16 държави мислят: Как да помогнат на Германия?

Премиери на европейски държави сами пожелаха да присъстват
Обновена: 24 юни 2018 11:48 | 24 юни 2018 11:04, Екип на Dnes.bg
63
16 държави мислят: Как да помогнат на Германия?
Снимкa: Reuters, архив

16 станаха държавите, чийто лидери се събират днес в Брюксел по покана на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да обсъждат как да помогнат на Германия да се справи с миграцията.

Бройката се увеличи двойно спрямо първоначално поканените, след като премиери от различни краища на Европа, пожелаха да присъстват.

Изненадващо, след като се върна от среща с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в сряда Юнкер свика Германия, Франция, България, Италия, Испания, Гърция, Малта и Австрия на сбирка за миграцията.

Още по темата

Веднага след обявяването на срещата, което е етикирана като “неформална” за страните, които са заинтересовани от намиране на решение по миграцията, Белгия и Холандия поискаха да присъстват, а в рамките на следващите дни към тях се присъединиха и Хърватия, Словения, Люксембург, Дания, Швенция и Финландия.

Вишеградските държави - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, обявиха, че бойкотират събирането днес в Брюксел, тъй като са против преразпределянето на мигранти от едни държави в други. На сбирката няма да бъдат и Румъния, Кипър, Португалия, трите прибалтийски републики, Ирландия и Великобритания.

Не се очаква да бъдат взети конкретни решения. Няма да има и  подробности по същината на разговорите днес следобед при Юнкер, тъй като не се предвижда и пресконференция. Европейската комисия съобщи, че събирането е да се подготви срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, но нейният председател Доналд Туск също няма да присъства днес. Срещата ще започне в 15 ч българско време и се очаква да приключи до 20 ч.

Срещата се свиква след като от седмици германският канцлер Меркел е подложена на силен натиск от коалиционния си партньор да върне в граничните европейски държави, от които са влезли, незаконните имигранти в Германия. Австрийският канцер Себастиян Курц предупреди по-рано през седмицата, че може да се стигне до затваряне на германските граници, което ще повлече подобни мерки и в други вътрешни шенгенски държави.

Бойко Борисов, който е сред първоначалните поканени, заяви в петък, че ще предложи незабавно затваряне на външните граници на ЕС и организиране на лагери извън територията на съюза за мигрантите, които се нуждаят от хуманитарна закрила.

От изтекъл проект на заключения за срещата на върха в четвъртък и петък в Брюксел, става ясно, че подобна идея ще се обсъжда и на събирането на 28-те. Нейната концепция обаче е по-различна тъй като предвижда това да са приемни центрове, където да се пресяват мигрантите, които имат право да бъдат приети и закриляни от ЕС, от икономическите мигранти. Дания, подкрепена от Германия и Австрия, предлага първият такъв център да бъде установен в Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
29
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Европейските лидери да се съберат и да обявят на фрау Меркел , че и дават всичките мигранти които ТЯ пожела да дойдат в Европа. И да ги прави каквото иска. На болшинството европейски държави тези орди от африканци и азиатци не са нужни. Те имат редица съмнителни качества като: желание за работа; желание за интеграция; културна толерантност; верска търпимост; хигиенни навици; желание за образование;Да си ги вземе и да са и живи и здрави.
30
2
 
13
 
! Отговори
Кое му е сложното? преди 5 години
Що за лицемерие какво ми се събират и празни приказки. Как решиха проблема с нацистите, забраниха ги и ги избиха. Ами съшото бе реже се до дъно, тея които са тук обратно със самолета новите стрелба по границите, трафикантите отнемане гражданство за противодържавна дейност. Кое му е сложното, трудното или невъзможното. Нима германия няма самолети или испания гърци италия и България нямат оръжие да стрелят по границата?
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първата им работа трябва да е - да обесят Меркел на Александер плац.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада трябва да върне всички източни емигранти !
27
1
 
17
 
! Отговори
месара преди 5 години
да помагаме на Германия за миграцията......? е нали меркел иска евтина работна ръка и подмладяване на застаряваща Европа, ами има я тая ръка (ама как ше я накара да работи), има и материал за подмладяване, да се оправят, да се подмладяват, да си ги отглеждат! нали иска търпение и толерантност към "мигрантите", сега що ***,що я преизбраха?!
26
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ес няма да мисли меркел ги товари на самолети и обратно кои от кьдето еизлиза по евтино отколкото да ги хрантутим на бьлгария малко ли са и индиицитета да приема още
25
1
 
