Турция с още ?3 млрд., Африка – 500 млн. Европа се разбра за мигрантите

Евролидерите се съгласиха да построят и лагери от затворен тип
29 юни 2018 19:15, Екип на Dnes.bg
124
Турция с още ?3 млрд., Африка – 500 млн. Европа се разбра за мигрантите
Снимка: архив, Reuters

Рано тази сутрин европейските лидери се разбраха да подсилят работа за справяне с миграцията към ЕС на три фронта - вътре в Европа, с трети партньори, както и да подсилят контрола по външните граници.

Те се съгласиха да построят лагери от затворен тип, както на територията на ЕС, така и в Северна Африка, където пристигащите мигранти да бъдат пресявани и разпределяни.

Центровете за трансфер и контрол на европейска територия ще бъдат изградени в граничните държави, които желаят да направят такива, пише в заключенията на срещата на върха в Брюксел. В тях икономическите имигранти ще се отделят от хората, нуждаещи се от международна закрила. Първите ще бъдат изпращани у дома, вторите ще остават в ЕС. На доброволен принцип бежанците ще се  преразпределят след това в ЕС, но квоти няма да има и всяка страна сама ще решава иска ли да вземе мигранти или не.

Още по темата

В изнесените лагери, извън територията на ЕС ще бъдат настанявани мигрантите, които са били спасени в морето, преди да стигнат Европа. Те също ще бъдат пресявани в тях и включвани в международните схеми за презаселване, управлявани от агенциите за бежанците и за миграцията на ООН или връщани у дома, ако не бъдат преценени като бежанци.

И двата типа миграционни лагери ще бъдат на издръжката на ЕС. Освен това Съюзът ще изплати втората половина от 6-те милиарда евро за бежанците, намиращи се в Турция, както и 500 млн. евро за миграционни проекти в Африка. Италия, която досега блокираше турските пари, ще оттегли ветото си, след като получи гаранции за допълнителна помощ от ЕС. Европейската комисия беше поискала допълнителните средства за Африка да се съберат между страните членки, но те отхвърлиха идеята и наредиха сумата да се извади от резервите на фонда за отбрана.

В замяна ЕС иска Турция да започне отново да прилага споразумението си за реадмисия с Гърция, след като преди месец Анкара едностранно го денонсира и спря да приема обратно мигранти от континентална Гърция, вземайки депортирани само от Егейските острови.

ЕС ще даде допълнителни средства и на Испания, за да се справи с увеличения приток на мигранти, както и на Западните Балкани, където също има ръст и се отварят нови маршрути. Евролидерите заявиха и че неправителствените организации, чиито кораби спасяват мигранти в морето, трябва да спазват международните правила и да не се противопоставят на операциите на либийската брегова охрана, която единствена има право да оперира в либийски териториални води.

Лидерите одобриха и германската идея за двустранни и многостранни споразумения между еврочленките за връщане на мигрантите, които са се прехвърлили от една в друга европейска държава. Германия иска да върне незаконните мигранти в държавите, в които те са били първоначално регистрирани. Гърция, Испания, Финландия и Люксембург вече обявиха, че проявяват интерес към такива договори, в които Германия ще поеме издръжката на мигрантите, докато не бъде решено дали те могат да останат в ЕС или не бъдат върнати по родните им. България и Хърватия заявиха, че не водят подобни преговори с Берлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
11
 
9
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Африка и Близкия изток са стотици пъти по богати на суровини от ЕС, а живеят хиляди пъти по-бедно, защото са колонизирани и експлоатирани от стотици години, а хората там са роби или воюват помежду си, за да имате добър стандарт, да карате всеки ден хубави коли, да пиете хубаво кафе, да носите хубави евтини дрехи !Какво се правите на лицемери и селски тарикати, да не би Баба ми от мексико да точи петрола,диамантите,рудата,златото от тези страни?Какво ривете бе , имате всичко, освен акъл!Хю!ЦРУ
38
3
 
