Дайте да дадем: ЕС за Балканите, инак – плъзва радикален ислям

Един изстрел в Косово буквално взривява Балканите, посочи Борисов
Обновена: 17 яну 2018 11:37 | 17 яну 2018 11:37,
136
Дайте да дадем: ЕС за Балканите, инак – плъзва радикален ислям
Снимка: Reuters

В речта си пред Европейския парламент в Страсбург премиерът Бойко Борисов обяви, че стабилността на Балканите има пряко отношение към стабилността на Европа.

"Ако ние не дадем перспектива на страните от ЕС, там има почва за развитието на радикален ислям. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа. Изходът е европейската перспектива, те го очакват. Така ще имаме необходимото влияние и сигурност в този регион", предупреди той евродепутатите.

Темата за Западните Балкани бе една от главните в словото на министър-председателя ни, с която той представи българското председателство на Съвета на ЕС.

"Ясно знаем, че в мандата на тази ЕК няма да има нови членки от Балканите в ЕС. Но ясно и честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят. Как във времето се разполагат вижданията ни за интегрирането им в Европа... Един изстрел в Косово буквално взривява Балканите. Настроенията веднага стават други", посочи премиерът.

По думите му България и Македония са дали пример, че с такт и добронамереност могат да се решават проблемите.

"Надяваме се между Скопие и Атина да завърши проблемът с името, за да може Скопие да получи перспектива за НАТО и ЕС. Това е като крайъгълен камък, който, ако се размърда, започват да мърдат целите Балкани", каза още Борисов.

Според него, ако Европа не даде перспектива за членство на Западните Балкани, младите ще напуснат региона в търсенето на по-добър живот.

"Ако ние не го направим, и Русия, и Китай, и Саудитска Арабия имат интерес към Балканите, и някой друг ще го направи. Сега е моментът да им дадем перспектива", настоя отново премиерът ни.

"Смея да твърдя, че България за година успя да намали миграционния натиск до нула. Постигна се с много работа, а и на границата с Турция показахме как с европейската солидарност и помощ, с усилията на държавата и споразумението с Турция за ограничаване на миграционния поток, можем да го направим. Имаме огромна морска граница и голяма сухопътна с Турция. Споразумението трябва да се подпише. Там в момента има милиони мигранти. Един от основните спорове между държавите членки е как попадналите в ЕС мигранти да бъдат релокирани. Ще опитаме с много такт и дипломатичност да решим този въпрос. В няколко държави има огромно струпване, полагат се огромни усилия, а други не искат въобще да участват. Има и трета група – България, Гърция, Италия, които са на входа на мигрантската вълна", посочи Бойко Борисов.

"Оставяме цели процеси да се развиват, а ние да бъдем зрители. Оставяме президентите на големите държави, на Русия, САЩ, Китай, Турция, Иран да взимат решения по теми, с които ние след това се сблъскваме със страшна сила", отбеляза той и допълни, че от войните идват миграционните потоци.

Премиерът ни настоя, че Европа трябва да е солидарна и да приема бежанци, но те да знаят, че ще се грижим за тях само до края на военните конфликти в страните им.

"Или да се направят сигурни центрове близо до военните конфликти, за да могат хората след това да се върнат и да възстановят своите страни. Икономическите мигранти да бъдат допускани дотам, където има нужда от тях. Това са нашите предложения", допълни Борисов.

"Има държави, които държат да паднат санкциите с Русия, други са изключително остри. Ще търсим нормализирането на отношенията с Кремъл. Това ще бъде общо европейско решение", допълни българският премиер и обяви четирите приоритета на българското председателство: Бъдещето на Европа и младите хора, Европейската перспектива на Западните Балкани, Сигурност и стабилност, Дигиталната икономика и единния цифров пазар.

Пред евродепутатите Бойко Борисов настоя за запазване на кохезионната политика с еврофондовете, защото благодарение на нея у нас има изградена инфраструктура, имаме екология, образование.

"Зная как изглеждаха бившите социалистически страни преди 1989 г. и как изглеждат сега. Да намерим баланса на взаимното уважение между донорите, които дадоха милиарди евро и това, което ние като пазар, култура, геостратегия имаме. Няма по-добро място за живеене от Европа, от ЕС. Кохезионната политика трябва да продължи. Европа вече има растеж и съм убеден, че няма по-добри от нас, когато сме единни и силни", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приемете ''3тия пол'' наименование за 36 пола и влизате в ЕС. Хайде братя българи да се изпедерастим в името на европейските ценности, нали все пак след тях тичаме и сме европейци. Как може при тях да са на почит а при нас да ги шамарят. Следващата стъпка ще е свръх интеграцията на братята роми. Да се срамуваш като си около тях и всичко да е обидно за тях, също като афро-американците в Америка.
37
26
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Браво Бойко ,велик , велик.А ти Корделки използвай случая че Европа ни е дошла на крака.Сега е мамента да съсипете постигнатото от Бойко за 10г. и да срутите престижа на страната. Не че това ще ви помогне за изборите де , напротив. С политиката на отрицание на всичко , власт няма да видите. Тръгнали да искат вот на недоверие...Нещастници.
36
3
 
