На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения

Според Евростат, най-малко бедни има в Швеция
25 апр 2017 09:10, Петя Славова
271
На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения
Снимка: архив, Булфото

Около 2,5 милиона българи, или близо 35 на сто от населението на страната, живеят в тежки материални лишения, отчита анализ на Евростат за социалните тенденции и индикаторите за бедност в страните на ЕС през 2016 г.

В тази категория спадат хора, които не могат да си позволят за ползване няколко основни неща, които според европейските критерии са основата на нормален битов живот в европейската общност.

Най-важните фактори, които формират категорията "тежки материални лишения" са: хората да могат да плащат безпроблемно сметките си; да могат да посрещат неочаквани разходи; да поддържат дома си топъл; да имат достъп до телевизор, кола или телефон; да се хранят редовно; да могат да си позволят поне една седмица почивка далече от дома.

Според данни на НСИ за индикаторите за бедност и социално изключване, у нас през миналата година е имало почти същия процент на хора, които са били в ситуация на тежки материални лишения. Най-висок процент на хора, които са били в ситуация на бедност и лишения, е отчетен при сънародниците ни над 65-годишна възраст - близо 80 процента от тях попадат в категорията на хора с "тежки материални лишения".

При младите българи до 17 години процентът на изпадналите в материални лишения е 40 на сто, а при работещите българи от 18 до 64 години - около 30 на сто.

През 2016 г. около 7,8 на сто от населението на ЕС или близо 39 млн. души са живяли в ситуация на тежки материални лишения, отчита Евростат. Това е значителен спад на тази социална тенденция, тъй като през 2012 г. техният дял е бил близо 10 на сто при близо 520 млн. население на ЕС-28, сочат данните на Евростат.

Като цяло най-голям брой хора, които живеят в материални лишения е отчетен в Италия - близо 7 млн. души или 12 на сто от населението. Други високи стойности на хора, които живеят в материални лишения, са отчетени в Румъния - близо 5 млн. души или 24 на сто от населението; Полша - 3 млн. души или 8 на сто от населението; Унгария - около 1,5 млн. души или 20 на сто от населението и др.

Най-нисък процент на хора в бедност и материални лишения е отчетен в Швеция - около 1 процент, Финландия и Люксембург - по около 2 на сто, Холандия - 2,7 на сто, Австрия - 3 на сто, Дания - 3,2 на сто и др.

Най-малък брой хора в тежки материални лишения е имало отново в Люксембург - около 10 000 души, Малта - 20 000 и Швеция - около 70 000, отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гад зееви да връща парите на България
33
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И понеже всичко беше развито, загубихме Студената война.
32
16
 
4
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Орешарски съсипа страната!
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние допускаме да сме бедни. Като работим за ниски заплати. Отделно, че сме си и некадърни. Доста българи не могат дори да пишат правилно. Е, какъв искаш да си :D
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как бе, танцуващият с баби по границата живее с 1000 лева.
29
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък се кефя на това положение.Българинът за пореден път доказа,че не е народ,а стадо.Колкото повече го гърбят,толкова повече целува краката на душманите си.И последните избори го доказаха.Не случайно сме за Гинес по демографски срив.И то без война,природни катаклизми и епидемии като денга,холера,ебола и т.н.Смятайте пък какво щеше да стане ако и подобни неща ни се стоварят върху главите.Но който каквото си е надробил,това ще сърба.Нека още да вдигнат цените,нека още да паднат доходите,нека!
28
7
 
27
 
! Отговори
До Циник преди 7 години
*** циничен, в концлагера за който плямпаш днешната територия беше Държава, имаше индустрия, промишленост, търговия, СИЛНО РАЗВИТО СЕЛСКО СТОПАНСТВО военна промишленост и износ. А сега кво има?-всичко което горе е споменато е ликвидирано или жалките остатъци се намират в частни и даже чужди външни ръце! Крепим се на внос, еврофондове и бълг. имигранти дето внасят от вън,ама на своите тук!
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като сме в ЕС и съдят с европейски критерии, що допускат да сме бедни?! Защо не важи относително еднакъв стандарт за всички страни? Нали правата на човек на работа и достойно заплащане би трябвало да важат във целия ЕС, както и едно законодателство, една конституция и т.н. И ако има драстична разлика по тези критерии, тогава каква ни е ползата да сме в Евросъюза???. Питам, защото по времето когато сме били в СИВ, е нямало бедни в тези страни.
26
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икономика нямаме,беше унищожена,но за сметка на това държавата храни и развъжда малцинство,което скоро ще се превърне в мнозинство благодарение на доходоносната работа - източване на държавата чрез соц.система.Когато държавата не произвежда,а в нея са се впили 1 милион кърлежи хранени от данъците на изнемогващи 4 милиона с обидно ниски доходи.....какви да са резултатите?
25
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този пък, Тиквата, та Тиквата. И кво? Тиквата пак е избран. Да виждаш наоколо бунтове, недоволство, нещо? Даже около НС махнаха загражденията. За мен това означава само едно - т.нар. народ е доволен. Не понасям Бойко, но бунтове не виждам. Ами, щом на хората им харесва така - добре.
24
7
 
28
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Е как бе, нали Тиквата каза, че средната работна заплата била 1500 лв, а в София 2350 лв. Вие да не би да намеквате че нашият пръв партиен и държавен ръководител лъже?
23
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОСЪДЕНИ ЗА ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ
22
1
 
22
 
! Отговори
Циник до 20 преди 7 години
Аааааа....не си прав - баш тези с по 2та джипа "оправят статистиката" , че иначе няма да са 2.5 милиона ..а 5!
21
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 15 години работя и едно ще ви кажа - докато има балъци, все ще е така. Я се опитайте да кажете на някой американец, швед, норвежец, немец, че ще взима 6 долара на час за квалифициран труд - ще ви се изсмее и ще ви тегли една. Ако трябва, в Хондурас ще отиде, но няма да ви слугува. А тука кво? Гърби *** за смешни пари и си трайка, че "може и по-зле". Е, какво по-зле бе, овце, да не живеете 100 живота?
20
6
 
9
 
! Отговори
АнтиРусия преди 7 години
социално неравностойните или не гласуват или гласуват за БСП ....
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колега, аз също съм магистър. Имах стаж в държавна институция и разбрах едно нещо - там пари няма да изкараш.Имах амбицията да работя държавен служител, но точно за един месец се изпари, като видях за какви условия иде реч - шуробаджанащина, треперене при всяка смян ана правителство и ниски заплати.Отидох в частния сектор и не съжалявам. А България на две скорости ще има, докато овцете търпят да ги тъпчат за 600 лева, а шефът им купува втори джип на любовницата си :)
18
0
 
6
 
! Отговори
маке преди 7 години
до 11 важен е резултата останалото е статистика
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Тиквите е така. Но народът сам си ги пожела. Следват новите цени на тока, парното, водата, бензина и газта.
16
24
 
17
 
! Отговори
Циник до аз преди 7 години
Председателите на ТКЗСта , и ДЗСТ-а сега ще ти обяснят за Тошовия рай - когато България беше един огромен концлагер, и ненадежните елементи насилствено се разселваха из Странджа - Сакар!
15
6
 
24
 
! Отговори
:) :) преди 7 години
ми избраха си Бойко, сега мизерно било.Оня лаф ,га яди кифтетата не рива...сега мрънкат че ниски били доходите.....ще има да чакат Владко да ги вдигне..