Павлова поведе хорото в Брюксел, хиляди се хванаха на него

На Манекен Пис пък бе облечена българска носия
Обновена: 22 апр 2018 20:38 | 22 апр 2018 18:44, Камелия Цветанова
42
Павлова поведе хорото в Брюксел, хиляди се хванаха на него
Снимка: Пресцентър

"За мен е гордост като министър за Българското председателство днес като част от нашия културен календар да представим българските традиции, българската култура и българския фолклор – нещо, с което можем и трябва да се гордеем“.Това заяви министър Лиляна Павлова в привествието си към събралите се българи, представители на Балканите, на Европа и света, дошли в сърцето на Брюксел, за да се хванат ръка за ръка на Голямото българско хоро на Гран плас в белгийската столица, цитирана от пресцентъра на ресорното министерство.

За втора поредна година събитието се организира от българския евродепутат Ева Майдел, а традицията бе поставена преди шест години от тогавашния еврокомисар на България Кристалина Георгиева.

"Вече 11 години като членове на ЕС добринасяме за културното многообразие на Европа. Ние сме достойни европейци, имаме какво да покажем, има, с какво да се гордеем. На този фон виждаме и усещаме участието на Балканите с нас като една пълноправна и пълноценна част на Европа. Защото културата, традициите са това, което ни е свързвало в годините. Вярвам, че това ще допринесе Европа да бъде единна, да бъде по-силна за нашите деца, за това, което искаме да изградим за тях“ , каза още министър Павлова на Гран Плас.

Пред хилядите хора тя представи Гергана Станкова, съосновател на "Шевица“ и един български талант, който създаде дизайна на шаловете на Българското председателство.

"По много оригинален начин Гергана вплете традицията – нашите шевици, с модерното и съвременото, и така уникално показа българското“, посочи министър Павлова.

Голямото българско хоро тази година е и част от програмата на фестивала "Балкан Трафик“, който се провежда в Брюксел в момента и е най-значимият форум за балканска музика в Западна Европа. Специална задача на форума е също да популяризира Пловдив като бъдеща европейска столица на културата през 2019 г.

Статуята на Манекен Пис символно ще бъде облечена в българска носия.

Министър Павлова специално благодари на будните, съпричастни към националната и европейска кауза ученици, студенти и професионалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и ансамбъл "Търновска царица“ от Велико Търново, както и на кукерите от Раковски, които днес пренесоха част от България в сърцето на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
27
 
! Отговори
Лиляна е преди 6 години
скъпа чанта без дъно. Как ще води хоро, тя води по корупция и нахалство. Нормален българин не трябва да е до нея, да не играе хоро с нея, ИГНОРИРАНЕ, бе, хора, махайте се от близост с тях. Дайте малко осаферване. Какво ходите на едно място с Лиляна и такива като нея, пък някои и хоро играли с нея. Синдром, а, синдром на бг недостатъчност
15
1
 
11
 
! Отговори
до Юнал Джемилов преди 6 години
Ми *** и ти си покажи ориенталската "култура" разтърси си дирника и шкембето,помятай гюбеци.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Нема лабаво" демек.
13
2
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Да не искате да кажете ,че който се хване на хорото с Павлова ще прокопса в живота?
12
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представям си тоновете отпадъци, оповрщано и уринаслед всяка подобна "българщина".
11
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омърсихме и цивилизацията с българската си мрсотия и пошлост.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е така хиляди съветски другари се ловеха на поведеното от Бай Тошо хоро... и къде е днес СССР?
9
16
 
9
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
И в Брюксел ли си показахти селската колтура ва?
8
2
 
25
 
! Отговори
Съгледвач преди 6 години
Присътващи споделят, че след като Свинетка се друснала на хорото с червените си обувки 43 номер, специална поръчка от Prada, площадът пропаднал и бликнала *** корупционна кал, която опръскала цялата Еврокомисия.
7
4
 
20
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, ЧАЛГА, ПОП, РОК, МЕТЪЛ и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. Целта е, -"*** НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това дебелото и крадливи създание, как ли е друсало огромния си г///з и вимето. Било е тъжна гледка.
5
3
 
21
 
! Отговори
Клара преди 6 години
Преди тропахме хорце в Москва, сега в Брюксел. Има ли разлика?
4
3
 
37
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Е заради тези "хиляди" сме на това дередже! Вместо да я освиркат и игнорират от нея, българина пак проявява робското си съзнание!Това недоразумение вдигна винетките, скоро нарече нашите бащи и майки "ненужни", прокарваше корупция, много далавери и нечисри сделки....и т.н.!Българина обаче пак прояви " Стокхолмския синдром", да обичаш мъчителите и тираните си!
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лили: За новата екскурзия да тропнем ний хорце" Нема а я видите с мотиката ,я....
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шиши в Брюксел употребява народни пари. Като се върне, ще целуне Тиквата.
1
3
 
43
 
! Отговори
СВИНЕТКА преди 6 години
ХА-ХА ЛИЛИТО НА ЕКСКУРЗИЯ В БРЮКСЕЛ. С НАШИТЕ ПАРИ.