33% от мюсюлманите в Белгия: Коранът е най-висш закон

Всеки трети не харесва западния начин на живот
9 яну 2017 12:07, Елка Василева
168
33% от мюсюлманите в Белгия: Коранът е най-висш закон
Снимка: архив, Reuters

Всеки трети мюсюлманин в Белгия заявява, че не харесва западния начин на живот и че възприема законите на исляма като по-висши от местното законодателство. Това сочат данните от допитване, поръчано от обществената телевизия Ер Те Бе Еф и вестник Соар.

Под "западен начин на живот" попадат свободният достъп до алкохол, самостоятелността на жените, еротиката.

Социолози обясняват, че макар повечето белгийски мюсюлмани да спазват законите в страната, за тях правилата на исляма изглеждат по-справедливи и по-етични.

Университетски изследовател на исляма отбелязва, че джамиите в Европа са построени през 70-те години на миналия век от поколението мюсюлмани, вярвало, че "ислямът е решението на всичко и Аллах е законодателят".

В допитването всеки трети мюсюлманин (33 на сто) е заявил, че не харесва западния начин на живот и предпочита политическа система, вдъхновена от Корана. По този въпрос се колебаят 18 процента от попитаните мюсюлмани. Освен че 29 на сто от тях възприемат исляма като върховен закон, 11 на сто изразяват колебание, без да отхвърлят подобно твърдение.

Въпреки това 82 на сто заявяват, че във всекидневния живот навиците им са по-скоро сходни с поведението на коренното население на Белгия.

Мнозинството белгийски мюсюлмани (71 на сто) има усещането, че всички те са възприемани като терористи, а 91 на сто осъждат атентатите в Европа от последната година. За сравнение преди атентатите чувството, че са набелязани като терористи, са имали 54 на сто от мюсюлманите.

Проучването сред белгийците-кореняци показва, че над половината (53 на сто) не възприемат потомството на имигрантите като "истински белгийци" дори и след няколко поколения. Общо 77 на сто от белгийците заявяват, че вече не се чувстват у дома, както преди.

Социолози отбелязват, че това е трайна тенденция от 80-те години на миналия век - първото десетилетие от началото на масовата имиграция в Белгия от държави от Северна Африка. Статистиците отчитат, че в жилите на всеки трети гражданин на Белгия днес тече имигрантска кръв.

Изследването показва общ спад на общественото доверие в институциите. Докато преди 20 години най-възприеманата обществена институция е получила 88 на сто одобрение, днес върховите стойности на доверие достигат едва 51 на сто. Данните сочат, че днес белгийците разчитат най-много (около 50 на сто) на неправителствените организации и на себе си. Спада, но остава сравнително високо, доверието в системите на образованието и на социалната сигурност.

Доверието в структурите на ЕС е спаднало за 20 години от 47 процента до 9 на сто. Доверието в църквата, полицията и журналистите се е сринало наполовина - от около 40 на сто, до около 20 процента. Същият процентен спад се отчита в доверието към Федералния парламент и федералната администрация. Сравнително стабилно доверие има единствено към съдебната система в Белгия - около 20 на сто (спад с 4 процента за 20 години). Едва един от 10 белгийци днес вярва на партиите, показва проучването.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: мюсюлманибелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
23
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Демек значи че биха сторили всичко за да наложат исляма ......евала на Китай ......със закон са забранили тази простотия, а Европа я толерира!
70
1
 
21
 
! Отговори
Император Дмитрий преди 7 години
Ами честито на европейците.... европенделите пуснаха най-лошите хора с най-лошата религия-исляма да се ширят в Европа....
69
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всеки трети мюсюлманин в Белгия заявява, че не харесва западния начин на живот"Много интересно тогава чий го дирят при западния начин на живот, а не отидат при събратята си по религия?
68
0
 
