Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?

Евроскептиците негодуват, но не биха вършили работа под нивото им
15 фев 2017 21:36,
484
Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?
Снимка: архив Reuters

Безкрайната дискусия "за" и "против" ЕС си остава някак откъсната от живота. В нея доминира преди всичко реториката - от добронамерено оптимистична до злобно насъскваща. В един обширен анализ във вестник "Die Welt" Марко Мартин се опитва да загърби тази реторика и да покаже, че обединена Европа е всекидневно полезна за всички нас, европейците. "Дойче Веле" ни запознава с няколко акцента от статията му.

Нека за разнообразие да направим едно необичайно допитване: "Къде и кога ЕС лично на Вас Ви е причинил нещо неприятно?" Или пък: "Кое решение на Брюксел конкретно е влошило Вашия живот?" Може би ще получим отговори, които ще ни накарат да се замислим.

Ако погледнем съвсем трезво на нещата, ЕС е всичко друго, но не и елитарен. И тъкмо поради това е трън в очите на сноби от типа на Борис Джонсън. Защото хора като него не се нуждаят нито от стипендия по програмата "Еразъм", нито пък от свободно придвижване, за да практикуват занаята си в цяла Европа.

Откъм своите градски жилища или откъм провинциалните си имения "аристократи" като Джонсън могат спокойно да се подиграват на европейските инфраструктурни програми, на проектите за градско обновяване или на регионалните фондове.

И в същото време да викат полски електриджии или водопроводчици, които да им отстраняват битовите проблеми - просто защото местната работническа класа вече отдавна се е издигнала над подобни дейности.

Същото се отнася и до румънските медицински сестри в Дъблин, до българските рецепционистки в кипърски хотели, до испанските келнери в Берлин и италианските сладоледаджии в скандинавските страни.

Икономистите го наричат "компаративна изгода": всеки може да предложи нещо, което другият няма - и така от взаимния обмен печелят всички. Във всекидневието тази картина понякога се размива, но под черта от ЕС все пак най-много печелят именно прословутите "обикновени трудещи се хора", пише Марко Мартин.

"Европа, ние споделяме твоите ценности!"

По-нататък авторът се спира на едно ново явление: все повече млади хора в Европа издигат глас в подкрепа на ЕС: "Младото поколение, което взима думата в редица центристки партии, всъщност е поколението "Еразъм", което не иска разни вчерашни хора да му съсипват конкретния живот. Днес Европа не е нито някаква неопределена фантазия на малцина носталгици, нито пък елитарно кукувиче гнездо някъде из облаците".

В края на статията си Марко Мартин отправя поглед и към протестиращите в Румъния: "Напук на ледения студ, румънците се вдигнаха на бунт срещу безсрамието на властващия елит. И на кого разчитат? Ето това трябва да ни отвори очите и да ни накара да се замислим: "Европа, ние споделяме твоите ценности. С обич, Румъния!" - това пишеше на един от многобройните плакати на протестиращите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От ЕС няма по висше политическо творение в стара Европа!Толкова много войни са се водили на този континент.
199
1
 
12
 
! Отговори
до 332 преди 7 години
Каква корупция, какъв съд, нали според теб да си в ЕС означавало върховенство на закона и просперитет? Нали да си извън ЕС означавало корупция и продажен съд. Ние в ЕС ли сме или не сме?
198
7
 
5
 
! Отговори
42 преди 7 години
До 330Да сравняваш ЕС със САЩ е смехотворно.ЕС може само пасти да яде.
197
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 328ЕС постоянно ни казва за корупцията и корумпираната червена съдебна система. нищо не правим по темата. ЕС ли са ни виновни за това ?
196
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 42Като САЩ нали ? от 1917 г насам все се разпада.
195
0
 
0
 
! Отговори
42 преди 7 години
Предният коментар е за 325
194
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕС - свободен пазар, демокрация, върховенство на закона, проспериращи държави"И кой от критериите се отнася за България? От 10 години е в ЕС, Брюксел постоянно ни тупа по рамото, сподели кое от изброеното го има у нас?
193
11
 
7
 
! Отговори
42 преди 7 години
До 385То няма да има и нужда да излизаме. Той ЕС ще се разпадне.
192
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 42Русофилите живеете в някакъв собствен свят и приемате желаното за действителност. Никой няма да излиза вече от ЕС.
191
2
 
11
 
! Отговори
42 преди 7 години
Българинът е голям глобалист, то и затова сме на изчезване. Много обичаме да членуваме в международни съюзи- тип бардак. Държим се като улични превъзходни и се кланяме на много господари едновременно. Ама какво да се прави- бедност и народопсихология.
190
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Членска карта 7Румен Гечев - министър на икономиката при Виденов. Докарали до национална катастрофа България. Що не е в затвора ами раздава акъл за икономика в момента ?
189
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Членска карта 7Нинова на 28 години придобива 47% от Техноимпекс които после продава за 700 хил. долара. Тогава е била с 2 години трудов стаж. Що не е в затвора?
188
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Членска карта 7Чистия въздух около Кремиковци и Девня го помним. Девня известна като Долината на СмърттаКремиковци - почвата в района е с над 10 пъти повишено съдържание на тежки метали спрямо нормалното.СССР - затри цяло море - Аралско море. Еколози !
187
2
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 315Смешнико, колко от отбора на Тиквата са в затвора!?
186
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Членска карта 7:)))))) да де ... карахме заради въздуха, така е ахахахахахаха .. егати колко си самозаблуден. Сигурно и си вярваш.
185
2
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 312Съветвам и теб да караш така, за да имаш поне чист въздух! Щото вече и чистия въздух го обърнахте на политика и опция за корупция!
184
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Членска карта 7В ЕС корумпираните ги съдят и осъждат. Нивата на корупция са десетки пъти по малки от Русия където осъждат само тези дето пречат на Путин.
183
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 42Направо да влизаме в ОНД и ЕАС,а ?
182
2
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 308Ми няма власт, която да не е корумпирана, прочети това онова, пък може и последните новини от Франция.... Просто, някой (кравар) се сети, че е негово право да сочи с пръст другите...
181
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Членска карта 7Я разкажи за соца и благоденствието. Например как всеки шофьор по надолнище спираше двигателя и караше по инерция за да пести от СКЪПИЯ и липсващ бензин.