Животът на българина с 5 г. по-кратък от на европееца

Сред страните с най-висока смъртност сме от заболявания
24 ное 2016 09:07, Петя Славова
65
Животът на българина с 5 г. по-кратък от на европееца
Снимка: архив, Булфото

България е сред страните с най-висока смъртност от различни видове заболявания, сочи здравен доклад за 2016 г., изготвен съвместно от Европейската комисия. Според него продължителността на живота в страната ни е с над 5 години по-кратка от средното равнище в ЕС.

Освен това България е сред водещите държави по-висок процент на преждевременна смърт на хората в работоспособна възраст заедно с Унгария и Латвия, съобщава БНР.

Общо над половин милион граждани в 28-те държави на ЕС между 25 и 64 години всяка година умират преждевременно от сърдечносъдови и респираторни заболявания, рак и диабет. Докладът изчислява, че това е загуба за икономиките от 115 млрд. евро годишно, ако същите тези хора оставаха живи и допринасяха с труда си.

Тези загуби могат да бъдат избегнати, заяви при представянето на доклада Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие: "Животът на много повече хора може да бъде спасен, ако качеството на здравните услуги в страните от ЕС се повиши в максимална степен. Ресурсите трябва да се насочват по-ефективно там, където оказват най-голямо въздействие върху здравните резултати, включително върху профилактиката".

Като цяло в Европа населението все повече застарява и възрастта средно надхвърля 80 години.

У нас обаче са и едни от най-високите нива на детска смъртност. Броят на пушачите сред 15-годишните момичета също е най-голям.

България е сред 4-те членки на ЕС, където над 10% от населението няма здравни осигуровки, според данните на доклада на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
8
 
9
 
! Отговори
Кики преди 7 години
Заплатата и смъртността винаги вървят пропорционално!
36
1
 
6
 
! Отговори
@37 преди 7 години
Нещо пак обърка съюза ми се струва. На европейските чиновници не им е работа да се грижат за жизнения стандарт на българите. Предполага се, че това е работа на българските политици. Странно е да очакваш от ЕС да ни обгрижва и да върши работата, която собствените ни избраници не искат да свършат. Европейските чиновници не са избирани от нас, а са назначени от ЕК, за да вършат това което от ЕК сметнат за нужно. Което обикновено е доста вредно за нас.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що бе, нали здравеопазването ни беше супер, и животът ни е лек и приятен? Май нещо не е точно така. Или хората от щастие ***? На хората, които си мислят, че сме ок им пожелавам да поживеят година-две в нормална държава, да видят какво значи нормален живот и нормално здравеопазване. И после да се върнат, за да разкажат.
34
9
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Загрижените европейски чиновници вместо да дават съвети за смъртноста да се постараят жизнения стандарт на българите да достигне поне 50 процента от този на западняците.Всички плащат пропорционални вноски в бюджета на ЕС.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един пушач в България "изгаря" годишно средствата за отопление на едно четиричленно семейство.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Броят на пушачите сред 15-годишните момичета също е най-голям"На пушачи и алкохолици никакви "здравни услуги" не помагат !
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
европейците живеят по дълго но са по болни от българина.а българинът просто не си обръща внимание и страда от лоша здрвна система
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защото некадърната власт унищожи здравеопазването
29
3
 
10
 
! Отговори
нормалните не оцеляв преди 7 години
Еми нормално- Чернобил,комбинат Кремиковци дето бълваше лилаво-оранжев-жълт пушек 50 години,2 милиона каруци без катализатори повечето пушещи и горящи масло дизеляци.Урановият рудник близо до София- добре че я закриха и тая дупка но отпадъците формират естествени планини-табани в покрайнините.За другите градове не знам защото съм софиянец,но предполагам,че е същата гадост.Ако не и по-зле.Към тва добавете и към половин милион пияни и дрогирани управляващи МПС.Излиза,че всъщност живеем много.
28
3
 
14
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ми то по улиците половината са живи мъртъвци над 40 вече само чакат края а мънинките са си живи зомбита.....това е страната на неживите!А ПРЕМИЕРА е зеленчук ....баси мъка голяма!
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И въпреки всичко продължавам да твърдя , че човек умира тогава , когато сам пожелае това . Причината е гаврата с човешкото достойнство и събитията протекли ни в клин , ни в ръкав , например КТБ и АЕЦ Белене . А пари няма . За какво са му на българина . Колко са 5 години пред прага на вечността .
26
5
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Беднотия, лошо здравеопазване и демокрацията - това взема здравето на българите, като основната причина е в българския вариант на демокрацията.
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичко обръщат в пари, даже и човешкия живот! На умрелите им дреме за 115 -те млрд, а на живите им дреме за умрелите -жалка история.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът си е Европеец! А дядо ми живя до 96 години. Баба ми стигна до 98, баща ми до 91... Така че не ги слушайте. Живейте си!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фактът, че изписвате репликата си на кирилица след хиляда и кусур години, говори сам за себе си. Уточненията си ги направете сами - литературата, която ще даде адекватен отговор на недоумението Ви, все още е лесно достъпна.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХЛЯБ И ЛУК ЩЕ ЯМ И ДА ХОДА ДА ИМ ТЪРКАМ ДЪРТИТЕ ***
21
12
 
14
 
! Отговори
рени преди 7 години
Българина пие отровна домашна ракия, яде карантии и мас, диша един от най мръсния въздух, защото има скъпоценен дизел от 87г., и гори въглища. Българина е ербап и невярва на докторчетата и затова и не плаща здравни осигуровки. Българина си обича бай Тошо по което време масово се работеше в мръсни производства, вредни за здравето. Хората отдавна са изнесли тия производства в Китай, Индия и т.н. та да му мислат там. Българина обаче смята че проблема не е в тия неща а в Костов, САЩ, извънземните...
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 5 години, при това здравеопазване.... Издържлив е българският народ. Клиенти сме ние за лекарите, а не пациенти. Страшно е. И кадърните са в чужбина отдавна....
19
2
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
За Йотова си прав, ама за Радев е рано да се изхвърляш.
18
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резултатът от управлението на такива като Радев и Йотова!