19
 
! Отговори
АнтиЕС преди 7 години
> Доверието в структурите на ЕС е спаднало за 20 години от 47 процента до 9 на сто.Белгийците вече се събудиха и разбраха що е то "ЕС", макар и да е късно (за тях). Ние както си му е обичаят - все още спим.
67
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ ВИЕ ДА СТЕ ВИДЕЛИ В ДЖУНГЛАТА НЯКОЕ ЖИВОТНО ДА Е ТОЛЕРАНТНО... И ДА Е ОЦЕЛЯЛО?!?! ДАНО ПОНЕ ИЗТОЧНО ЕВРОПЕЙЦИТЕ НЕ СА ТАКИВА ЛАП'НИ-ШАРАНИ КАТО ЗА ЗАПАДНЯЦИТЕ, ОНИЯ САМИ СЕ ПРЕЦАКАХА!!!
66
0
 
20
 
! Отговори
религия преди 7 години
Като аалах е законодателят защо не живеят в мир, а ми се колят като прасета.Алах не знае ли че убийството е най-големия грях и ще се пържат в ада.
65
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Жалко за западняците ... ти чуваш ли се русофилчо ? Истината била в балканските въшкарници и Рашка ? Мизерия ? Ми стой си тук и се наслаждавай на балканския синдром и мизерия , беззаконие и мутри :)
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 70 години Европа имаше шанса да реши вси4ки проблеми .
63
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ще сформирам Християнска Държава ( ХД ) и ще видите вие висш закон - ще ви падат главите като зелки от мачете ! ;)
62
1
 
38
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Ти да видиш, мюслите се бият по границите, давят се по моретата,плащат пари и се натискат да стигнат до сърцето на Европа , а като достигнат целта си , започват да се оплакват от западния начин на живот. Искат да го променят както на тях им е угодно. Марш обратно в мизерията!
61
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами и аз не харесвам примитивния начин на живот на тези същества, и затова не ходя в държавите им. Те какво правят в Европа??
60
2
 
23
 
! Отговори
don преди 7 години
в БЕЛГИЯ НЕ останаха белгийци. На където се обърнеш само араби.май ще почнем да приемаме белгийци да живеят в България.Но белгйците пак ще мърморят ние сме източно правослани а те католици.Това донесе демокрацията на западния свят Белгия , Франция , холандия , Англия пълно с араби , талибани и всякаква ***.В България си е най добре
59
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами като не им харесва този начин на живот,какво напират в Европа,а не си стоят в тяхната к.о.чина?
58
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами като не им харесва, да се махат! Да се връщат в пустинята и да си живеят както искат! Ама в Европа никой не е длъжен да се съобразява с тях и с това какво им харесва.
57
2
 
11
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
До Муслим Така е , но проблема ви е , че закона на Мохамед няма нищо общо с Божия Закон.
56
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ние в България също спазваме законите на Шериата:) какъв е проблема.Корана казва:,опияняващите напитки са забранени,лихвата е забранена,лъжата,измамата, прелюбодейството и т.н.та какъв е проблема от следването на Корана или Шериата?
55
1
 
24
 
! Отговори
Феминизъм? Къде си? преди 7 години
Това на снимката е плачевно за човешко същество в 2017-та година. Феминисткото движение, което е пълен абсурд в момента, можеше да си активира "силата" и да насочи светското внимание по тези теми. В 21-ви век жени продължават да се третират като животни за разплод. В Африка продължават заразите, обезводняването и детските бременности. Първият концерт с благотворителна цел в Африка беше през 1985. Нищо не е променено въпреки милиардите долари от хората по света за измамния "Червен Кръст".
54
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия дето не харесват западния начин на живот какво правят в Белгия и другите западни държави???
53
9
 
5
 
! Отговори
# преди 7 години
Това е мнение на някакви ~1000 човека, а не референдум или движение за промяна или закон :)Ай по-малко да рипате... да си ходели кат не им харесва - понеже на вас всичко в България ви харесва и вие за това не си тръгвате :)Двулични мушмороци!А и да не смятате, че това е някакъв нов начин на мислене и съждение - това е мнение и на МИЛИОНИ ***, които живеят в Европа от десетилетия, без да са си налагали същото това мнение на домакините си...Има истински проблеми на дневен ред!
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитлер