На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения

Според Евростат, най-малко бедни има в Швеция
25 апр 2017 09:10, Петя Славова
271
На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения
Снимка: архив, Булфото

Около 2,5 милиона българи, или близо 35 на сто от населението на страната, живеят в тежки материални лишения, отчита анализ на Евростат за социалните тенденции и индикаторите за бедност в страните на ЕС през 2016 г.

В тази категория спадат хора, които не могат да си позволят за ползване няколко основни неща, които според европейските критерии са основата на нормален битов живот в европейската общност.

Най-важните фактори, които формират категорията "тежки материални лишения" са: хората да могат да плащат безпроблемно сметките си; да могат да посрещат неочаквани разходи; да поддържат дома си топъл; да имат достъп до телевизор, кола или телефон; да се хранят редовно; да могат да си позволят поне една седмица почивка далече от дома.

Според данни на НСИ за индикаторите за бедност и социално изключване, у нас през миналата година е имало почти същия процент на хора, които са били в ситуация на тежки материални лишения. Най-висок процент на хора, които са били в ситуация на бедност и лишения, е отчетен при сънародниците ни над 65-годишна възраст - близо 80 процента от тях попадат в категорията на хора с "тежки материални лишения".

При младите българи до 17 години процентът на изпадналите в материални лишения е 40 на сто, а при работещите българи от 18 до 64 години - около 30 на сто.

През 2016 г. около 7,8 на сто от населението на ЕС или близо 39 млн. души са живяли в ситуация на тежки материални лишения, отчита Евростат. Това е значителен спад на тази социална тенденция, тъй като през 2012 г. техният дял е бил близо 10 на сто при близо 520 млн. население на ЕС-28, сочат данните на Евростат.

Като цяло най-голям брой хора, които живеят в материални лишения е отчетен в Италия - близо 7 млн. души или 12 на сто от населението. Други високи стойности на хора, които живеят в материални лишения, са отчетени в Румъния - близо 5 млн. души или 24 на сто от населението; Полша - 3 млн. души или 8 на сто от населението; Унгария - около 1,5 млн. души или 20 на сто от населението и др.

Най-нисък процент на хора в бедност и материални лишения е отчетен в Швеция - около 1 процент, Финландия и Люксембург - по около 2 на сто, Холандия - 2,7 на сто, Австрия - 3 на сто, Дания - 3,2 на сто и др.

Най-малък брой хора в тежки материални лишения е имало отново в Люксембург - около 10 000 души, Малта - 20 000 и Швеция - около 70 000, отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е, че имаме магистрали, които се задръстват по празниците.
13
12
 
18
 
! Отговори
аз преди 7 години
До ЦК на ЛибераститеЕх, колко е лоша тази демокрация?! Налага високи здравни норми (като, например, за количеството уран в питейната вода), посочва ни, че имаме над 30% съграждани в мизерия, и т.н. Все лоши неща! Друго щеше да си е да си беше като при Тошо: да не се налага да се обяснява за ядрен взрив и радиоактивен облак, нали?!
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Овце, докога ще търпите България на две скорости?
11
0
 
38
 
! Отговори
Циник до 6 преди 7 години
Ъхъ...държавата активно работи за "намаляване на мизерстващите" - пенсионерите измират....болните и те...а другите - биват прогонени!Така или иначе - намаляват!
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами те са реално толкова , другите са в чужбина само за избори най вече за фалшификаций сме 7.6 мил?????????
9
0
 
21
 
! Отговори
да бе да преди 7 години
Глупости! Лъжат най-нагло, много добре си живеем! Дайте да видим на кого още да пратим някой леФ, има нуждаещи се страни много!
8
2
 
53
 
! Отговори
Dani преди 7 години
Имам висше-магистър и работя в държавна институция. Заплатата ми е 900 лв. Наема ми е 450; ток+парно+вода+телефон+транспорт+интернет+стълбище= около 300 лв. Детето ми през седмица е болно и съответно му трябват лекарства. До тук 750 лв. Остават 150 лв. За кое по напред-храна, дрехи, почивки, козметика, подаръци?????? Нямам кола, не мога да си позволя жилище, абсолютно нищооооо. А ако имам 2 деца???? Бащата и той взима 900 лв., и добре, че е той, иначе ще умрем от глад.????????????????????????
7
1
 
44
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Това не може да е вЕрно питайте дупетатите хеле пък тиквата според него, ако си спомняте миналата година сме се скъсали от екскурзии в чужбина
6
1
 
48
 
! Отговори
аз преди 7 години
Какво да напиша?! Най-страшния процент е на работещите мизерстващи! 30% от работещите българи получават мизерна заплата! ОчевАдно държавата трябва да вдигне драстично минималната заплата! Това, освен другото, ще намали и процента на мизерстващи деца! А, като по-късен резултат, ще намали и мизерстващите пенсионери!
5
7
 
11
 
! Отговори
маке преди 7 години
Не е лъжа и я съм беден овчар повеке от 5 кила вино и 2-3 кила ракия барабар с печен бут или ягнешко чеверме не мое си позволим е има и некви треволяци жената им вика зеленчуци ама не съм им фен
4
1
 
24
 
! Отговори
Циник до 3 преди 7 години
Аз също...добре си направил!:-)
3
1
 
27
 
! Отговори
до 2 Циник преди 7 години
Аз тръгнах отдавна.......
2
2
 
51
 
! Отговори
Циник преди 7 години
2.5 милиона - останалите си тръгнаха!
1
12
 
31
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Важното е да е демокрация и либералните скъпоценности да са за всеки!