Животът на българина с 5 г. по-кратък от на европееца

Сред страните с най-висока смъртност сме от заболявания
24 ное 2016 09:07, Петя Славова
65
Животът на българина с 5 г. по-кратък от на европееца
Снимка: архив, Булфото

България е сред страните с най-висока смъртност от различни видове заболявания, сочи здравен доклад за 2016 г., изготвен съвместно от Европейската комисия. Според него продължителността на живота в страната ни е с над 5 години по-кратка от средното равнище в ЕС.

Освен това България е сред водещите държави по-висок процент на преждевременна смърт на хората в работоспособна възраст заедно с Унгария и Латвия, съобщава БНР.

Общо над половин милион граждани в 28-те държави на ЕС между 25 и 64 години всяка година умират преждевременно от сърдечносъдови и респираторни заболявания, рак и диабет. Докладът изчислява, че това е загуба за икономиките от 115 млрд. евро годишно, ако същите тези хора оставаха живи и допринасяха с труда си.

Тези загуби могат да бъдат избегнати, заяви при представянето на доклада Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие: "Животът на много повече хора може да бъде спасен, ако качеството на здравните услуги в страните от ЕС се повиши в максимална степен. Ресурсите трябва да се насочват по-ефективно там, където оказват най-голямо въздействие върху здравните резултати, включително върху профилактиката".

Като цяло в Европа населението все повече застарява и възрастта средно надхвърля 80 години.

У нас обаче са и едни от най-високите нива на детска смъртност. Броят на пушачите сред 15-годишните момичета също е най-голям.

България е сред 4-те членки на ЕС, където над 10% от населението няма здравни осигуровки, според данните на доклада на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До изро диИ на мен ми направи впечатление това. Значи не е проблем, че хора на по 30-40 умират от инфаркти, но е голям проблем, че броя на работещите намалява. Едва ли не как не ги е срам да умират толкова млади, без да са си изработили заложеното.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А вие какво очаквахте? Стрес, липса на перспектива, храна пълна с ГМО и всякакви Е-та, лошо здравеопазване... и като прибавим към това любимата ракия (често пъти евтино менте), нежеланието да се спортува и масовото пушене, е как да не сме шампиони? Да не говорим, че има едни шведи, които съвсем пък живеят зарите в *** и не полагат никакви грижи за здравето си, та те допълнително "оправят" статистиката, защото при тях е рядкост някой да живее дълго.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А българина не е ли европеец. Какво заглавие. За справка българина като е бил европеец и е градял култура ония дет живеят с пет години в повече точно са излазвали от хралупите.
14
2
 
23
 
! Отговори
изро ди преди 7 години
Виж ги ти! Проблема не им е, че мрем,а че заради това сме зле икономически. Това в прав текст значи: Не умирайте толкова млади, трябват ни роби за да ни хранят. Изро Ди!
13
0
 
22
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
ние нямаме профилактика в здравеопазването отиваме в болница когато сме злеличен лекар направление фалшиви диагнози скьпи и ненужни процедури иоперации с цел източване на касата а много по лесно е институцията личен лекарда отпадне и сьс здр книжка да ходим при специалисти да не чакаме болестта да сезадьлбочи
12
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целия ни народ е повреден от комунизма.Политици, доктори, полиция, администрация, работещи...Всички са калпави и затова не ни чака добро.Сами сме си виновни.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А по-смислен ли е?
10
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАТОВА ТРЕБВА ЕДНА ХУБАВА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА С МЕТЕЖ И ИЗБИВАНЕ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ
9
4
 
7
 
! Отговори
МОРЯК И ПОЛОВИНА преди 7 години
ПОСЛЕДНА ВАХТА! ДНЕС СЕ ПРИБИРАМ ВКЪЩИИИ,.... ЖЕНИЧКИ, МЕНИЧКИ.....
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам съседи руснаци, големи веселяци са, всяка вечер са пияни, сутрин само празни бутилки изхвърлят :)Мъжа и жената ги изгонили от работа, защото все са пияни, сега чакат помощи от Русия.Колко ще изкарат само на това пиене не ми се мисли.
7
5
 
24
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
В такъв случай на какво основание се повишава възрастта за пенсиониране?! Не зависи ли тя от продължителността на живота ?! Поне така се формулира "изискването".
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато имаш крадлива здравна каса и доктори търговци, това се случва.
5
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами че навремето руснаците пиеха одеколон "Тройной" и антифриз, който беше направен от етиленгликол.Тия са шампиони!Е,рано си отиват, но поне си отпиват цял живот.
4
1
 
23
 
! Отговори
ПеН преди 7 години
Ето затова ни вдигнаха възраста за пенсиониране!
3
11
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Алкохолиците бързо повреждат организма си, особено и с некачествени питиета. А в Русия масово се пият гаражни водки, понеже са бедни и магазинните им идват скъпи на руските люди.
2
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А най-кратък е живота на руснаците - мизерен живот, тормоз, алкохолизъм, липса на перспектива, отчаяно бъдеще ... това ги разболява и убивва.Средно 63 човека загиват дневно в катастрофи в Русия. Всекидневно. Повечето водачи са били пияни. И това е по официална статистика, а реалната кой знае.Както целия народ.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарение на политицитени.