"Трибюн дьо Женев": Русофилски вятър помита Европа

Притеснителни са връзките на Москва с европейската крайна десница!
15 ное 2016 20:55, Елка Василева
131
"Трибюн дьо Женев": Русофилски вятър помита Европа
Снимка: архив, Reuters

"Вятър на русофилия помита Европа", пише в. "Трибюн дьо Женев" и отбелязва, че в неделя България и Молдова, разочаровани от ЕС, са гласували за сближаване с Москва.

"Кой е следващият?", пита швейцарският ежедневник и цитира анализ на руската агенция "Спутник", озаглавен "Вятър от Русия духа в България и Молдова". Според руския коментатор "големите промени едва сега започват" и те се дължат на отхвърлянето на политиката на Запада, отбелязва в. "Трибюн дьо Женев".

Изборите през уикенда наистина дадоха на Русия повод да се радва, коментира швейцарското издание. В България новакът в политиката ген. Румен Радев победи с близо 60 на сто кандидатката на еврофилите, подкрепяна от премиера Бойко Борисов. Новият държавен глава обещава "добър диалог с президентите на САЩ и Русия", казва, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г., и иска да работи за отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва, отбелязва вестникът.

Избирането на Радев води до период на несигурност сред българските управляващи, след като премиерът Борисов подаде оставка заради политическия неуспех, пише "Трибюн дьо Женев". Парламентарните избори вероятно няма да бъдат свикани преди март месец, което означава период на политическа нестабилност в най-бедната страна
от ЕС, както при протестите срещу корупцията през 2013 г., прогнозира вестникът.

Членове на партията на подалия оставка премиер смятат, че Русия се опитва да дестабилизира Европа, като финансира антиевропейски движения. Но не е трудно да се види разочарованието на гласоподавателите от ЕС, комбинирано с желание да не отчуждават Русия, от която българите до голяма степен зависят за доставките на газ, отбелязва швейцарското издание.

В Молдова спечелилият президентските избори лидер на Партията на социалистите Игор Додон обещава да промени споразумението за асоцииране с ЕС, което доведе до ембарго върху вноса на молдовски продукти в Русия. Според проучване от миналия месец 44 на сто от молдовците са за присъединяване към Евразийския съюз, а само 30,9 на сто - към Европейския съюз. Освен това двама от всеки трима молдовци имат доверие в руския президент Владимир Путин.

Не само България и Молдова подобряват връзките си с Русия, отбелязва "Трибюн дьо Женев". Путин може да разчита и на сърбите, които също като руснаците са православни и славяни. Гърция на премиера Алексис Ципрас се опитва да играе кремълската карта срещу западните си съюзници, а Кипър, който е данъчно убежище за руски пари, няма никакъв интерес да отблъсква Москва. Унгарският премиер Виктор Орбан, чиито отношения с Брюксел явно са в криза, е явен почитател на руския лидер...от когото зависи почти изцяло енергетиката на страната му.

По-притеснително е, че Москва създава връзки с европейската крайна десница, коментира "Трибюн дьо Женев". На организирания в Крим референдум за независимост, бойкотиран от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Русия приветства посещението на политици от Австрийската народна партия, фламандската партия "Влаамс беланг", френския Национален фронт, от унгарската партия "Йоббик" и от италианската Северна лига.

Телевизия "Раша тудай" и агенция "Спутник", които излъчват на различни езици, често канят Найджъл Фараж, за когото се смята, че е в основата на успеха на Brexit-а през юни, Герт Вилдерс (поздравяван за холандския референдум, който през април блокира европейското споразумение за асоциация с Украйна) и лидерката на Националния фронт Марин льо Пен, фаворитката на предстоящите президентски избори във Франция, отбелязва "Трибюн дьо Женев".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"България и Молдова показаха на Запада жълт картон с изборът си на президенти, ако Западът продължава с грубата игра, ще последва втори жълт и червен картон."В ГРЕШКА СИ. АКО РУСОФИЛИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ С ПОДЛАТА ИГРА ЩЕ БЪДАТ ПРАТЕНИ В СИБИР. И ПУТИН НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПАСИ.
35
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСОФИЛСКО ДУХАНЕ ИЗ ЕВРОПА ВДИГА ПРАХ.
34
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да попитам какво сте получили от Русия? Защото от Запада получавате пари, образование, стоки, възможност за работа и всичко останало.
33
2
 
