Евродиректива оставя 100 хил. BG шофьори без работа

От бранша ще търсят съдействието на държавата
Обновена: 23 мар 2018 08:33 | 23 мар 2018 08:23, Петя Славова
90
Евродиректива оставя 100 хил. BG шофьори без работа
Снимка: архив, Булфото

Над 100 хил. български шофьори може да останат без работа, твърдят от бранша. Превозвачи от цялата страна се събират в София на 23 март, за да търсят съдействие от държавата.

Притеснението е свързано с директива на ЕК, която предстои да се приеме. Промяната предвижда на всеки три седмици българските шофьори от Европа да се прибират у нас.

На практика камионите спират да работят, а превозвачите не могат да изпълнят договорите си, пише "Труд".

"Ако това стане, фалираме, а хиляди шофьори остават без работа", заяви Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

70 хил. са българските камиони, които возят стоки в Европа. Големите страни в ЕС се страхуват, че българските, полските, унгарските и румънските камиони вземат дял от пазара им.

Най-много за приемане на новата регулация настояват Германия и Франция.

Родните превозвачи обмислят протести и настояват българското правителство да се възползва от европредседателството и да постави остро въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
71
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Печлбите на тези транспортни фирми от изтока са за сметка на твоя труд. На теб, като шофьор ти се плаща малко....за разлика от шофьорите граждани на запад. Затова борете се тук, в БГ да има високи заплати...анадъмно?
10
4
 
24
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
И ако влезем в Шенген, как точно ще ги отчитат тези 3 седмици???
9
6
 
82
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Ами ще стане като с корабите. Прибирате шофьорите на 3 седмици и пращате там друг на смяна. Защо да е сложно. Значи наистина не се сетихте Макрон като беше тука и говори точно за това, а вече при свършен факт щели да се събират..... След дъжд качулка. Хайде стига експлоатация на труда. Като сте европейски фирми правете европейски условия на труд.
8
6
 
79
 
! Отговори
м даа преди 6 години
Не шофьорите, а българските посредници и чорбаджии ще останат на сухо. На вас как ви ке струва , шефчето да каже че си е преместил фирмата от София в долно *** и вместо сегашните 1200 да започне да ви плаща 400??Това става с тираджиите, плащат им по български разбивки на 10ст/км, а работят в Германия където тамошните взимат 18 цента...
7
10
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До докаран до дънотоАко си мислиш, че тия от Западен ЕС са алтруисти и се борят за да ти се вдигне заплатата нещо си се объркал. Просто искат дял от печалбата на транспортните фирми от изтока. Те въобще не се интересуват колко взимат Пешо, Флориан или Лайош. Сега ние от изтока трябва да се обединим и да ги съдим за това, че погазват собствените си правила за конкуренцията, свободата на придвижване търговия и т.н. Или това е само за тях, за нас... дърво.
6
6
 
54
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
От кога да търсят съдействие ? Забравихте ли как Бацко се прегръща с Макрон и Макроновица и подписа споразумението ?
5
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българска регистрация в чужбина е зле.Бг фирмичките трябва да карат само курс бг-ес-бг това е.Такива командировки 2-3-4 месеца ще остане в миналото.Същото важи и за поляци,румънци и другите скотове.
4
6
 
80
 
! Отговори
Бумеранг преди 6 години
Естествено, че ще искат да ни шътнат. Нашите *** карат шофьорите ни да не се прибират изобщо, плащат мнооого малко, в сравнение с европейските им събратя. Още....Нашите карат и на доста по-ниски цени....имам двама познати шофьори, които миналата година умряха по време на курс. А ако нашите имат топки, а те ги нямат, да регистрират фирма в Германия и да бачкат , а.. А де, а де....Аааааа Що не го направят.....щото там ще ги разпорят за простотиите дето ги вършат тия измамници.
3
13
 
66
 
! Отговори
докаран до дъното преди 6 години
Докараните до дъното българи се сърдят на ЕС ,че защитава гражданите си включително и нас, българите. Вместо да се сърдят на управляващата клика, че ги държи на ниски заплати и затова ние българите бягаме в чужбина да работим , те се сърдят на този който им дава хляба! Явно е по-лесно---но нечестно.
2
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според евродирективата трябва да се прибират на определено време в България. То си е написано
1
2
 
43
 
! Отговори
копи преди 6 години
не само заглавията си "копнала" :)