи, след като беше оповестено прекъсването на разговорите между Европейската комисия, Валония и Канада.

Южната белгийска провинция Валония отказва да даде съгласие на федералното правителство да подпише от името на Белгия СЕТА и тя да влезе в сила. Маньет получи ново предложение от Канада в четвъртък, но го определи като недостатъчно. Валонското правителство смята, че местните фирми, които осъществяват в момента 0,45% от износа на ЕС за Канада, няма да са достатъчно добре защитени при отпадането на 98% от търговските мита и се боят от новия арбитражен механизъм за уреждане на търговски спорове.

"Бих говорил за победа, ако бяхме постигнали балансирано споразумение", добави Маньет. Той призна, че преговорите с канадците са напреднали много и че е нужно още малко време, за да завършат с успех.

"Не проявяваме каприз, а зачитаме демократичния процес", поясни Маньет упорството на валонското правителство.
Всички останали държави от ЕС дадоха съгласие за подписване на СЕТА. Вчера България и Румъния също свалиха резервите си, след като Канада даде исканите от тях писмени гаранции за отпадане на визите от 1 декември 2017 г. Визовата либерализация обаче ще се случи, само ако търговското споразумение между ЕС и Канада бъде подписано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой е ТАМ от името на България - веднага да се връща , а Тиквата да дава оставка предателя му неден.Никакъв договор БЕЗ целия да е качен в НЕТА и всенародно обсъждане и гласуване.
30
1
 
25
 
! Отговори
Боп преди 7 години
Мартин Шулц що не вземе да върви на майната си. Жената каза КРАЙ и толкоз, а оня тръгнал да спасява положението нещастника му с ***. Утре ако и Австралия отправи такова неизгодно предложение и него ли ще подпишат? Вместо да търгуват с Южна Корея, Япония те тръгнали да се занимават с простите американци дето искат да завземат целия свят.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пред белгийски медии Маньет каза, че прекъсването на преговорите "не е победа, а нещастен провал". Така той попари радостта на противниците на търговското споразумение между ЕС и Канада"Че то провалът на СЕТА е победа за противниците бе. Това не ги попари, напротив, донесе им радост. :)
28
1
 
8
 
! Отговори
противник на СЕТА преди 7 години
"Пред белгийски медии Маньет каза, че прекъсването на преговорите "не е победа, а нещастен провал". Така той попари радостта на противниците на търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), които триумфираха в социалните мрежи,"Аууу сега ще се разплача... от щастие мухахаххахха!
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"разплакана обяви, че отлита за Отава." може да слезе в движение хучката нагла.Нашия ПРЕМИЕР да я успокои като се направи на килимче - хем пухено хем говорящо сладки приказки "еврокомисаря ми нареди"Смъррт за подписвачите на СЕТА ! Събуди се народе бизнеса ти отлита.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"след като търговската министърка прекрати вчера следобед разговорите си с белгийската провинция Валония и разплакана обяви, че отлита за Отава."Смятайте какъв театър е изиграла канадската па ча. Неслучайно САЩ и Канада в пакет атакуват Европа- дълговете им са чудовищни и планът им да източат Европа, за да си спасят задниците се проваля.
25
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям зор имат канадците. Щом на всякакви отстъпки са готови, а отказите ги довеждат до рев и сополи. Цялата работа смърди. И накрая европейците ще бъдат изклатените.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам да разрешът от Канада да ядът само в Европеиския парламент А за останалите граждани да важи досегашните изисквания или започвам да ям криви краставици който забранихте да се продават
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пааарииии ли, за мнооооого лиии?! После и този брадат Кончита Вурст, този яростен евротолераст и американски лиизач, ще стане шефче в някоя корпорация за милиони, също като Барозуто и Шрьодерчето! Заслужена награда от приятелчетата му за огромното предателство сега!!!
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Келнер, искаме едно кравешко бодибилдерско печено, пилешко културистко и за десерт - соеворибена гемеотска торта, всичко да е вносно, от село канада.
21
0
 
24
 
! Отговори
До 24 преди 7 години
Понеже си ходил до Америка да ни светнеш наш непросветените като теб( око не си мил чинии в някоя пицария там де) каква ще е ползата на нас българите от такова споразумение
20
0
 
19
 
! Отговори
дърт преди 7 години
До do 15Когато всеки пишман инвеститор ще може да съди всяка европейска държава за пропуснати ползи, която позовавайки се на собственото си законодателство му забрани или откаже нещо това какво е? А "инвеститора" винаги ще печели делата защото арбитража ще е негов.
19
1
 
25
 
! Отговори
Че преди 7 години
Не ви щем доларите - ни канадските, ни зелените, не ви щем *** визи (и пари да ни давате - пак не ви ги щем) - марш от Стара Европа, марш от нашата култура, народни традиции и обичаи! Оставете Света на мира, долни масони, долни еврейски банкери!
18
1
 
17
 
! Отговори
Че преди 7 години
Канада, Германия - все вратички на Уса към Стара Европа!
17
2
 
25
 
! Отговори
Че преди 7 години
Поробената и унижена Германия, гнусните швабите и техният Байер, докарал ГМО-то "Монсанто" в европа, са масонският троянски кон на УСА в Стара Европа!
16
0
 
23
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
ГМО-та.Хранителни продукти натъпкани с хормони и ред други неща.И най-важното ,че ако ЕС подпише с Канада веднага американските фирми ще си ррегистрират офиси в Канада и тогава Европа ще бъде залята с *** произведени там.Още аргументи искаш ли- как бай Иван от някое село ще е конкурентен със своите няколко крави на ония дето помпат животните с какво ли не
15
2
 
21
 
! Отговори
Клати преди 7 години
През ... ми е за канадските визи.
14
16
 
1
 
! Отговори
do 15 преди 7 години
Защо СЕТА и ТИПП са смърт за Европа? Дай аргументи?
13
0
 
19
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Реципрочност! Знак за равенство! Ако Канада и САЩ ни налагат визи, то и ние да им наложим на тях! Просто!
12
2
 
23
 
! Отговори
Ханибал преди 7 години
Дано Валония не се съгласи и СЕТА да пропадне.Разберете,че СЕТА и ТТПИ са смърт за Европа.