Български робини: Уж детегледачки, а въртят парцала в ЕС

Нашенките отиват да учат език, но нямат време от работа
9 дек 2016 09:07, Петя Славова
189
Български робини: Уж детегледачки, а въртят парцала в ЕС
Снимка: Reuters

Наблюдава се бум на измамени детегледачки, заминали на езиково обучение в чужбина. Оказва се, че все повече нашенки между 18 и 30 г. отиват да учат език в приемно семейство, на което задължително гледат децата. В замяна получават безплатна квартира, храна и джобни.

Вместо 5-часов работен ден с наглеждане на хлапето обаче, какъвто е регламентът на програмата "О Пер", нашенките прекарват по 10-12 часа в приготвяне на храна, пране и чистене на къщата, съобщава "Монитор".

За този труд момичетата получават между 260 и 340 евро седмично.

"Парите са крайно недостатъчно, защото приемното семейство ме превърна в робиня. Искаха да работя по 10 часа всеки ден. Гледаха на мен като на евтина слугиня", признава софиянката Станимира.

Въпреки че по договор тя трябва да прекарва година в дома на английско семейство, младата жена издържа само месец.

"Отидох в Англия, за да усъвършенствам английския си, но от работа нямах време да посещавам езиков курс", обясни Станимира.

От Главната инспекция по труда обясниха, че участниците в тази програма са самонаети, а не наети от трудови посредници и следователно не са защитени от закона.

В същото време студенти вземат по 770 лева седмично от бригада в Англия, работейки между 40 и 70 часа, разказа пред изданието Цветина Дилкинска, която миналото лято е работила на летището в Бристол за 6,70 паунда на час при средно 50 работни часа на седмица.

"Заплащането е едно за всички - минимумът или жълти стотинки над него. И навсякъде минимумът зависи от годините, на които си. Просто това им е закон отскоро. Плаща се на месец", казва Цвети.

Тя остава недоволна от печалбата си в края на сезона, защото Brexit я завлича с над 1000 лв. поради падането на паунда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
8
 
19
 
! Отговори
:) преди 7 години
Повечето българи са черноработници в Западнала Европа. Купуват си (или дори взимат под наем) малко по-добра кола и лъжат съселяните си, че са успели. Всъщност, са главно чистачки, ***, берачки на плодове, шофьорчета и т.н. Пълна трагедия сме.
60
3
 
25
 
! Отговори
само да питам преди 7 години
4х 340 прави 1360 Евро чисти/спестени пари на месец, щом и осигуряват квартирата и храната.Че кой в България може да Спести 2652 лв на месец ? от нискоквалифициран труд ?
59
4
 
6
 
! Отговори
валентина преди 7 години
право е момичето да се възмущава,но не е луд тоя,който яде баницата-а тоя който му я дава.отишла там ок,не и харесва ок-сяда и говори с тях,но преди това търси варианти-за друга работа,за пансион за нощуване,за познати,ако не-се прибира.няма нищо срамно,че видите ли българите се събирали и живеели заедно за да спестят,аз също съм живяла в пансион,3 стаи 10 човека,6 евро на ден,бяхме като семейство,това е чудесно,че има място на което да отседнеш на хиляди км от дома ,докато си стъпиш на краката.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно си богат, но не си умен. И 20 и повече пъти в годината да ходиш до Швейцария по разни проекти пак няма да разбереш, че въпросните проекти не допринасят за еволюцията на човечеството. Ти не си умен - ти си тарикат ! Много гении и велики умове са умрели в нищета и мизерия. Пример - В. А. Моцарт
57
4
 
7
 
! Отговори
ЕПИКУР АНАКСИМАНДЪР преди 7 години
ИМА РАБОТА В ЕЛЛАДА, ОПЕРАТОР НА ОВЦЕ И КОЗИ..СПАНЕ В ЯСЛАТА, ПЛАЩАМ, ПОЯ И КЪПЯ САС СТУДЕНА ВОДА ОТ МАРКУЧА.
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 46заради такива като тебе-злобари,плюещи срещу собствените си сънародници сме тук,където сме,на това положение,само тоя народ,нашия Винаги гледа да обиди,да завиди,да оплюе..КАК ДРУГИТЕ НАРОДИ СИ ПОМАГАТ,ПОДКРЕПЯТ,ПОДДЪРЖАТ ЕДИН ДРУГ,КЪДЕТО И ДА СА ПО СВЕТА-САМО ТУКА,ТИ И ОЩЕ КАТО ТЕБЕ ОБИЖДАТЕ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД??ЕГАТИ НАЦИЯТА,ПОНЕ СА НАВЪН И СЕ ТРУДЯТ,ОПИТВАТ,БОРЯТ,ПЪК ТИ СИ СТОЙ НА ТОПЛО И ЖИВЕЙ В СОБСВЕНИЯ СИ ЗЛОБЕН КРЪГ.МИЖИТУРКА
55
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност заглавието е неправилно написано. Вие какво очаквате, че като отидете в западна Европа и ще ви дадат заплащане, като тяхното ли, или че ще ви дадат най-добрата работа. Естествено, че за нас са трохите и най-черната работа, която те не искат да работят. Навсякъде ще е така. Не виждам какво чудно има.
54
3
 
