България трябва да вземе 1300 бежанци до септември

Европейският съд отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу квотите
26 юли 2017 20:15,
109
България трябва да вземе 1300 бежанци до септември
Снимка: архив Reuters

България има да изпълнява квота за прием на бежанци от Гърция и Италия за още 1302-ма души, обяви Европейската комисия днес.

Временният механизъм за преразпределение, приет във върха на миграционната криза през 2015 г., за да се облекчи положението в граничните страни, подложени на най-голям натиск, изтича в края на септември.

"Напълно е възможно дотогава всички готови за изпращане бежанци, да бъдат разпределени", заяви комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Според него в Гърция имало още 6800 души с право да бъдат преразпределени във вътрешността на ЕС, и още 5000 в Италия.

До момента по схемата са разместени 24 676 души. Като България е взела общо 50 бежанци от Гърция (трима нови през юни) и нито един от обещаните 160 еритрейци от Италия.

Досега правителството се е ангажирало да приеме общо 890 души от двете държави.

Аврамопулос заяви, че дори схемата да приключи, както е предвидено в края на септември, "правните задължения на страните членки няма да приключат". Той отказа да уточни какво означава това и дали Еврокомисията се подготвя да удължи действието на квотите. То трябва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от страните членки.

Европейската комисия даде днес последно предупреждание на Унгария, Полша и Чехия, които отказват да вземат бежанци, да се включат към схемата. Ако те не го направят до септември, Брюксел ще ги прати на европейския съд да им определи глоба за нарушения.

Еврокомисията стартира наказателната процедура през юни на основание, че Полша и Унгария досега не са приели нито един бежанец, а Чехия не е заявявала готовност за прием от 1 година.

Решението на Комисията съвпадна с произнасянето на генералния адвокат на Европейския съд в Люксембург по жалбите на Унгария и Словакия срещу въвеждането на квотите. Неговото мнение е предварително, но окончателната присъда обикновено не се различава от позицията му.

Според адвоката квотното разпределение "допринася ефективно и пропорционално" за облекчаването на ситуацията на Гърция и Италия. Той дори обяснява частично слабата ефективност на квотите с факта че държави като Словакия и Унгария не го изпълняват в нарушение на задължението за солидарност между страните членки.

Окончателната присъда се очаква наесен.

Отделно от квотите за преразпределение, еврочленките имат решение да вземат 22 000 сирийски бежанци от лагерите в Турция и околните държави. От тях досега са прехвърлени 17 179. Страните, които досега не са взели хора от лагерите, сред тях и България, са призовани да си изпълнят ангажиментите до есента. София е обещала да приеме 50 души.

Еврокомисията чака до края на септември и заявки за доброволно приемане на бежанци, директно от Северна Африка срещу обещание за отпускане на 10 000 евро за всеки пристигнал.

Европейската комисия съобщи още, че е изпратила писмо на италианския премиер Паоло Джентилиони, с което му обещава до 100 млн евро спешна помощ и 500 служители, които да ускорят репатрацията на мигрантите, на които не се полага закрила в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
2
 
! Отговори
феро преди 6 години
До байхейсСтадото само си избира овчаря, или не гласува или спи....като го доят всички реват!
38
1
 
1
 
! Отговори
tozi преди 6 години
ще си ги делим като овце ли. дали не им нарушаваме човешките права по този начин.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34 на колко още им се повръща още само като чуят Б ...
36
3
 
13
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Ерогейският халифат трябва да се разпадне до септмври!
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А американците какво ще приемат?Папуаси от Нова Гвинея?
34
7
 
0
 
! Отговори
Гана преди 6 години
Малко са! Още 1000000000001 трябват!
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ББ и Цвък вместо да мислят как да продадат земята на турците и да изкарат още някой кинт,да я дадат родените в бг.Всеки да си купи по една крава ,две овце и пет кокошки,да си гледа градинката и няма да умре от глад.Поне земята е плодородна,а сега е дадена на 20 човека.Колко империи сме хранили с тази земя.И вода имаме,нищо че други взимат парите.В Италия за пръв път пресъхнаха фонтаните...
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A, Симеонов И затова ли бе преди 2 часа като мушкато по БНТ ? Кротък, малко тъжен и увяхнал откъм репчене и гръмки фрази!
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера какво става и защо се случва всичко това?То е ясно,че самите емигранти не са виновни,но защо ги натикват в Европа и унищожават европейците,не мога да разбера?!А още по-малко разбирам чиновниците!
30
1
 
22
 
! Отговори
еврофонд преди 6 години
И стига с тия еврофондове.С две ръце взимат,с половин-дават и то на определени любимци.Забраняват ни да имаме държава и да произвеждаме,за да купуваме тяхните ***.Вече се храним с химикали.
29
13
 
2
 
! Отговори
Магазинера преди 6 години
Аз пък мисля, че трябва да ги вземем. Те няма да се задържат у нас дълго, ще бягат към Германия, а ние ще сме си жус с Еврокомисията - парици ще пускат, по гърба ще ни тупат, а и председателство идва и трябва да сме за пример. Така че ББ да ги прибира и да се свърши. Особено тези от Италия, които са основно еритрейци, т.е. Чернокожи и няма как да се интегрират в нашето толерастко общество
28
1
 
19
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
До ВасилевКойто е колонизирал,да им бере грижата.Някои даже са избили местното население и се правят сега но велики.Ай сиктер.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Територията(бивша държава,България),Трябва да на пави,"туй",Трябва да направи,"онуй"...абе,Трябва да поеме нечий западен ***!Това се нарича "демокрация"!Това "трябва" и в такива размери,НИКОГА не е било през насаждания на обезмозъчените едноклетъчни социализъм,натрапван на обезмозъчените,като,"комунизъм"!!!Давай Стадо-о!
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И дори да пристигнат в България,най-много да изчакат докато си вземат доументите в ръка и ще избягат към Северна и Западна Европа,но надали и толкова ще чакат!Какъв е смисъла тогава?
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ес ще направи така,че и страните от Централна Европа ще напуснат съюза,ако не променят някои свои безумни решения!Аз слушам Тръмп,той каза,че ще строим огради.
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
полша,унгария,словакия,чехия.....а мисля,че и австрия - не ги искат. а ние ? нищо,ще им дадем паспорти и ще ги пуснем свободно из ЕС съюз като ЕВРОПЕЙСКИ граждани ! те са дали толкова евра да дойдат до тук,все ще си купят билети за при меркел.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тези простотии?! Имаме най-добрите адвокати, това няма да се случи!
22
2
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Дано скоро видиш любимия си аллах. Амин
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
суджуци ще има за всички от сърцегерб ви дава всичко пей сърценакиснете си зелките да са по лесни за дялканесъгласно акббарските ценностии гербеерастките цнности
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надявам се всички да избягат още по пътя насам и да кажат на всички, които имат мерак да ги хрантутим, че ще умрат от глад, още щом стъпят тук. Да си ходят откъдето са дошли по живо по здраво, защото ние и без тях си имаме достатъчно проблеми.