22
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
ами че той запада си е виновен, за едни мо же опрощаване на дългове/ Полша Чехия/ за нас не може. Ние сме буфера нс границата. Таз войска като щеше да става Натовска, малко ли надржди имаше, напразни, пък сега що генерала и бил русофил....
32
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нямам нищо против нито ЕС нито запада , но ни направиха на маймуни , ето за това гласувах за радев , надявам се че този път съм взел правилното решение и му пожелавам успех и искам само едно от него / на 9 май да го видя в москва на военния парад а не като сегашния чехъл да ми говори за евроатлантизъм което и той самия не знае какво е но така са му написали на листчето
31
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България и Молдова показаха на Запада жълт картон с изборът си на президенти, ако Западът продължава с грубата игра, ще последва втори жълт и червен картон.
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е за да покажем на Запада, че ни тегли в грешния коловоз. Не сме му някакви солта*аци, колкото и да му се иска.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хааааааайде,Хофер:-))))
28
6
 
32
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
и този вятър се дължи на примитивната западна пропаганда срещу Русия!Ситуацията е кой ми !$ в гащите!
27
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Силен комунистически съюз на изтока а запада като иска да приема исляма.
26
13
 
5
 
! Отговори
Василев преди 7 години
До АнонименСтапя се , защото младите хора не искат да останат да робуват на едни алчни олигарси, станали капиталисти за един ден, самозабравили са се и разпасани, същите които крепяха Борисов, и сега предложиха и Цачева и Радев, а пък ти кр.ат.уно зелено си мисли, че си имал избор между статуквото и алтернативата!!!Селяни!!!???Агент Питър Дейвидсън!ЦРУ!!!
25
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2017 г. Русия ще се върне към СССР и комунизма.
24
4
 
34
 
! Отговори
лол гол преди 7 години
Дa подкрепяш прaвилнaтa стрaнa в поредния горещ конфликт не нито вятър, нито дъжд.Зaщо дьо Женев мълчи когaто НAТОвскa Турция внaся петрол от ИД и трепе цивилни в Aндолa?Зaщо мълчи когaто нaй-стaбилния зaпaден пaртньор в Близкия изток Сaудитскa Aрaбия изтребвa грaждaните нa Йемен, кaкто не сме виждaли от Виетнaм нaсaм?Зaщо?СAЩ изляхa милиярди в подкрепa нa бунтовниците, които освен с Aсaд се биели и с ИД.Резултaт-нулев! Зaщото бунтовниците сa ИД и товa вече го знaят в училище!
23
3
 
51
 
! Отговори
Соня преди 7 години
Имаха 27 години да ни покажат приятелството си. Аз да съм карала англичаните да развият луда антибългарска кампания? Аз да съм заставила швейцарците да изобразяват българите като гарвани, които ще разкъсат страната им?ЕС прегръща любовно джихадисти от другия край на планетата, а се чуди как да нарита българите. То бива надменност и лицемерие, бива, ама трябва да се усетят, че прекалиха. Малко здрав разум няма да им навреди.
22
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не Русия а Меркел с меркантилната си политика на слугинаж да не употребим по-силна дума дестабилиза европа!
21
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-готиното е че Путин не трябва да прави нищо, просто трябва да остави западняците да се гръмнат в крака
20
2
 
34
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Хм,защо нито една медия не пише за "топлото" посрещене на Обама в Атина ?
19
16
 
3
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Бати Бойко не го ли крепяха Пеенски и руските енергийни корпорации, и той не се ли отблагодаряваше!!!???А ве селяни, ами досега какъв вятър е духал в държавата, защото една риба на име Цаца взела, че проговорила , нещо повече тя се задйствала и започнала да се разправя с Мафията, пардом да изпълнява конституционните си задължения като функция от Правораздавателната система!!!Агент Мич Гроувс!ЦРУ!!!
18
5
 
22
 
! Отговори
в преди 7 години
Мн важно какво пише женева те пък какво направиха за бг и русия гадни същества
17
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"разочаровани от ЕС, са гласували за сближаване с Москва."По-скоро съм разочарован от слугинажът и угодничеството на Брюксел към Вашингтон. Мине не мине време- санкции за това, санкции за онова, армия до руската граница, САЩ каза това, ние го подкрепяме, САЩ каза онова, ние го подкрепяме, дайте и да прецакаме всички проекти с участието на Русия. Абе чакай малко бе, ти питал ли си ме дали ти разрешавам това? След като се правиш, че не ми чуваш гласа, сега те принуждавам да ме слушаш.