33% от мюсюлманите в Белгия: Коранът е най-висш закон

Всеки трети не харесва западния начин на живот
9 яну 2017 12:07, Елка Василева
168
33% от мюсюлманите в Белгия: Коранът е най-висш закон
Снимка: архив, Reuters

Всеки трети мюсюлманин в Белгия заявява, че не харесва западния начин на живот и че възприема законите на исляма като по-висши от местното законодателство. Това сочат данните от допитване, поръчано от обществената телевизия Ер Те Бе Еф и вестник Соар.

Под "западен начин на живот" попадат свободният достъп до алкохол, самостоятелността на жените, еротиката.

Социолози обясняват, че макар повечето белгийски мюсюлмани да спазват законите в страната, за тях правилата на исляма изглеждат по-справедливи и по-етични.

Университетски изследовател на исляма отбелязва, че джамиите в Европа са построени през 70-те години на миналия век от поколението мюсюлмани, вярвало, че "ислямът е решението на всичко и Аллах е законодателят".

В допитването всеки трети мюсюлманин (33 на сто) е заявил, че не харесва западния начин на живот и предпочита политическа система, вдъхновена от Корана. По този въпрос се колебаят 18 процента от попитаните мюсюлмани. Освен че 29 на сто от тях възприемат исляма като върховен закон, 11 на сто изразяват колебание, без да отхвърлят подобно твърдение.

Въпреки това 82 на сто заявяват, че във всекидневния живот навиците им са по-скоро сходни с поведението на коренното население на Белгия.

Мнозинството белгийски мюсюлмани (71 на сто) има усещането, че всички те са възприемани като терористи, а 91 на сто осъждат атентатите в Европа от последната година. За сравнение преди атентатите чувството, че са набелязани като терористи, са имали 54 на сто от мюсюлманите.

Проучването сред белгийците-кореняци показва, че над половината (53 на сто) не възприемат потомството на имигрантите като "истински белгийци" дори и след няколко поколения. Общо 77 на сто от белгийците заявяват, че вече не се чувстват у дома, както преди.

Социолози отбелязват, че това е трайна тенденция от 80-те години на миналия век - първото десетилетие от началото на масовата имиграция в Белгия от държави от Северна Африка. Статистиците отчитат, че в жилите на всеки трети гражданин на Белгия днес тече имигрантска кръв.

Изследването показва общ спад на общественото доверие в институциите. Докато преди 20 години най-възприеманата обществена институция е получила 88 на сто одобрение, днес върховите стойности на доверие достигат едва 51 на сто. Данните сочат, че днес белгийците разчитат най-много (около 50 на сто) на неправителствените организации и на себе си. Спада, но остава сравнително високо, доверието в системите на образованието и на социалната сигурност.

Доверието в структурите на ЕС е спаднало за 20 години от 47 процента до 9 на сто. Доверието в църквата, полицията и журналистите се е сринало наполовина - от около 40 на сто, до около 20 процента. Същият процентен спад се отчита в доверието към Федералния парламент и федералната администрация. Сравнително стабилно доверие има единствено към съдебната система в Белгия - около 20 на сто (спад с 4 процента за 20 години). Едва един от 10 белгийци днес вярва на партиите, показва проучването.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: мюсюлманибелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"..Общо 77 на сто от белгийците заявяват, че вече не се чувстват у дома, както преди." - къде спахте, толерантни ми съграждани на ЕС!? Белгия, наред с Германия вече са тотално ислямизирани, а статистиките в статията показват с точност гибелната съдба, която ни очаква.
30
1
 
28
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Нв са виновни те аллах ги е създал *** уни,виновни сме ние че ги търпиме на наша територия
29
32
 
5
 
! Отговори
Муслим преди 7 години
Да слагаш държавния закон над Божия, е все едно да слагаш заповедите на ефрейтора над тези на генерала.
28
1
 
