"Трибюн дьо Женев": Русофилски вятър помита Европа

Притеснителни са връзките на Москва с европейската крайна десница!
15 ное 2016 20:55, Елка Василева
131
"Трибюн дьо Женев": Русофилски вятър помита Европа
Снимка: архив, Reuters

"Вятър на русофилия помита Европа", пише в. "Трибюн дьо Женев" и отбелязва, че в неделя България и Молдова, разочаровани от ЕС, са гласували за сближаване с Москва.

"Кой е следващият?", пита швейцарският ежедневник и цитира анализ на руската агенция "Спутник", озаглавен "Вятър от Русия духа в България и Молдова". Според руския коментатор "големите промени едва сега започват" и те се дължат на отхвърлянето на политиката на Запада, отбелязва в. "Трибюн дьо Женев".

Изборите през уикенда наистина дадоха на Русия повод да се радва, коментира швейцарското издание. В България новакът в политиката ген. Румен Радев победи с близо 60 на сто кандидатката на еврофилите, подкрепяна от премиера Бойко Борисов. Новият държавен глава обещава "добър диалог с президентите на САЩ и Русия", казва, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г., и иска да работи за отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва, отбелязва вестникът.

Избирането на Радев води до период на несигурност сред българските управляващи, след като премиерът Борисов подаде оставка заради политическия неуспех, пише "Трибюн дьо Женев". Парламентарните избори вероятно няма да бъдат свикани преди март месец, което означава период на политическа нестабилност в най-бедната страна
от ЕС, както при протестите срещу корупцията през 2013 г., прогнозира вестникът.

Членове на партията на подалия оставка премиер смятат, че Русия се опитва да дестабилизира Европа, като финансира антиевропейски движения. Но не е трудно да се види разочарованието на гласоподавателите от ЕС, комбинирано с желание да не отчуждават Русия, от която българите до голяма степен зависят за доставките на газ, отбелязва швейцарското издание.

В Молдова спечелилият президентските избори лидер на Партията на социалистите Игор Додон обещава да промени споразумението за асоцииране с ЕС, което доведе до ембарго върху вноса на молдовски продукти в Русия. Според проучване от миналия месец 44 на сто от молдовците са за присъединяване към Евразийския съюз, а само 30,9 на сто - към Европейския съюз. Освен това двама от всеки трима молдовци имат доверие в руския президент Владимир Путин.

Не само България и Молдова подобряват връзките си с Русия, отбелязва "Трибюн дьо Женев". Путин може да разчита и на сърбите, които също като руснаците са православни и славяни. Гърция на премиера Алексис Ципрас се опитва да играе кремълската карта срещу западните си съюзници, а Кипър, който е данъчно убежище за руски пари, няма никакъв интерес да отблъсква Москва. Унгарският премиер Виктор Орбан, чиито отношения с Брюксел явно са в криза, е явен почитател на руския лидер...от когото зависи почти изцяло енергетиката на страната му.

По-притеснително е, че Москва създава връзки с европейската крайна десница, коментира "Трибюн дьо Женев". На организирания в Крим референдум за независимост, бойкотиран от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Русия приветства посещението на политици от Австрийската народна партия, фламандската партия "Влаамс беланг", френския Национален фронт, от унгарската партия "Йоббик" и от италианската Северна лига.

Телевизия "Раша тудай" и агенция "Спутник", които излъчват на различни езици, често канят Найджъл Фараж, за когото се смята, че е в основата на успеха на Brexit-а през юни, Герт Вилдерс (поздравяван за холандския референдум, който през април блокира европейското споразумение за асоциация с Украйна) и лидерката на Националния фронт Марин льо Пен, фаворитката на предстоящите президентски избори във Франция, отбелязва "Трибюн дьо Женев".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
53
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Затлъстели, затъпели ....щраусите в Брюксел, и Берлин отдавна забравиха чий интереси трябва да обгрижват...люшкани между опита да угодят на Хамериканските си господари, на индустриалните, и финансови лобита...оставиха народите си да бъдат изнасилвани , взривявани, мачкани , грабени, и клани от орди средновековни полудиваци! Оставиха народите си да РОБУВАТ за да изхравват същите тези дивашки орди! Сега вече даже не искат да изкарат *** си к*ратуни от " подвижните пясъци" на реалността!
55
32
 
8
 
! Отговори
Плохо.... преди 7 години
Русофилският вятър никога не е предвестник на нещо добро,доколкото знам от историята.... май вървим към трета световна. Но този път Русия ще свърши зле - с разпад на федерацията. Нещо добро започнато от Горбачов и възпято в песента на Скорпиънс като The wind of change, май ще го съсипе Путин с вятъра на силовата промяна и намеса в световните дела. Вместо да даде парите за вдигане стандарта на обикновените руснаци, той ги дава да подкупва разни западни националистически лидери, за да саботират единството на Европа. И да отслабят силата й. Само че господство чрез разруха на чуждото не се постиг
54
2
 
