Сделка ли, що ли? Чешкият премиер в шок от ЧЕЗ!

Продажбата на дружеството се възприемала като търговска сделка
28 фев 2018 09:15,
220
Сделка ли, що ли? Чешкият премиер в шок от ЧЕЗ!
Снимка: Reuters

Премиерът на Чехия е изразил безпокойство от начина, по който се представя в публичното пространство продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България.

Такава позиция е изразил Андрей Бабиш в интервю пред чешкото издание "Лидове новини", съобщи за Дарик директорът на изданието Веселин Вачков.

Според Вачков за разлика от България в Чехия продажбата на енергодружеството се възприемала като чисто търговска сделка.

По повод публикациите в българските медии чешкият премиер е призовал ръководството на ЧЕЗ да обяснят дали има причини за безпокойство или не.

Още по темата

"Чешкият премиер е шокиран от реакциите в България", допълни Вачков.

По думите му интересите на чешката компания към проекти в ядрената енергетика не са причина ЧЕЗ да напусне България.

"Една от основните причини, поради която се изтеглят, са проблемите, които има българската държава с регулатора – ЧЕЗ води международен арбитраж с България, всички тези затруднения са довели до решението да потърси изход от българския пазар", конкретизира Вачков.

Припомняме ви, че на няколко пъти градусът на напрежение в отношенията между ЧЕЗ и българските институции значително се повиши през годините. Беше обсъждан вариантът да бъде отнет лицензът на дружеството, но до подобна развръзка не се стигна.

ЧЕЗ беше многократно глобявана по различни причини за нарушение на българските закони. Компанията съди българската държава в арбитражен съд заради щети, получени от ЕРП-то.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че в получената от чешкия му колега Андрей Бабиш информация вижда "руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми". Той не конкретизира заради банковата тайна, но каза, че тази информация ще бъде налична в секретното деловодство на парламента.

Премиерът коментира още, че от публикациите в медийното пространство излиза, че сделката за продажбата на дружеството е приключила. Всъщност обаче тези банки са изпратили писма за намерения, които не означават нищо, не са поемали ангажимент.

Той уточни, че ще разбере заедно с ръководството на БНБ и финансовия министър какво означава "писмо за комфорт" от страна на тези банки, защото това създало на кабинета "огромен дискомфорт".

От думите на Борисов стана ясно още, че сделката за продажбата на ЧЕЗ не може да бъде спряна. "Нямаме механизъм да я спрем, защото става въпрос за частни субекти", призна Борисов, но посочи, че ще помисли освен институциите у нас, кои еврослужби могат да ни помогнат.

За оставката на енергийния министър Теменужка Петкова ще се решава след изслушванията в енергийната комисия в парламента и проверка на случая. От думите на Бойко Борисов стана ясно, че според коалиционните партньори няма нужда тя да напуска поста си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странджа,ти пак не си си пил хапчетата.
105
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гинка направи голяма грешка, че се показа пред публиката. Никой не може насила да я накара да го направи. Сега ще и разкажат играта. Обаче тя си е виновна - от пуста лакомия. Имаш си милиони, за какво искаш още - оФ ца.
104
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко? Не! оШфорки, от де ги намират тия биСнес дами
103
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че премиерът не е знаел за сделката, но Теменужка без всякакво съмнение е била наясно и дори е помагала с каквото може на приятелката си от 20 години. Това се квалифицира като използване на власт за лични облаги. Съд и затвор, а не възстановяване на хранилката.
102
1
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Днес чешкия премиер щял да си тегли куршума, но с ЧЕЗт...
101
1
 
17
 
! Отговори
A.M. преди 6 години
Румен Овчаров в "Лице в лице" от 27.02.2018 съвсем ясно каза как може сделката да бъде спряна.
100
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко да не ни баламосва,че това е сделка между две частни фирми,защото ЧЕЗ е държавна чешка фирма,а нашата е измислена специално заради сделката.По всяка вероятност съветничката е била Теменужка,не без знанието на Бойко.В тази държава нищо не става без негово знание и разрешение.И уж някой използвал отсъствието му за да го клати.То и отсъствието беше ювелирно планирано.
99
17
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Кака Гинка се прояви, като една инициативна българка, която е способна да поеме риска и да управлява едно дружество ограбвано от чужди монополи... - тя е истински родолюбец и патриот, който прави нещо полезно за родината си... - но за комунистите това е предателство...
98
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и какво правим ако някои стои зад сделката, но не можем да докажем кой ? И кой губи в крайна сметка - активите на едно чешко дружество ги придобива едно българско, не е ли по-добре. Малко се престараваме в теориите за конспирациите защото от всичко с еправи политика.
97
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гинка е направила първия милион от сеидба на тикви и картофи.
96
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Раздържавява се и преминава в частни ръце, а те всички са по определените ключови постове след 1989г. до сега, за да осъществяват личните си изгоди, без никой никога да се интересува от народа освен как да го ограби до последно.
95
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гинчето дали е омъжена?За един приятел ерген питам. От години си търси подходяща спътница в живота, а Гинчето, както виждаме е многооооо добра и ще става все по-добра, след като вземе ЧЕЗ.
94
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
който е чел анализите на ГРУ от вчера е разбрал, че на кака Гинка покупката ще и излезе почти без пари и че сделката юридически няма как да бъде спряна от бълг. страна. пита се в задачата как кака Гинка ще подсигури 320мл. евро за ЧЕЗ + 116мл. евро по кредита към ЕБВР и тук сумата става 436млн. евро. тези пари най вероятно ще дойдат от 3 и повече банки най - вероятно български и за да бъдат дадени на кака Гинка трябва подкрепа от най - високо политически ниво (ББ и сие).поздрави от ГРУ
93
2
 
20
 
! Отговори
Циник до Василев преди 6 години
Парите от ЧЕЗ да остават в България ? ЛИ?Абе Василев - ти в коя България живееш?Даже и стрина Гина е чувала заоШфорки...даже ги е торбичкала жената!
92
1
 
20
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Разправят,че след продажбата на ЧЕЗ,токът ще поскъпне с 18,7 %...
91
2
 
24
 
! Отговори
реалист преди 6 години
ГИНКА ОТ ПАЗАРДЖИК КАЗА, ЧЕ НЯМА ПАРИ ОТ ОшФОРКИ, А КАКВО СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ПОЛОВИНАТА ПАРИ СА ОТ ТАМ. НАРОДЕ СЪБУЕДИ СЕ!!! ПРАВЯТНИ НИ ***!!! ОСТАВКА!!!
90
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горката Гинка,набутаха я в тази *** игра и сега се чуди от къде и е дошло.Ама нали са приятелки с Теменужка,как да и откаже.Пък се овъртоли и с някакви ОШфорки,като ден преди това каза,че не работела с ОШфорки.Гинке,Гинкееее,къде го чукаш,къде се пука.
89
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт, е че Боко продаде остатъка от ЧЕЗ за да се оправдава сега, че това било частна сделка и не можел да семеси. Как не можеш с това е свързана националната сигурност. Във всяка нормална страна при сливания или продажби на стратегически активи регулаторите(държава) може да блокира сделката.
88
17
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
От изказването на чешкият президент става ясно, че ЧЕЗ не е чешка фирма и той няма никакъв контрол върху нея... - от което веднага замириса на кремълски партенки... - доказателство за това е, че *** подскочиха, като ужилени...
87
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятели са и съпругът й с премиера.