31
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 7 години
И ние не харесваме техния. Решението да си отиват по родните места СПЕШНО !
27
1
 
32
 
! Отговори
ми-тъпи-са преди 7 години
чаршафите да си стоят в чаршафландия като не ги кеффи цивилизацията!
26
0
 
27
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Като не им харесва чий го крепят в Белгия.?! Защо не си стоят у тях и да ядат нафта.?! Колко им се работи само господ знае.Само тези урунгели не разбраха, че Господ е един. Въртят броениците и се почесват през крачолите като видят някоя европейска жена. Лигите им текат
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ба...а,нещо са перколясали,взели са ни всичките за колонии и затуй са ги пуснали да се шматкат насам-натам,че ги викали,още ги искали кат оправдание за пробутването на колониалното съжителство тук-там,а техния коран е едно нищо щом женският им пол няма самостоятелност и самостоятелно развитие,избор в живота дори и конкурентен в мисленето,яко ги е подгонил патриярхата и само от алъш-вериш чяткят и чят пат даеш на лапу или ДАЕШ на мюфия да строят що могат на поразия с рушвет на околосвет да минат
24
0
 
20
 
! Отговори
1 преди 7 години
Чий го дирят в Европа? Да си ходят там където начинът на живот им харесва, а не да лапат парите на европейците и да се размножават!
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като не им харесвах правилата - да се приберат вкъщи. Какво правят на места където не им харесват правилата? Айде,арабскио свят е голям, връщатие си и там спазвайте Шериата.
22
0
 
33
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Ъъъъъ,ах тези лоши неверници..От камилите ги свалиха на Мерцедес ги качиха..Свещите забравиха...Видяха ел.ток какво е...Месния ходжа ги лекуваше ..Сега в неврнически болници се лекуват...На работа не ходят...Хиляди евро им дават ...От мамуна човек се опитват да направят неверниците ама не става!
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено че няма да имат доверие на институцийте - точно те доведоха ислямската чума в европа и сега просто ще абдикират от проблема говорейки през цялото време за интеграция, ценности и други глупости докато коренното население бива асимилирано и тероризирано. Трябва да си вземем спешно поука от западните държави и да не допускаме това да се случи и у нас.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе като не им харесва да ходят в саудитска арабиятам закона е шерията ама не бягат там ами идат тук в европа
19
0
 
31
 
! Отговори
43 преди 7 години
Защо искат да живеят в Европа, като не спазват законите на приемната страна? Щом коранът е върховен закон тях, да си останат в страната или да отидат в друга ислямска държава , а не да се натрапват на християните! И никак не е чудно,защо местните хора,не ги възприемат!
18
0
 
22
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
В тоя ред на мисли и АК-47 е върхово стрелково оръжие.
17
2
 
4
 
! Отговори
от тарарам преди 7 години
И "komyнe" ли е *** дума,бе!Баси,и това научих,мерсим!
16
3
 
45
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Исляма е болест и засяга индивиди с ниско IQ...Исляма е машина на времето може да ви върне векове назад в човешката еволюция...
15
0
 
13
 
! Отговори
тарарам преди 7 години
До Анонимен 3Като не искаш да те предават,не им вярвай!Търчите да гласувате като гламави за "демократическите" ***,после кой ми с.а в гащите!?Те са там да оправят себе си,не теб и мен!
14
0
 
1
 
! Отговори
emin.erdem1 преди 7 години
ako ne haresva naçina na jivota v evropa kakvo tırsi tam da si ostne rodinata si
13
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
33 % го казват , останалите 67 % си знаят че единствената конституция за тях е корана,там където действа и един закон от "права та религия" ще се сее смът за друговерци.Спрете да ги делите на мирни умерени и неумерени ! Обама им даде демокрация и те я използват с пълна сила па цял свят
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми да дигат бухчите и обратно от където са се довлекли. О как забравих. В Корана е казано че всеки е длъжен да осигури добруването на семейството си и шериадките републики няма социални помощи