Брюксел отлага Brexit-а за след изборите

Европа няма да преговаря за агенциите с англичаните, взема си ги
Обновена: 19 апр 2017 16:59 | 19 апр 2017 16:37,
31
Брюксел отлага Brexit-а за след изборите
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, отложи началото на преговорите за напускането на Великобритания за след насрочените предсрочни избори в Обединеното кралство.

Юнкер е разговарял снощи по телефона с британския премиер Тереза Мей, като двамата са се уточнили, че политическите преговори за раздялата ще започнат след формирането на новото правителство в Лондон.

Европейската комисия се надяваше да стартира през май процеса, който трябва да приключи до 2 г., но предсрочните избори във Великобритания допълнително ще скъсят времето за договарянето на условията за напускане. Главният преговарящ за Brexit на Еврокомисията Мишел Барние заяви, че преговорите трябва да приключат най-късно до октомври 2018 г., за да може да минат гласуванията в Европейския и британския парламент и Обединеното кралство да престане да бъде част от ЕС от март 2019 г.

Още по темата

Така за същинските преговори остават не повече от 16 месеца, дори ако се работи през лятото и през всички празници.

Европейските министри от 27-те оставащи държави се събират идния четвъртък в Брюксел, за да подготвят документа, с който държавните ръководители на Съюза ще дадат мандат за преговорите. Европейските лидери ще ги последват в събота на извънредна среща на върха, на която ще одобрят преговорните позиции, които ЕС ще отстоява.

Веднага след това Европейската комисия ще предложи конкретните насоки за преговорите, които трябва да бъдат одобрени от страните членки на 16 май.

Това е последната формалност, преди преговорите между Лондон и Брюксел да могат да стартират. Сега началото ще бъде отложено поне с месец, докато британските граждани гласуват - на 8 юни, и бъде сформирано новото правителство.

По повод заявлението на сегашния британски секретар за Brexit Дейвид Дейвис, че Великобритания възнамерява да преговаря за бъдещето на двете европейски агенции, базирани в Лондон, Европейската комисия заяви,че те не са обект на договорки.

Говорител на Юнкер заяви, че европейските агенции могат да се намират само на територията на ЕС, така че Европейската агенция за лекарствата и Европейският банков орган трябва да напуснат Лондон. Еврокомисията апелира страните членки по-скоро да решат къде да бъдат преместени те, за да се гарантира непрекъснатостта на работата им след март 2019 г.

България е сред държавите, заявили желание да приютят лекарствената агенция. Към нея претенции имат още Франция и Италия, но България е мотивира с аргумента, че е единствената европейска членка, която не е домакин на европейска агенция.

Очаква се тези дни председателят на Европейския съвет Доналд Туск да определи критериите, на които трябва да отговарят градовете, които искат да приберат двете агенции.

В тях работят около 1000 души, предимно британски граждани. Не е известно дали те ще могат да запазят работата си при преместването.

Европейският банков орган е част от европейската система за банков надзор и работата му е да изготвя стандартите за банкиране и да оценява нивото на риска за функционирането на финансовите институции на територията на ЕС. Амстердам и Франкфурт са заявили желание да бъдат негов нов домакин.

Лекарствената агенция пък издава регистрационни свидетелства за медикаментите, които могат да се продават на европейския пазар. Европейският регулатор отговаря както за лекарствата за хората, така и за ветеринарните продукти и за медикаментите за редки заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туй на снимката са шефовете на Европата.
2
1
 
7
 
! Отговори
БРАВО №1... преди 7 години
..ти просто откри ....ТОПЛАТА ВОДА!!!Как успя ,бе....??!
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия толкова ще протакат, че накрая просто няма да излязат.