10 г. след влизането ни в клуба на богатите. Как сме?

БВП-то ни расте, но растат и парите, пратени от гастрарбайтери
1 яну 2017 15:00,
417
10 г. след влизането ни в клуба на богатите. Как сме?
Снимка: Reuters

Десетилетие след влизането в Европейския съюз какво влияние има членството върху България и Румъния? По-добре ли са българите и румънците?

Брутният вътрешен продукт бележи увеличение и в двете страни през последните десет години. В България БВП на глава от населението е 41% от средния за ЕС при влизането в съюза през 2007 г., достигайки до 47% през 2015 г. - последната година, за която има налична информация.

В същото време в Румъния през 2015 г. БВП е 57%, покачване от отчетените 43% през 2007 г., показват данните на "Евростат".

По-малък е и броят на хората, живеещи в риск от бедност или социално изключване и в двете държави. В България около 60% влизат в тази категория през 2007 г., а през 2015 г. са 41,3%.

Какво се случва с всички българи, които работят в чужбина?

През 2015 г. броят на българите, работещи в чужбина (2,5 млн.) е по-голям от работната сила в страната (2,2 млн.).

България има полза от парите, изпратени вкъщи, показват данните на "Евростат". У нас са пратени 456 млн. евро под формата на трансфери с лични средства през 2015 г., което е увеличение от 268,9 млн. евро спрямо 2010 г.

По-щастливи ли са българите и румънците?

И българите, и румънците са по-щастливи отколкото преди десетилетие, според данни на проучване от "Евробарометър".

Само 36% от българите, запитани през 2007 г., са посочили, че са доволни от живота си, в сравнение с 53% от румънците. До есента на 2016 г. 51% от българите са заявили, че са доволни от живота си, за сметка на 58% от румънците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМЛАДИТЕ ХОРА РАБОТА СИ НАМИРАТ. АКО НЕ В БЪЛГАРИЯ ТО В ЕВРОПА. НЕ ГИ МИСЛИ.
151
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКойто не е съгласен да бъде въдворен в лагери и да го ядат прасетата . Това ли искаш другарю от БКП-БСП . *** .
150
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСЕКИ МЛАД ЧОВЕК, КОЙТО НЕ РАБОТИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАСТАВЕН, КАТО се облага с данък "***".защото твърде много са хайлазите, каоито чакат майка и татко да ги хранят до 50 години.
149
4
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
До Stonewall JacksonДа не се напрягат да работят пишман демократите, че ще се изпотят.Може и да настинат, меките китки нежни.
148
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБедния народ има по две коли в семейство , а колата е само разход . Дават по телевизията вчера на задръстването едни екземпляри , които са тръгнали да празнуват нова година на морето , защото нямат пари . Много бързо забрави гладната Луканова и Виденова зима . Никога повече БКП-БСП , убийци на България .
147
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Българите в чужбина вняста суми в БГ ,чужди вериги в БГ изнясат .Спрат ли внос на евра и долари в БГ обикновените и бедните българи ще мизерстват тогава чуждестранни собственици ще си изтупат костюмите на излизане от БГ .Честита Нова Година
146
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Качествената работнна ръка излезе в чужбина. Тук останаха полуграмотни и мълзеливи индивиди, които не могат да отговорат на нуждите на икономиката и затова няма и инвеститори. Само турците правят големи инвестиции като купуват и развиват големи заводи, но в Лудогорието и кърджмлийско и назначават само хора от техния етнос.
145
2
 
6
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 7 години
До АнонименА Вие като работите толкова много как Ви остана време да напишете коментар тук ?
144
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Беден е народецът, затова хвърля на измамници по 20 хилки през прозореца и в София има 600 коли на 1000 души.
143
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в страната липсва основното-средната класа,хора които са успели да изградят нещо благодарение на собствени усилия морал и традиции,а не са го придобили с кражби и протекции.Тук има само експлоататори и експлоатирани,господари и роби,малко са хората разчитащи на себе си,а те са гръбнака на западните о бщества
142
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Декомунизация и пълна забрана на левите идеологии. Приравняването им към тероризъм.
141
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаше БДС, разбира се.И именно защото имаше, дядо ми взимаше салам по БДС директно откъдето трябва. Другият отиваше в магазина.
140
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БУЛГАРИСТАНЕЦКОИ СА БОГОИЗБРАНИТЕ? ВЕРОЯТНО ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ ДОКАТО ТИ ПИШЕШ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛОЗУНГИ.
139
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО-БОГАТА КОГАТО БСП И ДПС СТАВАТ ВСЕ ПО-БЕДНИ.
138
5
 
12
 
! Отговори
БУЛГАРИСТАНЕЦ преди 7 години
В ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ РАБОТЯ МНОГО ПОВЕЧЕ,И ПЕЧЕЛЯ ВСЕ ПО МАЛКО.ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НА НАРОДА НИ /НЕ НА БОГОИЗБРАНИТЕ/ВЕЧЕ Е САМО ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ.
137
6
 
6
 
! Отговори
Няма проблем преди 7 години
До ДС 180.Ми това лошо ли е че сме станали пазар на немските стоки? Като бяхме пазар само на руските качествени стоки по добре ли беше ? Малийййй! Да не дава Господ.
136
4
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
Минимална заплата 440 лева , кубик дърва 70. За какво добро ми говорите изобщо ? София е едно ,останалата България не е за приказване. Кви клубове ,кви богаташи...
135
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
до 196Тогава много от хората навън ще се приберат,но явно целта е да изгонят хората.----------------------------------------------------------------------------------------------------Колега, те гледат да вкарат хората по-бързо на Оня свят, ти смяташ да сЪ УпраЙм.
134
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н инспекторе, отказаха се, защото бедният български народ не може да си позволи месни продукти "Стара планина", защото са много скъпи. И затова нагъва химията, салами с пастирани кожи и кости, соеви и други протеини, лютеница с 50 % картофено нишесте и прочие други подобни "вкусни радости".
133
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интерес от това да занимават обществото с темата за миналото и да правят сравнения имат само шепа комунистически креатури и техните изпърдяни медии. И някои корумпирани бивши кметове.