Австрия – новият Троянски кон на Русия?

Виена няма да отхвърли санкциите, но може да доносничи на Кремъл
3 яну 2018 20:20, Екип на Dnes.bg
98
Австрия – новият Троянски кон на Русия?
Себастиан Курц. Снимка: архив, Reuters

Австрия може да се превърне в новия Троянски кон на Русия в Европейския съюз. За това предупреждава влиятелният мозъчен тръст Европейски център за външна политика, базиран в Лондон.

В обширна статия изследователите, предвождани от бившия шведски премиер Карл Билд, твърдят, че не Унгария, а Австрия е страната, чиято близост с Русия трябва да предизвиква загриженост у Брюксел.

Поводът за тревога е новото правителство във Виена, в което християндемократите на канцлера Себастиан Курц си партнират с националистите от Партията на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе.

По-малкият коалиционен партньор е една от неколцината европейски партии, които поддържат официално сътрудничество с Единна Русия - партията на Владимир Путин, се казва в анализа. В него се твърди, че "близкото обкръжение на Щрахе е изградило тесни връзки с ултраконсервативни руски интелектуалци и олигарси". Посочва се, че Партията на свободата и руски културни организации стоят зад провеждането на балове, бизнес и политически събития.

Още по темата

Анализаторите смятат, че е малко вероятно Виена да се противопостави на удължаването на санкциите на ЕС срещу Кремъл, които ще се гледат отново от ЕС през март и през юни, но предупреждава, че е възможна промяна в приоритетите на вътрешното и на министерството на отбраната, които се държат от Партията на свободата.

"ЕС не бива да се страхува, че Австрия ще се самоотстрани от проектите за европейска интеграция, като сближаване в отбраната и разузнавателно сътрудничество", се казва в анализа. Изследователите обаче смятат, че ЕС трябва да се тревожи от възможността, че Австрия ще бъде част от тях, използвайки "неутралността", като извинение да не участва активно в тях, но в същото време предавайки информация на Кремъл.

Според Центъра за външна политика ЕС трябва да изчака да види как ще се развият събитията във Виена и да не предприема излишни атаки, за да не засили влиянието на крайната десница. Брюксел трябва да признае правото на партията да има различни виждания, съветват от мозъчния център.

"В същото време "европейските правителства и особено разузнавателните служби трябва да следят отблизо случващото се", се препоръчва в анализа. ООН и ОССЕ, които са базирани във Виена, са посъветвани да отклоняват акредитирането на много "дипломати, които са всъщност руски шпиони" и които могат да използват да получат изгода от контактите си с Партията на свободата.

Крайнодясната Партия на свободата влиза за втори път в управлението на Австрия след пробива на Йорг Хайдер през 2000 г. Според Центъра обаче сега националистите са "по-хомогенна, дисциплинирана и консолидирана" партия, в която влиянието на проевропейските либерали е отслабено за сметка на по-социалистически икономически възгледи.

Курц, който направи посещение в Брюксел ден след като се закле като канцлер, увери ЕС, че ще води проевропейска политика, но добави, че ще иска повече решения да се вземат от столиците, вместо от евроинституциите. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че работи добре с крайнодесните в България, Гърция и в Словения и не вижда защо да не сътрудничи и с министрите от Партията на свободата в австрийския кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
33
 
4
 
! Отговори
Ще..Ще..ха.ха преди 6 години
Руски мечти..ха.ха Ама Крим никой не признава за руски и санкциите ще продължат!!!!!..ха.ха.ха"новия Троянски кон на Русия в Европейския съюз. "-нова година нова руска мечта за кон..ха.ха
13
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БВП на човек на Австрия е 8 пъти по-голям от този на Русия. Външно-политическото влияние на Австрия е 10-ина пъти по-голямо от това на Русия. При война цялото НАТО ще застане зад Австрия. Никой няма да застане зад Русия. Австрия е член на най-богатия съюз - ЕС, Русия не е член на нищо значимо.При тези факти да кажеш, че Австрия е кон на Русия е все едно да кажеш, че Франция е кон на Мавритания.Иначе да, влиянието на австрийската фашистка школа върху Русия е голямо!
12
0
 
43
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Европейски център за външна политика, базиран в Лондон !?Туй Лондон, не беше ли дето ще напуска Европейския съюз и са дупе и *** с ЮСА?За чия политика дава акъл?
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимно 11НЕ Е Русия а туркия
10
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааа, ето я най-сетне статията за Русия! Понеже цял ден темата са гейовете, та вече се чудех защо по тази тема не пишат нищо за Русия - страната с най-голям процент гейове!
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шведа писка защото Австрия вече не дава азил на камилари но пък Виена е вече Бейрут и няма връщане назад освен ако не почнат да влизат с шмайзерите по гетата и да ги товарят по вагоните.
8
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да! Сега като се присъедини Австрия към Евразийския съюз и икономиката на Евразийския съюз ще се повиши тройно! Тогава ще видят те, противниците му!
7
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краставите магарета се надушват през 9 планини, става въпрос за най-краставото магаре в света Единна Русия и най-краставото магаре в Европа на запад от Белград храненик на Путин Себастиан Курц.
6
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Курц ще изчисти Австрия и ще даде пример как се управлява европейска страна. Горда с традициите си и наследството, което е довели до жизнения стандарт на гражданите на Австрия. Не случайно Чехия,Унгария,Хърватска са по-добре от нас те са били с Австрия, а не с Турция.
5
22
 
5
 
! Отговори
Очуден преди 6 години
Че то от край време Австрия е фашистка държава, всички го знаят. Куде е тук новината?
4
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болшинството страни в ЕС са троянски коне и дори васали на САЩ,но за това не се пише. Статията е въпиющ пример за двойни стандарти, които могат да ни доведат дори до трета световна война.
3
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи ездачи тия руснаци бе! Само дето все не могат да си намерят кон и санкциите се подновяват ли, подновяват, винаги ЕДИНОДУШНО!
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом не им харесва на ислямофилите значи е добре за Австрия и Европа браво на Австрия!
1
3
 
30
 
! Отговори
5 преди 6 години
Завиждате на австрия браво на тях