Български робини: Уж детегледачки, а въртят парцала в ЕС

Нашенките отиват да учат език, но нямат време от работа
9 дек 2016 09:07, Петя Славова
189
Български робини: Уж детегледачки, а въртят парцала в ЕС
Снимка: Reuters

Наблюдава се бум на измамени детегледачки, заминали на езиково обучение в чужбина. Оказва се, че все повече нашенки между 18 и 30 г. отиват да учат език в приемно семейство, на което задължително гледат децата. В замяна получават безплатна квартира, храна и джобни.

Вместо 5-часов работен ден с наглеждане на хлапето обаче, какъвто е регламентът на програмата "О Пер", нашенките прекарват по 10-12 часа в приготвяне на храна, пране и чистене на къщата, съобщава "Монитор".

За този труд момичетата получават между 260 и 340 евро седмично.

"Парите са крайно недостатъчно, защото приемното семейство ме превърна в робиня. Искаха да работя по 10 часа всеки ден. Гледаха на мен като на евтина слугиня", признава софиянката Станимира.

Въпреки че по договор тя трябва да прекарва година в дома на английско семейство, младата жена издържа само месец.

"Отидох в Англия, за да усъвършенствам английския си, но от работа нямах време да посещавам езиков курс", обясни Станимира.

От Главната инспекция по труда обясниха, че участниците в тази програма са самонаети, а не наети от трудови посредници и следователно не са защитени от закона.

В същото време студенти вземат по 770 лева седмично от бригада в Англия, работейки между 40 и 70 часа, разказа пред изданието Цветина Дилкинска, която миналото лято е работила на летището в Бристол за 6,70 паунда на час при средно 50 работни часа на седмица.

"Заплащането е едно за всички - минимумът или жълти стотинки над него. И навсякъде минимумът зависи от годините, на които си. Просто това им е закон отскоро. Плаща се на месец", казва Цвети.

Тя остава недоволна от печалбата си в края на сезона, защото Brexit я завлича с над 1000 лв. поради падането на паунда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
19
 
10
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
До до 23Това което пишеш е истина но се отнася за 1939 година ,когато България е пета по жизнен стандарт в Европа и произвежда на 2 места самолети. Тази България беше окупирана от СССР, елитът и беше избит и бе превърната в комунистическо бунище.
40
9
 
15
 
! Отговори
до 43 преди 7 години
От 3 млн. българи колко се оплакват ?Жалкото е че в Англия една чистачка я уважават повече от колкото един доктор в България. Затова ще продължават да се изнасят хората. Защото там ги зачитат като хора въпреки че емигранти, а тук са роби в собствената си държава.
39
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прихвам от смях как разни най-долна ръка мързеливи хора тичат в Европа, мислейки си, че там е много лесно. Лесно за необразованите няма никъде, мили мързелаци. Пример- ходя 2-3 пъти годишно по различни проекти в Швейцария. В Женева какво да видя- барманчИ уж от София. Живеят в една стая 5 човека. Не се отопляват- пари няма. Има няма спести по 500лв. на месец и се връща тук да се бие в гърдите колко е успял. Такъв материал има масово в Европа, затова не ни харесват богатите и умните.
38
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Испания жените работят тази работа за двойно по-малко пари.Ако някой си мисли, че на Запад ще му дават парите заради хубавите му очи - лъже се.
37
3
 
16
 
! Отговори
Зъболекар в Англия преди 7 години
До АнонименКолко съм *** не ме мисли. Това се съди по други неща, а не по гръмки изказвания без покритие. Никой не мрази българите навън. Дори много наподобява на България - по дрехите посрещат,но по ума изпращат. Много е важно първото впечатление. Ако си на ниско платена позиция и не можеш 2 думи да вържеш на един език, както и не се стараеш да поправиш това ( има безплатни вечерни курсове по английски към повечето общини) - никой не ти е виновен,че не се вписваш в обществото.
36
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръгнал *** без образоание без език и се оплаква колко лошо било в Европа... балканската простотия няма граници. Еди си кой миел чинии, ми като за друго не ставаш ще миеш. Като не ти харесва се прибираш. Ама не се прибираш нали, що? Защото дори като миеш чинии пак живееш по-добре от колкото в България.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2007 КТ Подкрепа измами 200 работника като ги изпраштаха в Словакия на групи от по 20 човека , тоест 20 пращат 20 връщат и така си взимат комисионите от Волксваген Братислава
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Език не знаеш, умения нямаш... Добре, какво очакваш, да станеш първи Лорд на Адмиралтейството ли?
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 39Ти се научи да пишеш първо.
32
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще не ми е жал за такива.Отишли да учат език и да гледат дечица- за малко да се разплача от умиление.Отишли са за да прилъжат някой богат *** да им направи 1-2 деца те да се преструват,че го обичат а после да го съдят за издръжка.Нали съм си говорил в интернет с доста такива- нема такива меркантилни хиени.Веднага щом разберат че си от България и очакваш от тях да ходят на работа и да се държат като нормална,майка,съпруга и приятел изобщо да имат нормален живот- ВРЪЗКАТА ПРЕКЪСВА.
31
9
 
16
 
! Отговори
до 23 преди 7 години
Ти най-вероятно си османска гарга. За твое сведение ще кажа, че през 80-тте години брутният вътрешен продукт на България и бил по-голям от този на Турция и Гърция, взети заедно. Българската икономика беше умишлено разрушена от Запада след 1990г.
30
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не говориш езика и нямаш образование което да се приема по техните стандарти... КАКВО МАЙКА СИ ИСКАТЕ БЕ? После запада ви виновен, че сте прости.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фирма-Посредник ли е значе става въпрос за Измама
28
10
 
5
 
! Отговори
Кязим преди 7 години
Истината е Евроазийския коннтинет! Там вьрете, хем ще имате време да говорите руски хем ще осьваршенствате еврокязимския азийския език азийски!
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 28А ти май никога не си бил в училище.
26
3
 
13
 
! Отговори
хм преди 7 години
направо да пишат в обявите ,че набират слугитутки
25
4
 
11
 
! Отговори
Nina преди 7 години
Ами да не ходят на бригади и като О Пер. Кой ги кара. Винаги се е знаело, че англичаните са експлоататори. Не съм чула някой да е спечелил много от студентски бригади или нещо подобно в Англия. Те като чуят 300 лири на седмица и си мислят, че са ударили кьиравото, ама на Острова това са жълти стотинки.
24
3
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
Главна инспекция по труда отново измива ръцете си със законосъобразено оправданияе, вместо за сезира тяхните конкретни контролни органи за проверки по тяхното законодателство и изиска резултати от проверките! Това е напълно възможно, защото членуваме в съвместни международни организаций в ЕС по трудовото законодателство!
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За това отивате в Русия и живеете ларж.
22
6
 
16
 
! Отговори
Зъболекар в Англия преди 7 години
И никой не споменава нещо съществено - българите винаги сме се оплаквали, мързи ни да работим и понякога си спестяваме истината в наша полза. Има нещо много важно при работещите като гледачки или гувернантки, което не се споменава - тези хора живеят в семействата,в които работят и всичко,което им се плаща,е чисто спестено. Животът в Англия е много скъп, погрешно е да се смята,че с минимално заплащане и самостоятелност,ще имаш по-добър стандарт на живот от България. И оттам идва разочарованието.