17
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Бойча пак ли плаче кът вдовица за ***?! Нищо ново в речта на 'Величеството".
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Десет пъти кандидатствам с мои фирми за обществени поръчки. Познаите кои печелят?! Ами печелят нашите фирмички бе! Да не са луди да дадът на непознати фирми с които да не могат да си делнат милионите? То затова и Бул. Дондуков с техните фирми стана като Бейрут. След няколко години като свършат фондовете ще го видя това буре с ла.на какви ще ги дъвчи. Ще се кандидатира за прецедентин щото там няма отговорности а само представителни функции. Лежиш и си трайкаш. Правиш далавери без да те видят!
34
0
 
13
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
В Лондон със сигурност са по високи цените , но и средната заплата е по-висока. А относно възможностите за работа дори и в дълбоката английска провинция има такива за разлика от бегето където само в софия може да се говори за по-големи заплати и достатъчно работни места. Така че това е най-важно при сравнението на цени. В англия няма нужда да се буташ в мръсния пренаселен голям град за да имаш прилична работа с прилична заплата.
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос:Пинокио ще стане ли истинско момче? Да+Не -татко Карло.
32
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко кога ще признаете турското малцинство в БГ ,вижте даже Албания призна едни 35 Хил българи за малцинство,после били виновни мюсюлманите първо изпълнете вашите подписани задължения
31
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз от тези еврофондове не съм видял абсолютно нищо да се прави за хората, които не бръмчат от софия до слъчака с бвм-то по магистралите всеки ден. Напротив става още по-зле. Всички са я подкарали през просото и не им пука за нищо. Не ви ли е срам сега поне всички ви гледат от европа вземете си почистете мръсните градове?!
30
2
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 31Тази глупост за 300 000 заселени роми я повтаряш всеки ден. Дай някакви факти, документи... За мерака ти да ни заселиш с качествени хора, няма да питам кави са и от где са!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали тристаен в Англия е 180 000 паунда и ако има такъв в коя махала на Лом'дон или говорим за провинциална Англия?
28
5
 
27
 
! Отговори
Хохохохо преди 6 години
На кой му пука за дрънкането на тоя тлъст ***....
27
3
 
10
 
! Отговори
Жьонгльор преди 6 години
Средна заплата у софето 1500 лв. - 3 стаен Апартамент 200 хил лв. Средна заплата в англия 2200 паунда - тристаен апартамен 180 хил паунда. Нерде софето, нерде англия ,а?
26
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевТежко болен си от болшевизъм. ЕС не е на вън ! Да бг е на последно място по икономически показатели в ЕС, но то е защото има *** като теб бленуващи за СеСеСеРе. България има прекрасна природа. Ролетката ще се завърти и ще почнат да се заселват качествени хора. А, не като през 60-те години на миналия век, когато Т.Живков с цел преизпълнение на плана за прираст на населението засели у нас над 300 000 роми от съседните държави.
25
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко Борисов и некадърните му управници съсипаха България! Тръгнал да оправя Русия САЩ и Турция. Ако зависеше нещо от това европредседателство те никога нямаше да го дадат на България... аре да не забравяме, че 11 години в ЕС още сме с мониторинг.
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От цялата реч на великия кормчия акцента падна на еврофондовете-зер да не секне кранчето,че кво ще праиме тогава?А,приказките за Западни Балкани и прочие словесна еквилибристика са е така помежду другото
23
4
 
21
 
! Отговори
Намалял натиск до 0 преди 6 години
Бегълците просто разбраха че в България е по-зле отколкото там откъдето идват.
22
5
 
19
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
До Анонимен 25И ти като мен от цялата му "реч" си успял да разбереш само последното изречение за кохезията. Всичко останало във въпросната реч е плямпане на ангро и повтаряне на думата "перспектива" ни в клин ни в ръкав. Това което казва на български не се разбира! Тежко им на преводачите!
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрофесорАбе ти наколко си години? Тошо ги говоре по-велики от негонапример "Приземяване, приземяване, приземяване" Тиквата има много да мисли на глас, докато достигне дзенDDD
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то в ЕС най много радикален ислям има!
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пред евродепутатите Бойко Борисов настоя за запазване на кохезионната политика с еврофондовете, защото благодарение на нея у нас има изградена инфраструктура, имаме екология, образование.=========\Сменете летоброенете, преди и слес ЕС. Преди това живеехме в пещери и даже огънят не бяхме открили.А и два милиона се изнесоха защото не бяха достатъчно громfтни да оценят великите промени...Не съм комунист или някакъв друг -ист, просто не нося очила с добавена реалност. Аз съм направо диназавър...