Северни италиански области с референдуми за автономия

Венето и Ломбардия искат повече пълномощия в различни сфери
22 окт 2017 10:45, Петя Славова
41
Северни италиански области с референдуми за автономия
Снимка: БТА

Днес в северните италиански области Венето и Ломбардия ще се състоят регионални консултативни референдума, на които се поставя въпросът: "Искате ли областта да получи по-голяма автономия?", предаде ТАСС.

Това означава, че регионалните власти претендират за повече пълномощия в управлението в различни сфери - от здравеопазването и образованието до социалната политика и регулирането на пазара на труда. Конституцията на Италия им позволява такова право, обаче в какви сфери ще се предоставя автономия, се решава чрез преговори между регионалните власти и правителството.

Инициатори на допитванията са губернаторите на Венето - Лука Дзайя, и на Ломбардия - Роберто Марони, които са от опозиционната партия "Северна лига". Тази партия, която по традиция е съюзник на десноцентристката "Напред Италия" на експремиера Силвио Берлускони, винаги е отстоявала идеята за федерализъм. Когато "Северната лига" участваше в правителството на Берлускони, се подготвяше и съответната реформа.

На регионално равнище референдумът за автономия бе подкрепен и от други политици, включително и от редица представители на управляващата левоцентристка Демократическа партия, пише БТА.

В Италия има 20 области, пет от които по исторически или географски причини притежават автономен статут - Трентино-Алто Адидже, Вале д'Аоста, Фриули-Венеция Джулия и двата големи острова - Сардиния и Сицилия. Автономният статут, в частност, им позволява да задържат за себе си значителна част от събираните на техните територии данъци.

Във Венето по традиция има силни сепаратистки настроения (още от времето на разпадането на Венецианската република), а Ломбардия е икономически най-развитата област. И двете обаче имат обикновен статут и в тях се създава значителна част от брутния национален продукт на Италия, а общото им население е 20 млн. - една трета от населението на страната.

Губернаторът на Венето Лука Дзайя заяви в интервю пред вестник "Кориере дела сера", че няма да подаде оставка в случай на провал на консултативния референдум за по-широка автономия. Според него предстоящото волеизявление е "историческа възможност за жителите на Венето, които от дълго време призовават за автономия, и сега получават възможност на тръгнат по пътя към нейното получаване".

В случай на победа на привържениците на повече пълномощия за областта, отбеляза губернаторът, той бързо "ще задейства преговорния процес". "Ние, от своя страна, можем да завършим процедурата за подготовка в течение на две седмици. И тогава думата ще има Рим", заяви Дзайя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
12
 
! Отговори
Ноа преди 6 години
Тея богатите области ако ги отлъчат от ЕС , ще настанат гладни години на санкции и ембарго. Та нали в ЕС продават стоката си. Никога няма да признаят независимоста им. Статут някъв да , ама то си е прах в очите. Ако искат да си запазят стандарта , да не се надигат много.
16
8
 
11
 
! Отговори
СТОП ЕС преди 6 години
ПОМНИТЕ ЛИ КАКВО ВИ КАЗВАХ ПРЕДИ ВРЕМЕ УКРАЙНА РАЗПАД,АНГЛИЯ ВЪН ОТ ЕС,КАТАЛУНИЯ И СЕВЕРНА БАСКИЯ НЕЗАВИСИМИ,СКОРО И БЕЛГИЯ,ИТАЛИЯ И ФРАНЦИЯ В ФРАНЦИЯ МАРСИЛИЯ 90 ПРОЦЕНТА СА МЮСЮЛМАНИ(АРАБИ И ***)КОРСИКА ИМА ИТАЛИАНЦИ,ИМА И БАСКИ И КАТАЛУНЦИ И В ФРАНЦИЯ ТОЧНО В ТАЗИ ЧАСТ НА ФРАНЦИЯ ГРАНИЧЕЩА С ИСПАНИЯ,СЛЕДВАЩИТЕ ДЪРЖАВИ ЩЕ СА МОЛДОВА,МАКЕДОНИЯ В МАКЕДОНИЯ 50 ПРОЦЕНТА СА АЛБАНЦИ А АЛБАНЦИТЕ СА КОРАВИ *** ЩЕ КОЛЯТ ЗДРАВО.РУМЪНИЯ НАД 2 000 000 УНГАРЦИ,БЕЛАРУС НАД 2 5 00 000 РУСНАЦИ...
15
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛАВА СЕВРЮКОВА- МНОГО ЗЛИНИ ЩЕ СЕ ИЗСИПЯТ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ ,МНОГО ЗЛО ОТ ВРАГОВЕТЕ СИ ЩЕ ВИДИ БЪЛГАРСКИЯ РОД,НО БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ ЩЕ Я ИМА ,И ПОСЛЕДНИТЕ ХОРА НА ТАЗИ ЗЕМЯ ПАК ЩЕ СА БЪЛГАРИ ,ЗАЩОТО САМ БОГ И АРХАНГЕЛ МИХАЙЛ ПАЗЯТ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ .СИЛНИ ДЪРЖАВИ И ИМПЕРИИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ,НО БЪЛГАРИЯ НЕ.
14
2
 
15
 
! Отговори
L преди 6 години
Не хората са виновни, държавите са малко за всички мераклии за власт.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГГ
12
4
 
3
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Едно време е имало градове държави сега е същото. В една област или град се Митов нцентрира ресурс на останалите, областта е богата и с влияние, след което провинцията се усеща м спира кранчето. Престои спиране на кранчето
11
4
 
17
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
България обаче ще пребъде бедни боси обаче ще пребъдем!Много от "големите" няма да ги има!Така става като харчиш повече отколкото произвеждаш.Г.з глава затрива!
10
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно е казал Айнщайн за човешката глупост. Наистина е безкрайна. Хората, за съжаление, са изключително първосигнални и им е трудно да мислят. Това е особено валидно за по-новите поколения, които вече са мнозинство и които ще докарат света до мизерия с глупостта си. Хората като Тръмп, Пучдемон и т.н. са във възторг, че вече е толкова лесно да се манипулира масата. Ако преди масата се идентифицираше със стадо овце, сега тя е направо група амеби.
9
1
 
13
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Да не съм лош пророк но имам чувството че бъдещето ще е градове държави както в античността. Глад, мизерия, вода и храна чеи кислород кът. Голямо шоу ще е. Нещо средно между филма Лудия Макс и играта Фел оут.
8
3
 
24
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Разпадането на Европа е в интерес на Сащ защото така намаляват конкуренцията!Нали ЕС много обичкаха Сащ а сега да го ядат!
7
2
 
7
 
! Отговори
sopol преди 6 години
и после като навлязат войски с *** с 3 *** души ще се отбраняваш. прости хора. тва че европа е свободия, не значи че *** от африка и азия не чака да ни изколи и преввземе. гледай *** и не питай
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направиха го значи и италианците ? Браво . Хората искат все повече автономия, после следва въпроса за независимост . Искат сами да определят съдбата си . Кой може да ги съди . Ние кога ще имаме своя Пучдемон ? Или до последно ще бъдем в потъващата лодка ес само заради едните фондове .
5
1
 
22
 
! Отговори
шматка преди 6 години
От глобално село ЕС се превръща във феодална селяния
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе да се разпада тоя...........съюз от третополови гейове туй ли трябва да е новината на деня. Въпроса е защо толкова късно?
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Европа е свършено. Най-после гърбоносковците постигнаха целта си.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...... от Сицилия няма ли и те да се делят, или уреждат новодошлите мореплаватели?
1
2
 
12
 
! Отговори
Otto преди 6 години
Pochna se mai.sega gledaite vnimatelno Evropa nqma da e sashtata Evropa sled 10 godini