Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен

Отрицателно мнение към Брюксел споделят едва 14%
377
Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен
Снимка: архив, Ройтерс

57% от българите имат положителна представа за Европейския съюз, а близо половината (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Данните са от последното допитване на "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Това ни нарежда на едно от водещите места по този показател заедно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Едва 14% от българите имат отрицателна представа за Съюза, а една четвърт са с неутрална нагласа.

За 80% от българите Европейският съюз е модерен, демократичен (75%) и прогресивен (67%).

Оценките на българите по отношение на различните приоритети на ЕС до 2020 г. съвпадат със средноевропейските, като те са оценени като подходящи, точно такива, каквито следва да бъдат - нито твърде скромни, нито твърде амбициозни.

Най-висока подкрепа българите заявяват по приоритета, свързан със заетостта – до 2020 г. три четвърти от хората в активна трудова възраст да имат работа. На второ място по подкрепа е образователната цел – намаляване на дела на младите българи, напускащи училище без никаква квалификация до 10%.

В България общественото мнение е положително настроено (75%) към сътрудничеството и изработването на обща политика в областта на отбраната и сигурността на държавите-членки на Европейския съюз, също обща към идеята за европейска политика за миграцията (68%) и обща външна политика (66%).

Няма полярност в мненията на българското общество относно състоянието на европейската икономика. Мнозинството (61%) го определя като добро. Подобна висока оценка силно контрастира с мнението за състоянието на националната ни икономика, за която положителна оценка споделят едва 18% от българите.

Над две трети считат, че ЕС разполага с достатъчно власт и средства, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: ЕСЕвробарометър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
12
 
3
 
! Отговори
тонката преди 6 години
Преди да седна да гледам Челси-Барса ще кажа само,че ко мунягите са едно много долно племе.Реват за Вовата и Русия и с кеф ше ни набутат в лапите им,а в същото време пращат децата си да учат и живеят в САЩ и Западна Европа.Примери да давам ли?
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унищожаването на България и българите идва от ЕС и ФАЩ ! Нашите в парламента са просто кукли на конци поставени от там, никой не ги е избирал. Всички злини и геноцида идва от тези фашистки организации. ЕС не е Европа ! ЕС е като SS
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа обича нашите индоевропейци и се грижи за тях.Останалите са азиатци, преселили се на Балканите.
52
2
 
4
 
! Отговори
fake news преди 6 години
А модерното за 80% от българите не е нещо хубаво! Не за новите българи.
51
3
 
10
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Уж много числа и проценти,а няма най-важното-колко българи искат страната им да остане и колко да излезе от ЕССигурно данните са прекалено страшни за "Европейската комисия"
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак за 80% българи е малко множко но за онези лапнали държавни поръчки и евро-парици е златна мина! Ама скоро ще секне гювеча!
49
0
 
8
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До АнонименСтига с тая Русия,не я намесвайте където трябва и не трябва!Става въпрос за БЪЛГАРСКИЯТ интерес в ЕС!
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо някой си оял се евробюрократ трябва да ми казва как да живея, че и да ме глобява периодично, когато не му се подчинявам?
47
4
 
15
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Поредната сладникава статия но при референдум дали ще е верен резултата от статията? Я пробвайте ако ви стиска скъпи ***!
46
6
 
9
 
! Отговори
Възрастен преди 6 години
Тези които не могат да проумеят тези проценти са хлапаци до 30 -35 годишни. Те мислят че в Бълария винаги е било така.Днешното го имат за даденост.Границите ни бяха,,зазидани за Европа и света.Защо като отвориха границите и за 2-3 години се изнесоха стотици хиляди техни набори.Никой не избяга насам.Просто дешната свобода я нямаше,имаше желязна ,задушаваща ръка .Ако се върнат за 2месеца края на 80те години с две ръце ще гласуват за слободията днес.Ама как да го разберат като не са го преживели
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как му казваха на това мммм а да - фалшива новина!
44
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90% от българите искат моментално излизане от ЕС и НАТО ! И вас стъкмистите измамници, българоубийци на .есилото
43
2
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Те и британците я харесваха,ама като опря до изгодата...обърнаха посоката.
42
8
 
5
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Искаме референдум да се върне СССР и да станчем част от него!
41
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея 14 процента са старци , селянии и продажниции. Те не са важни . Само напред с Европа.
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който поръчва и плаща, той дава и резултата. Истината е референдум за членство. На който му стиска, нека пробва.
39
0
 
11
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Малко са се пооляли с тея цифри,ама нейсе....ЕС наистина все още е нещо положително,ама пътят по който върви поражда силни съмнения и не може да бъде приеман безусловно!В крайна сметка не става въпрос за любов,а за интереси и най-вече за ЗАЩИТА НА СОБСТВЕНИТЕ.Макар че у нас има един,който твърди,че България НЯМА собствени интереси и е най-важно какво ще кажат Началниците.
38
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се харесва от всички небългари, докато истинските чисти българи харесваме Русия, нашата опора!!!
37
1
 
14
 
! Отговори
DD до Владислав преди 6 години
Шапка ти свалям каза кратко и ясно цялата истина и да добавя говорил съм с много западняци търпят ни заради висококфалифицираната, но евтина работна ръка......защо има двоен стандарт в продуктите хем не им се налага да изхвърлят отпадъчните суровини, хем имат "стадо овце" (източна европа) за пазар които ги купуват и да печелят от това
36
3
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
ЕвроБойкометър - лъжи на килограм и метър.