Заради смъртността по пътищата: ЕС погва и пешеходците

Засега съветите на Европейската комисия са само препоръчителни
16 окт 2017 15:50,
25
Заради смъртността по пътищата: ЕС погва и пешеходците
Снимка: grothlawfirm.com

Ръководството на ЕС поиска от държавите в организацията да вземат мерки за намаляване на смъртността сред пешеходците. В случая обаче те не са насочени срещу шофьорите, а срещу хората, пресичащи неправилно и създаващи опасност от инциденти.

Статистиката показва, че европейските пътища си остават най-безопасните в света – през 2016 г. на 1 милион жители са ставали по 50 пътно-транспортни произшествия. Държавите с най-ниска смъртност са Швеция (27 човека на милион). Следват Великобритания (28) и Холандия (33). На обратния полюс са България (99), Румъния (97) и Латвия (80). Сред загиналите 21% са пешеходци, 8% - велосипедисти, 17% - мотоциклетисти и 46% - шофьори.

Тези данни тревожат ръководството на ЕС и то настоявата местните правителства да започнат работа именно сред пешеходците. Комисията дава някои препоръки, които трябва да се спазват именно от хората, движещи се край пътя. Основната, разбира се, е да се пресича там, където има обозначено място за това, тоест пешеходна пътека.

Друго изискване към пешеходците е преди пресичане, също добре известно – те трябва да погледнат внимателно и в двете посоки, за да преценят дали има възможност за безопасно пресичане на пътя. В момента много хора тръгват без да гледат и разчитат, че превозното средство ще се погрижи за тяхната безопасност.

Отчита се и още един проблем – част от пешеходците спират по една или друга причина на платното, което също създава предпоставки за инцидент. Опасност също така представляват и шествията или по-големи групи, тъй като част от хората не се движат по тротоарите или пък излизат внезапно на пътя.

Засега съветите на Европейската комисия са само препоръчителни, като всяка държава трябва самa да реши как ще процедира при работата си с пешеходците. Не се изключва възможността в някои страни глобите за неправилно пресичане да бъдат драстично увеличени.

Повече подобни новини четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
21
 
! Отговори
ААА преди 6 години
Най-после! Пълно е със самоубийци, които вървят като коне с капаци и не си правят труда да отместят поглед от това, което е пред тях. И да им се обясни, че при пресичане са длъжни по най-бързия начин да осободят платното, а не да се влачат като червеи! И преди малко на един светофар една овцa пресичаше сяка пътят е нейн, надухме 3-4 коли клаксоните да се размърда и чак недоволна че и даваме зор.. Аз като рпесичам винаги го правя бързо и гледам да не бавя никого. И най-важното, оглеждам се.
24
0
 
19
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Бой на гол *** с тояга 100 удара!Ще има покъртителен отрезвяващ ефект!
23
0
 
19
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименОбъркал си държавата. Така е в Холандия :)
22
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС да не се бърка там където не му е работа.Да не съм бебе, че щем и казват как да пресичам."Погледнете наляво, а сега надясно"... Юнкер по-добре да стане екскурзовод, защото не го бива дори и за кукловод.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слободия
20
3
 
19
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Пълни шма.тки! Направили тротоари като булевард, а те ходят по шосето. И после шофьора бил с несъобразена скорост. Изскачат като бълхи между колите и да искаш, няма спиране. Трябва да го прескочиш с колата. Спомням си, че край стадо овце трябваше с 5км/ч да се минава. Сега навсякъде така трябва да се минава
19
2
 
22
 
! Отговори
Дзивко преди 6 години
Пресен случай от вчера, не карах бързо но на пътеката нямаше хора та бях спокоен, но ако сте забелязали колоните отпред на колата малко крият хората ..., е точно от там ми се показа зад колите майка с две деца, естествено започнах да спирам ама то близо тон,не спира веднага...,най ме шокира реакцията на майката, никаква ..,ходи си смело напред ,даже не ме погледна ще мога ли да спра или не,поглед напред и дърпа децата,аз не съм *** да блъснат нарочно човек ама е хубаво и малко внимание..
18
0
 
21
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
До АнонименМай малко четеш. Има въздушни възглавници пред предното стъкло. Изследванията показват, че основна причина за тежки травми и смърт е ударът на главата в предното стъкло. Иначе отдавна има изисквания за предната част на леките автомобили, за да качват при сблъсък печеходеца на предния капак. Пресича се на необозначени места. А за вперения, безумен поглед при спрял в далечината автобус на градския транспорт да не говоря.Правилата са всички.Дори за мотоциклетистите и колоездачите.
17
0
 
27
 
! Отговори
Пешеходец преди 6 години
Освен това само в България пускат завиващите надясно/наляво коли едновременно с пешеходците. И се случват засичания.Както и на "детелините" на магистралата излизащите от и влизащите на магистралата коли се засичат.Такова ни е нивото уви на този етап...
16
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после някой да се сети, че пешеходеца не е индииска крава
15
1
 
25
 
! Отговори
goso преди 6 години
един от големите проблеми е че пешеходците просто няма къде да се движат, да стоят, без да са непосредствено заплашени от блъскане. В новите жилищни райони тротоари или няма, или са миниатюрни, 50 см и по тях стоят кофи , кафенета и паркирали коли. Идете в средно статистическо бг, село, ами освен да вървиш по шосето къде? В прехваления Слънчев бряг или Дюни или кой да е курорт, къде има площ, където да може да се преминава, да се стои и пр, ако не си на пътя или ако не си със туристически обувк
14
6
 
24
 
! Отговори
Пешеходец преди 6 години
Регулираните места за пресичане на улици от пешеходци в България са поне със 75% по-малко отколкото в западна Европа !
13
4
 
36
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
аз съм предимно пешеходец, обаче подозирам ако се махне предимството на пешеходците по пешеходните пътеки смъртността ще падне. няма такова нещо като "предимство" колата спира винаги когато може, никой не гази хора нарочно, но съществуването на илюзия за "предимство" кара някои хора, предимно жени, да пресичат без да се огледат.
12
3
 
27
 
! Отговори
също шофер преди 6 години
Продължение от 10:Аз винаги давам абсолютно предимство на пешеходците по пешеходните пътеки и по продължението на тротоарите, а когато не създавам предпоставки зс ПТП и на други места особено когато вали, много е топло и пр.За 20 години не съм имал проблем с пешеходец а съм по 40 хил км на година зад волана.Какво означава, че е проблемно спирането на пешеходна пътека? Ако пешеходец изтърве нещо не може ли да го вземе, или статута й е на поточна линия?
11
4
 
19
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Ето го и този под мен (9ти). Прочете написаното и пак не го разбра. Няма оправия.
10
8
 
28
 
! Отговори
също шофер преди 6 години
Точно това му трябва на цар шофьор! Още повече самоувереност и отнемане на всякакви права на пешеходците!Не веднъж съм го казвал и ми е писнало вече от човешкото тесногръдие:1. За да си водач на МПС, трябва да си физически и психически (за съжаление това е само проформа) здрав, в повечето случай пълнолетен, изкарал курс и пр.2. Един пешеходец може да е болен, невменяем,незрящ, глухоням, дете и и и
9
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато КАТ не заработи, нищо по-добро няма да се случи по пътищата на България. И да, пешеходците имат права и е крайно време шофьорите да го научат. Аз съм шофьор и пешеходец. Примерно повечето шофьори даже не знаят какво е пешеходна пътека, но шофират вместо да си върнат книжките в КАТ.
8
8
 
34
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Крайно време беше. Мога да изпиша 6 тома с проблемите, които създават пешаците, но няма как го систематизирам в това малко поленце за писане тук. До голяма степен за високата смъртност са виновни медиите, които набиха в главите на пешаците, че имат само права при движение по улиците и никакви задължения. Какво да се прави - криворазбрана демокрация.
7
7
 
33
 
! Отговори
Дачо преди 6 години
До АнонименСигурен ли си, че си в Лондон ? Защото аз живея тук от 12 години и ми се струва по зле и от България.Свиркат , псуват и на бой налитат когато му направиш забелжека.Много сте ми смешни като поченте да сравнявате България с другите страни, а в същото време не сте излзиали от България.Гледали ли сте на снимка, че е чисто и подрено...ама в действителност е по-мизерия и от София.
6
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Лондон на кръстовище, само като се доближа до края на тротоара и веднага цялото движение спира и ме чака да пресека, независимо дали съм искал това или не. А тук може да си чакам цяла седмица и никой няма да ми даде законното предимство на пешеходна пътека.