Пари срещу мигранти! Германия вече започна преговорите...

Евросъюзът ще спре да пуска в пристанищата, ще прави лагери в Африка
28 юни 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
100
Пари срещу мигранти! Германия вече започна преговорите...
Снимка: Reuters

Германското правителство вече преговаря с няколко европейски държави за връщането на незаконно пребиваващи на нейна територия мигранти. Това съобщи високопоставен европейски служител в навечерието на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в четвъртък и петък в Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел е притисната от коалиционния си партньор да изпрати обратно мигрантите с отказан предстой в граничните европейски държави, през които те са влезли в ЕС. В неделя Меркел изложи плановете си пред 15 европейски лидери, сред които и Бойко Борисов.

Българският премиер коментира тогава, че е абсурдно да се иска връщане със задна дата. По данни на българското правителство 60 000 мигранти са регистрирани у нас от началото на кризата.

Още по темата

Европейската комисия коментира, че двустранните и тристранни споразумения между еврочленките за “ускоряване на процедурите за убежище” са напълно допустими и дори насърчими, за да се сложи край на произволното движение на мигрантите из ЕС. Алтернативата е затваряне на границите между Германия и Австрия и Франция и Италия, предупреди еврослужителят.

Той не назова държавите, с които Берлин преговаря за пари в замяна на мигранти.

Миграцията е в центъра на разговорите между европейските лидери, като се очаква те да обсъдят нова идея за изнасяне на лагери в северноафрикански държави, където мигрантите, спасени в морето, да бъдат карани, без да влизат в Европа.

Те ще бъдат от затворен тип и в тях мигрантите ще бъдат пресявани на нуждаещи се от закрила и на икономически от агенциите на ООН за бежанците и за миграцията и съответно изпращани в Европа или връщани по родните им страни.

Така ЕС ще намали рязко и броя на молбите за убежище, тъй като европейското законодателство предвижда, че то може да се търси само от лица, които се намират на европейска територия.

В писмо на председателя на Съвета Доналд Туск до лидерите на 28-те, изпратено в навечерието на срещата, се казва, че такива центрове, наричани “дебаркационни платформи” са единственият начин за пресичане на бизнесмодела на трафикантите и прекратяване на миграционния наплив към Европа.

В замяна на приемането на бежанците, северноафриканските държави ще получават пари за издръжката им по модела на споразумението между ЕС и Турция. Брюксел го смята за много успешно, тъй като незаконните пресичания към гръцките острови са намалели с 97 процента от подписването му през март 2016 г.

За целта Туск предлага да се заделят пари от европейския бюджет, които да се използват, вместо всеки път да се искат пари от страните членки за финансирането им, както досега за Африка и за Турция.

Еврокомисията и сега ще настоява спешно да се съберат още 500 млн евро за фонда за Африка, за да се осигури продължаването на работата за задържане на мигрантите от Либия, Сахел и Африканския рог.

В писмото Туск предупреждава, че ефективна миграционна политика е само тази, при която ЕС сам решава кой влиза на негова територия. Ако европейските държави продължат да не са в състояние да контролират кого да пропускат и кого не, това ще подхрани нови политически играчи с авторитарни и антилиберални идеи, които предлагат на пръв поглед лесни решения, на сложни проблеми, пише Туск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия за трети път опустоши Европа!
16
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов каза няма да ги вземем, но ако спрат парите от ЕС ще започнем да взимаме бежанци срещу пари.
15
3
 
46
 
! Отговори
до Fallschirmspringe преди 5 години
Ти на гранциата бил ли си че да приакзваш ? Мога да ти кажа че докато НИЕ военните бяхаме там сме върнали най-малко 20 000 хиялди в Турция. Къде с бой, къде с други методи.
14
1
 
55
 
! Отговори
Алекс2 преди 5 години
Всичките в Германия ...нали тя ги искаше бе ! Е сега кацнаха всички наши политици на Волен ама много късно ! Корнелия да се запише за член на Атака
13
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ги разстрелват няма да има нужда да плащат.Нищо и това време ще дойде.Просто обществото не е достатъчно узряло и помъдряло за подобни действия.Сега какво-ще им дават пари за да правят деца и да стоят в Африка?Готин виц.Дали Луната не е направена от сирене?
12
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега вече ако не си напълним с лекари инженери от Сирия в кавички както ги представяше правителството на Меркел и другите "нови германци"
11
0
 
64
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Тая Меркел добре ли е бе ? Тия искат Германия, не Герман. Вместо 2015 да затвори границите и да не пускаме никой. Тя им каза ЕЛАТЕ, сега иска да ги насели извън Германия. Аааа БЕЗ.
10
3
 
52
 
! Отговори
Само почакайте... преди 5 години
Сега ще ги пресеят и *** който остане ще ни го харижат.А срещу едно потупване по рамото и изчеткване на егото на правилният човек и пари няма да видим.То и да дадат пари пак няма да ги видим де.Че и жилища ще им правим и помощи по 1000 лв на месец ще им даваме.
9
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така така, а аз а нетърпение чакам да регистрират чиста кръв за участие в изборите и отивам да гласувам за няцитата. А и мисля не само аз...
8
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко колко прие???Вярно ли е това което се тиражира по някои сайтове - че първите триста са пристигнали вчера, и са били извозени тайно с военни камиони из страната???
7
0
 
49
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До man///Дали ,ако Кадафи беше жив,мигрантите щяха така да припкат през Либия??Имам обосновани съмнения ,че това нямаше да се случва.Е вярно,можеше да се наложи да му дадем някой и друг милиард ,ама услугите се заплащат
6
0
 
44
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Няма работеща модерна система за охрана включваща инфра-ред камери,вибро-датчици,датчици за движения ,прожектори, задействувани от движение светлинни "полета",хеликоптери със съответното оборудване,мобилни групи,читаво законодателство,надеждно въоръжение на полицаите,високо проходими машини.Ако охраната беше като преди 35-40 години ,никой , ама никой нямаше да я премине , а не като сега на цели тумби,които след това сърбите ги залавят на западната граница
5
1
 
42
 
! Отговори
man преди 5 години
Кадафи се залива от смях
4
1
 
45
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
"България успя да реши проблема с незаконните мигранти, прииждали в ЕС по т. нар. ?алкански маршрут - това заяви пред руския всекидневник "Известия" премиерът Бойко Борисов."България нищо не е решила ,просто Турция ги спира ,а иначе ние сме безпомощни като пеленаче.Нямаме работещи структури по границата ,защото малобройните,но в замяна на това подкупни полицаи не решават проблема , а го задълбочават.Нямаме ефикасно защитно съоръжение.Ако старовремски клюн беше допълненен щеше да е по-ефикасен
3
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо давате летището на концесия,бе.***!
2
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те с Южна Корея не можаха да се договорят за пари срещу победа на футбол, тръгнали сложни преговори да мислят...
1
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво му е сложното на проблема? Има мигранти - има проблеми, няма мигранти - няма проблеми. Натоварватеги на големи кораби и по родните места! И да си платят екскурзията!