5
 
! Отговори
Рали преди 7 години
Погледнете на нещата от друга гледна точка, в реалност 340 евро на седмица в Англия не са добри пари.. Това е горе долу минималната заплата.
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гавра с българка хахаха Гл.Редактор
52
3
 
14
 
! Отговори
goso преди 7 години
тъпо момиче, *** статия.Заплащането по програмата o'пеър в никакъв случай не е <<260 и 340 евро седмично>>. Типичното заплащане е тази сума но месечно. Но, освен сумата о'пеър-а получава квартира с платени разноски при приемното семейство и храна. Програмата опеър има насоченост към културен обмен, това че някой искал от момичето да чисти и пере, това е неин проблем на разминаване между очаквания и реалност. Такива разминавания се дължат и на статии като горната с брутални фактологически грешк
51
8
 
22
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
Станимира да си наляга парцалите и да си стои в родината, щом не й харесва тук. Пари се печелят трудно и никой не й е бил телеграма да идва в Германия. Къш обратно! Повече да работи и по-малко да приказва. Тя за менижър в БМВ ли търси работа? Има работа само за слугинаж!!! Слагайте сега червена ръчичка, истината боде и боли!
50
4
 
14
 
! Отговори
хехе преди 7 години
340 евро на седмица ...!!!! Че това са си ужасно ного пари за детеглрдачка ...осигурена ти квартира ...ядене донякъде ...не вярвам да им дават толкоз.... а ако им дават ....да работят и да мълчат ...а ако искат да учат език ... има си университети и курсове за това ...а не цял ден детегледачка ! Така английски няма да научи !
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието о объркато тярбва да е ''Гавра с Българка'' (статията на Гл.Редактор)
48
2
 
10
 
! Отговори
една стока преди 7 години
Истината е една и навън и в рериторията, българинът си оства един позиор със смачкано самочувствие. Единици са хората еманципирали се от отредената им съдба на никому неизвестни балканци с все повече изчезваща нация. Ти рехабилитирана *** с 27 годишен стаж виждал ли си, няма и да видиш. А що се отнася до бъдещите и настоящите поколения останали на развитие в колонията, те са се примирили с това, което им е отредено (те и не очакват разбира се друго) - обслужващ нискоквалифициран персонал
47
3
 
9
 
! Отговори
до 48 преди 7 години
Ти бил ли си тогава та знаеш какво е било или си чел новата демократична история писана след 1990 година от седесарския *** ?.
46
2
 
20
 
! Отговори
ss преди 7 години
То и тука е така. Наемат те на работа ,която точно е определена в длъжностната характеристика. И на втория ден се почва. Карат те да вършиш още 100 работи извън длъжностната ти характеристика, защото видиш ли на шефа ти му се струва ,че не си зает постоянно и скатаваш. Българи или англичани, щом си на ниско ниво ,ще гледат винаги да те експлоатират максимално ,за минимални пари. Така си правят парите за круизи,джипове и вили.
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма коректна Фирма-посредник в България
44
10
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
Ако са плащали по 300 евро нето на седмица, това прави 1200 спестени пари на месец или 15000 на година. Подслон, храна, телефон, интернет ги заплаща семейството. Така, че мързеливата софиянка Станимира хич биля не е била зле платена. В Германия се работи здраво, за Англия не зная. но едва ли е по- различно. Момичето е осигурено пенсионно, здравно и прочее, най-малко още 500-600 евро месечно. Един шофьор взема 1700 евро, а работата му е несравнимо по-тежка и отговорна от отглеждането на 1 дете...
43
1
 
11
 
! Отговори
обява Търсене преди 7 години
Те дават пари ама търсят заблудени-овце срещу ниско заплащане , така щом има обява Търсене там нещо не е наред
42
1
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 7 години
Какво, какво ?Я си провери източника. После и провери освен за БВП, и за държавния дълг.