28
 
! Отговори
Иво Георгиев преди 5 години
С МИГРАЦИЯТА ГЕРМАНИЯ НЯМА КАК ДА СЕ СПРАВИ! БАБА МЕРКЕЛ САМА СИ ГИ ПОКАНИ! БЪДЕЩЕ И СПАСЕНИЕ ЗА ГЕРМАНИЯ НЯМА! ТЕЖКА УЧАСТ И СЪДБА ЗА НЕЯ СЕ ЗАДАВА!
24
0
 
21
 
! Отговори
**** преди 5 години
Ами как да помогнем на Германия,като съберем всички емигранти от целия ЕС в Германия,нали това искаше дърт***та .
23
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо трябва някой да помага на Германия? Тя е най- силната икономика в ЕС. Меркел покани мигрантите без ограничиние на бройката. Тя ги прегръщаше и се снимаше с тях.Заплашваше със санкции държавите, които отказаха да ги приемат. А сега, когато е застрашен постът й, иска други да вадят горещите картофи от огъня вместо нея. Помните ли какво каза г-жа канцлерката? Ние ще се справим! Ами нека сега да се справя и да понесе последствията от без умната си политика.
22
1
 
29
 
! Отговори
Дидо преди 5 години
Меркел вика елате а сега да ги прибират държавите през които са преминали , по рано защо не попита тези държави въобще иска ли да преминат имигранти или не ?
21
3
 
24
 
! Отговори
Китаец преди 5 години
България като верен германски васал през последното столетие е редно да приеме 200 000 бежанци и да помогне на господаря си. Колко на брой ви станаха националните катастрофи? Нали именно *** беше казал: Винаги с Германия! Така че не ревете защо сте на това дередже, слушкайте господаря и ходете да му бачкате, да му слугувате, да му чистите, да му проституирате, да му храните и поите бежанците и да му подмивате ..... Робът си е роб!
20
1
 
34
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Който ги е канил-да си ги дондурка!Нас не са ни питали!То е все едно да поканиш гости и да ги заведеш у съседите да ги гощават!
19
1
 
29
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
Значи тая статия трябва да се чете така. Една част от европейските ръководители се чудят какво да правят, за да могат да спасят постовете си и успяха да съберат началствата на някои европейски държави. Масово европейците се питат не какво да правим с мигрантите, а защо само при нас идват неканени мигранти. Защо не избират Саудитска Арабия, Дубай или пък САЩ, Австралия. Там също има много пари и много работа, но всички тичат към Германия. И също мигрантите въобще не искат други европейски държави
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам кво се занимават с глупости. Да ги товарят на самолетите и да ги прибират.Да връщат на Асад сирийците ...Ако не го искат да се бият срещу него. Останалите по държавите си. За какво е този театър ? Аз ако избягам някуде, ме върнат веднага. Тея 3 години алабала.
17
4
 
17
 
! Отговори
криворазбранацивилиз преди 5 години
Нали искахте при цивилизацията- на ви циливилизация!
16
4
 
21
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Меркелица ще разчита на символична помощ от нашата страница. Ще рече да вземем квота 1000-2000. Не че и ще дойдат бежанците. Не са избягали от мизерия, за да се натресат в ***. Друг ми е въпросът. патрЕотичните кратуни, които плюят по управлението и, се лигавят по немските неонацисти, които с радост биха ни върнали всички по дъблинското споразумение. Това са поне 50000. Разбира ли тва матряла? Не вярвам.
15
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е че много хора се чустват слаби и загубени в така наречения глобализам и свободен свят.Нормално е да имаме завръщане на национализма.Проблема е че в началото национализма носи един приятен полъх,но след време всичко започва да се вмирисва.Национализма винаги води след себе си и война,това е доказано от човешката история.Всички войни се водят между националности и държави.Един разпад на ЕС ще е особенно тежък за малка и бедна държава като България.За Франция и Германия ще е добре,до някъде.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 6иЦялата ЕНП са престъпници!
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До номер 5То затова у нас се казва ходя на работа а не отивам да работя! Последните 13 години вече не се работи а се казва работя гепаджия - грантаджия!
12
1
 
27
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
16 държави мислят как да го нахлузят на останалите.За нас които сме с тия 16 мислещи вече сме нахлузени.От нас не зависи нищо.