7
 
! Отговори
Гейропа преди 7 години
Не бе ,другаря Тръмпов е виноват сега .
53
12
 
11
 
! Отговори
До Защо? 64 преди 7 години
И защо смяташ че ЕС и запада са виновни затова което описваш? Защо първо не потърсиш вина на нашите политици които ни управляваха до сега?Защо не попиташ кой ограби и приватизира това което бе наследено от социализма? Защо не питаш кой по време на социализма ни говореше за светло бъдеще а не бе помислил да задели и един лев за пенсионни фондове. Защо братския СССР ни захвърли като носна кърпа след като бяхме с години градили икономиката по техните мерки и изведнаж останахме без пазари? Защо...
52
2
 
14
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Ужас ужас, гадни времена се задават - отлага се третата световна и хетеро връзките няма да ги забраняват
51
7
 
16
 
! Отговори
Защо? преди 7 години
...защо и как ЕС и запада ни направиха на маймуни?Излез на улицата и виж. Повече от половината хора в трамвай или рейс са пълни мизерници, другата инвалиди, луди, двама-трима смърдят на ***. Ако видиш подстриган пенсионер ми се обади, ще те черпя.Тази година в центъра на София видях няколко трупа - умрели на тротоара клошари. Лятото. Прави сметка какво ще е през зимата.
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 39Преди да говориш общи приказки може ли да ни обясниш по-конкретно защо и как ЕС и запада ни направиха на маймуни?
49
6
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Още една некомпетентна статия, изпъстрена с етикети, които нямат нищо общо с реалността ...
48
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 60Вай, вай, вай.....още един сбъркан!!!! От какъв терен могат тия недобити брюкселски зелки да изгонят Путин???? Ти въобще съобразяваш ли какви ги плещиш???? Ха-ха-ха-ха....ти разбира се не знаеш, защото на училище не ходиш, но РУСНАЦИТЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗГОНЯТ КОГОТО СИ ПОИСКАТ! И най-главното - НЯМА ДА ИМ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ!!!! И най-важното - НИКОГА НЕ ЗАПОЧВАТ ПЪРВИ!!!!! Те просто довършват!
47
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонЗапада може просто да изгони Путин от терена.
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хи-хи-хи-хи-хи-хи-хи.............да си паднеш от смях!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "ПРИЗРАКА НА КОМУНИЗМА БРОДИ ИЗ ЕВРОПА".............Боже господи.....ПАК СЪЩИТЕ ДУМИ отпреди 200 години!!!!!!!! УНИКУМ!!!!! Представяте ли си, ако изключим наличието на смартфони и разни примамбаси..........все едно живеем в 19 век!!!!! УЖАС!!!! КОЙ СЕ Е ПОБЪРКАЛ ОБАЧЕ е въпросът!!!!!!
45
5
 
9
 
! Отговори
Анон преди 7 години
До Анонимен 48Забравяш че първо се надува свирката, а след това се дава червен картон. Така че Запада трябва първо да надуе свирката на Путин и след това да дава червен картон.
44
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 46Аз мога ти кажа какво губим от изостряне на отношенията с Русия.Печалбата е твърде относително понятие и не се измерва единствено във финикийски знаци. А печалбата от любовта ни към САЩ и Евр.цености е видна: Най-нисък стандарт на живот,разбита икономика,образование,здравеопазване,липса на вътрешна и външна сигурност.Ходи да ги целуваш и американците и евроторерастите и мутрите,ако искаш! даже дето се вика и на рамо си ги носи!
43
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аххх, как обичам сладките сълзи и пискливия рев на шорошистите....
42
9
 
34
 
! Отговори
Права краставица преди 7 години
Е да от запада получихме гей паради, "щастливи" кокошлета, безработица, наркомани, изнасилване и ограбване на безащитни пенсионери, мизерни заплати, високи цени, настървени бежанци......още да изброявам ли?
41
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последен отчаян рев на вашингтонските жрици, скоро всичко ще замлъкне.
40
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажете бе русофили какво сте получили от Русия? Идват тука руснаците защото е евтинко и искат да им слугувате. ЗАЩО НЕ ИДВАТ С ПАРИ, НАЛИ РУСИЯ БИЛА БОГАТА? Идват да ядат и пият но искат вие да им плащате. Това ли е братската дружба?
39
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако русофилите продължават с подлата игра Запада ще им даде червен картон. Ще ги изрита заедно с жалките им партизански банди и паравоенни въшкари. И Путин само ще гледа от другия бряг.
38
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАЖЕТЕ ДЕ, КАКВО ПОЛУЧАВАТЕ ОТ РУСИЯ? КАКВО?ОСВЕН ЕДНА МАЗНА РУСКА АГЕНТУРА КОЯТО СЕ ДЪРЖИ КАТО ЖИТЕЛИТЕ НА СТОЛИПИНОВО.
37
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та какво са получили русофилите от Русия, освен пари за преврати. Русия работа ли им дава, технологии ли? Какво по точно?