10 г. след влизането ни в клуба на богатите. Как сме?

БВП-то ни расте, но растат и парите, пратени от гастрарбайтери
1 яну 2017 15:00,
417
10 г. след влизането ни в клуба на богатите. Как сме?
Снимка: Reuters

Десетилетие след влизането в Европейския съюз какво влияние има членството върху България и Румъния? По-добре ли са българите и румънците?

Брутният вътрешен продукт бележи увеличение и в двете страни през последните десет години. В България БВП на глава от населението е 41% от средния за ЕС при влизането в съюза през 2007 г., достигайки до 47% през 2015 г. - последната година, за която има налична информация.

В същото време в Румъния през 2015 г. БВП е 57%, покачване от отчетените 43% през 2007 г., показват данните на "Евростат".

По-малък е и броят на хората, живеещи в риск от бедност или социално изключване и в двете държави. В България около 60% влизат в тази категория през 2007 г., а през 2015 г. са 41,3%.

Какво се случва с всички българи, които работят в чужбина?

През 2015 г. броят на българите, работещи в чужбина (2,5 млн.) е по-голям от работната сила в страната (2,2 млн.).

България има полза от парите, изпратени вкъщи, показват данните на "Евростат". У нас са пратени 456 млн. евро под формата на трансфери с лични средства през 2015 г., което е увеличение от 268,9 млн. евро спрямо 2010 г.

По-щастливи ли са българите и румънците?

И българите, и румънците са по-щастливи отколкото преди десетилетие, според данни на проучване от "Евробарометър".

Само 36% от българите, запитани през 2007 г., са посочили, че са доволни от живота си, в сравнение с 53% от румънците. До есента на 2016 г. 51% от българите са заявили, че са доволни от живота си, за сметка на 58% от румънците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗАЩО ЗАПЛАТИТЕ В ЧЕХИЯ ЗА ПО-ВИСОКИ? ЗАЩОТО В ЧЕХИЯ НЯМА БСП - ДПС - АТАКА. В ЧЕХИЯ НЯМА РУСОФИЛИ.
131
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо заплатите не са 47% от европейските? Тогава много от хората навън ще се приберат,но явно целта е да изгонят хората.
130
6
 
4
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 7 години
Щом Сранджата казва че сега е по-добре от соца ... нямам думи .
129
7
 
4
 
! Отговори
Инспектор преди 7 години
До Анонимен 175 Я си купи месни продукти по БДС и сега ги има и пиши дали си доволен.Тези продукти са същите като едно време.Твърди , безвкусни , без прятен цвят и мириз Също като кучешката радост .Тези продукти са непродаваеми и повечето производители се отказаха от тях.Защо ли? Ами защото били много хубави.
128
11
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
През социализма беше много-много по-зле от сега!
127
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОСТА ПО-ДОБРЕ. МИЗЕРИЯТА НА 90-ТЕ И ОСОБЕНО НА СОЦИАЛИЗМА НЕ ЛИПСВА НА НИКОГО. ОСВЕН НА ШЕПА РУБЛАДЖИИ.
126
1
 
16
 
! Отговори
Средно ЕНТЕЛЕГЕНТЕН преди 7 години
Направиха се и добри неща, много неща станаха достъпни, не чакаме за цветен телевизор, почти всеки има телефон, големите градове се поочовечиха, но като цяло поне две милиона едва кретат финансово, изпростяхме доста, вижте само сайтове какво бълват, мразим се по между си. Бедността води до простотия и оскотяване, а у нас по своему са бедни и богатите. И ужасния ни манталитет за показност и простащина. не съм оптимист. Съжалявам. Аз самия не правя изключение от описанието.
125
6
 
3
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 7 години
До АнонименШефе много сте елементарни това Краварите така да знаеш ! От СиАйЕй ли си ? Много сте зле ама то акъл с пари не се купува.Това не са ви индиянците да ги стреляте като на стрелбище .
124
3
 
7
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
До ДемократБатко ,ти да не бъркаш нещо? Там на етикета дето четеш че има Е271, Е316 , Е228 това не са витамини ей :)) То ясно че си демократ ама трябва и малко акъл.
123
6
 
4
 
! Отговори
последният Мохикан преди 7 години
До МнениеЕх, кога ще постигнем ръст на БВП от 6.5 % , какъвто беше при държавника Костов?Кой ше ги плаща тия проценти ? Аз нямам намерение? А ти?
122
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 175Преди 89та имаше БДС и храните бяха с гарантирано качество, имаше и контрол. Днес по магазините се продават само химия и ***.нямаш си ни най-малка представа какво си ял преди 89-та. Едно елементарно сравнение - преди във всяка бутилката с бира плуваха разни парцали, а сега не нали?
121
1
 
8
 
! Отговори
последният Мохикан преди 7 години
До Анонименвсе същите просяци и босяци сме,само тези 2,5млн дето работят извън страната са по-добре.Извинявай, но точно това е сбърканото в Системата на глобално ниво. Не е нормално всичко да става все по механизирано, все по автоматизирано, а в същото време на човек да му се налага да работи вси повече и повече, за да си купи същото, което е купувал преди, когато е работил на 1 място. Значи има някакво изкривяване на еволюцията, възникнала в желанието на хората "да си спестят усилията"!
120
3
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Ех, кога ще постигнем ръст на БВП от 6.5 % , какъвто беше при държавника Костов?
119
3
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Вижте броя на онкологичните заболявания преди 89та и сега.И фалшивата храна е виновна за нарастването им.
118
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
все същите просяци и босяци сме,само тези 2,5млн дето работят извън страната са по-добре.Ние сме посмешището на европа,шута(смешника)на краля,с който всички се бъзикат.Всеки чужденец знае ,че у нас може да прави каквото си иска стига да си плаща,независимо дали е законно или не.Ние сме ромите на европа заради старото поколение клоуни,които сега са политици и които за пари са готови на всичко,включително национално предателство
117
6
 
12
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Влязохме за да станем пазар за ГЕРМАНСКИТЕ стоки. Ей това стана.
116
0
 
15
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
БВП може и да е нараснал не знам,обаче обикновения средностатистически българин не е усетил подобрение на качеството на живот. Олигарсите сигурно са натрупали някой милион в повече ама работниците им не са видели нищо от това.
115
0
 
4
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 7 години
До До 145А от Вас какво направи комунизма ? Богат капиталист ?
114
1
 
2
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 7 години
А Вие който си мислите че сте по-умен от всички тук - по-полека.Не знам какви препарати вземаш но явно си предозирал ! Имаш нужда от РЕХАБ !
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неукият вечно иска "силна ръка" да го управлява.Образованият сам си е "силна ръка" и не зависи от никого.