7
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
Меркел е от ЕНП, те са мнозинството в Евро-структурите, ГРОБ са също от ЕНП, така че кой е виновен. ПЕС са също за мигранти, но това значи просто 3-та алтернатива!
37
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левите първо да научат английски и да видят какви ги вършат техните в Брюксел, а не да вярват на лъжите, които им говори БКП, Нинов, Гея, Алкохолика и т. н.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На приказки е лесно но никой не казва как ще стане. Турция и сега прибира 3 милиарда но гръцките острови се пълнят и вече са претъпкани. Либийската пустиня и морето са огромни и ще трябват хиляди километри ограда и много кораби за охрана на лагерите.
35
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам ги руснаците - горди, изпъчени, усмихнати, имат настроениеГледам ги българите - дребни, смaчкани, изгъpбeни, намръщени, озлобениТака е когато в цялата ти история винаги някой те е мачкал - я гърци, я тypци
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шопаЗа Япония и Южна Корея не са нужни туристически визи, така, че драмата е излишна.Ходил съм 12 пъти през последните няколко години, само пръстови отпечатъци взимат японците и корейците на границата и за 3 месеца си свободен да си обикаляш страната.Ако мислиш да оставаш за по-дълго, само с работна виза, иначе не става. Но ти по-дълго на стандарта на живот там не можеш да изкараш, а работа за нас няма, те търсят само умници.
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че да не би ЕНП да искаше мигранти в ЕС?Точно ПЕС настояваше да се приемат повече мигранти и те гласуваха този закон.Типичните лъжи отново на комунистите и типичната им шизофрения, в България говорят едно, а в ПЕС правят точно обратното.
32
6
 
21
 
! Отговори
1488 преди 5 години
Според мен в Европа ще избухне гражданска война - белите работещи европейски мъже, които вече са лишени и от правото на деца, защото заплащането им не стига себе си да гледат, срещу самозабравилите се Брюксел-ски бюрократи, ЕС е по-зле и от СССР, както вече е очевидно, при СССР имахме граници и войска и по тези граници се стреляще на месо!!
31
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да плащам на Африка и Турция!
30
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 10 години : Ислямска Република Халифат България! Честитоооооооооооо... благодаря на всички горди членове на ЕПН и най-вече на члена и партия гроб!
29
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция никога не е искала да ви затрива. Ако е искала е щяла да ви затрие още през 14 век, разбрахте ли български квaзимoдовци дребни изгърбени незначителни глупави? Турция е искала да ви използва, както и направи.
28
2
 
21
 
! Отговори
шопа преди 5 години
И аз искам да имигрирам в Япония, Южна Корея или САЩ, ама даже виза за турист не ми дават, що за лоши хора?! А у Европа всеки бил Уилкомен!!
27
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо:-Османската империя никога не е имала за цел да затрива българите. Османската империя е имала завоевателна политика и е искала да експлоатира другите народи - тоест да им слага данъци и т.н.Второ:-Османската империя е искала да смени религията на българите само и единствено защото така по-лесно ще ги управлява.Трето:-Нищо лично. Просто бизнес.
26
2
 
21
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Европа се разбра за мигрантите - A МИГРАНТИТЕ ЗНАЯТ ЛИ.........
25
4
 
31
 
! Отговори
Орбан е Велик преди 5 години
Само 2% от милионите бежанци в Герминия имат работа, останалите са на хранилката на работещите бели хора, бялата раса беше поробена от Брюксел и Изперкел!!!
24
3
 
15
 
! Отговори
На ви преди 5 години
Европа, на ви Запад, на ви бъдеще.
23
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм виждал никъде по света по-долни хора от вас. Българите ще си платите за всичко.
22
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз преди бях националист ама ми казаха че това било наивно и ме гледаха с нacмешка. Затова вече съм мощно АНТИ Бългeйpиcтан и само ще ви гледам сеира.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си ги отглежда богата Германия те ги поканиха, те да си ги гледат!!
20
24
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Хората искат това, което вие имате!!!А вие сте неблагодарни селяни прости!Хората искат работа,доходи, добър живот за семействата си, искат да са нахранени, да са облечени, искат най-елементарни неща!А вие хленчите от сутрин до вечер, хубаво е да има мигранти сред вас, за да може всеки един момент на подсъзнателно ниво, да осъзнавате къде сте били и къде сте сега!Сега сте в белия свят и па.пкате еврофондове, защото селско-просташкия ви мозък е атрофирал и не може да е конкурентен!Брадли!ЦРУ!