Пари срещу мигранти! Германия вече започна преговорите...

Евросъюзът ще спре да пуска в пристанищата, ще прави лагери в Африка
28 юни 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
100
Пари срещу мигранти! Германия вече започна преговорите...
Снимка: Reuters

Германското правителство вече преговаря с няколко европейски държави за връщането на незаконно пребиваващи на нейна територия мигранти. Това съобщи високопоставен европейски служител в навечерието на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в четвъртък и петък в Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел е притисната от коалиционния си партньор да изпрати обратно мигрантите с отказан предстой в граничните европейски държави, през които те са влезли в ЕС. В неделя Меркел изложи плановете си пред 15 европейски лидери, сред които и Бойко Борисов.

Българският премиер коментира тогава, че е абсурдно да се иска връщане със задна дата. По данни на българското правителство 60 000 мигранти са регистрирани у нас от началото на кризата.

Още по темата

Европейската комисия коментира, че двустранните и тристранни споразумения между еврочленките за “ускоряване на процедурите за убежище” са напълно допустими и дори насърчими, за да се сложи край на произволното движение на мигрантите из ЕС. Алтернативата е затваряне на границите между Германия и Австрия и Франция и Италия, предупреди еврослужителят.

Той не назова държавите, с които Берлин преговаря за пари в замяна на мигранти.

Миграцията е в центъра на разговорите между европейските лидери, като се очаква те да обсъдят нова идея за изнасяне на лагери в северноафрикански държави, където мигрантите, спасени в морето, да бъдат карани, без да влизат в Европа.

Те ще бъдат от затворен тип и в тях мигрантите ще бъдат пресявани на нуждаещи се от закрила и на икономически от агенциите на ООН за бежанците и за миграцията и съответно изпращани в Европа или връщани по родните им страни.

Така ЕС ще намали рязко и броя на молбите за убежище, тъй като европейското законодателство предвижда, че то може да се търси само от лица, които се намират на европейска територия.

В писмо на председателя на Съвета Доналд Туск до лидерите на 28-те, изпратено в навечерието на срещата, се казва, че такива центрове, наричани “дебаркационни платформи” са единственият начин за пресичане на бизнесмодела на трафикантите и прекратяване на миграционния наплив към Европа.

В замяна на приемането на бежанците, северноафриканските държави ще получават пари за издръжката им по модела на споразумението между ЕС и Турция. Брюксел го смята за много успешно, тъй като незаконните пресичания към гръцките острови са намалели с 97 процента от подписването му през март 2016 г.

За целта Туск предлага да се заделят пари от европейския бюджет, които да се използват, вместо всеки път да се искат пари от страните членки за финансирането им, както досега за Африка и за Турция.

Еврокомисията и сега ще настоява спешно да се съберат още 500 млн евро за фонда за Африка, за да се осигури продължаването на работата за задържане на мигрантите от Либия, Сахел и Африканския рог.

В писмото Туск предупреждава, че ефективна миграционна политика е само тази, при която ЕС сам решава кой влиза на негова територия. Ако европейските държави продължат да не са в състояние да контролират кого да пропускат и кого не, това ще подхрани нови политически играчи с авторитарни и антилиберални идеи, които предлагат на пръв поглед лесни решения, на сложни проблеми, пише Туск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
26
 
! Отговори
С.В. преди 5 години
Светът се чуди как да се отърве от тях а ние ги каним с бъклица Пълно безумие.Всички да си отидат от където са дошли защото това не са хора а напаст. Нестига че парите ни отиват при тия буклуци ами и се жалват от условията. Марш кой от където е. Ама всички бяхме много горди като ни приеха в ЕС. Е сега трябва сами да се оправяме и то спешно защото иначе няма да има България и на картата.
76
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха, ясно. Хокаха ни за отношението към мигрантите, глобиха ни ч ене ги пускаме, взеха ги, сега не ги харесват хайде обратно при вас, че иначе затваряме границите си. Вън от ЕС и неговата лицемерна политка, за милионен път доказват че ЕС работи за 5 държави и ние за тях да работим и ограждаме.
75
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закривай.
74
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....Германското правителство вече преговаря с няколко европейски държави за връщането на незаконно пребиваващи на нейна територия мигранти...____Тези всички са НЕЗАКОННИ и нямат място в никоя Източно-европейска страна,в никакви "бежански" центрове.Меркел,Макрон и НПОтата няма да ни диктуват живота.Бъдещето на ЕС и европейските народи е Вишеградската четворка-България да се присъдини веднага към нея.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия мигранти ги водят какви,че ще ги препращат обратно на групи по първоначално оказали се страни на пътя им,държави де не само от коя страна на пътя са влезли в туй ЕС, значи ако при военни стълкновения-нападения между държави в конфликт на тези сбили се им се назначава комисия на международен съд и се гледат делата както и прокудените хора заради тези зулуми и им се назначават суми за прибирането на изселените поради антихуманни бойни,ако са граждански бойни по същия начин се гледа коя система
72
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп макар и смешн.ик , всъщност е ПРАВ за всичко. За ВСИЧКО. Започна в движение да налучква правилното поведение и ще спечели 2 мандат.А световната либерастия ще умре в собствената си мизерия.
71
0
 
26
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 5 години
Не разбирам що не щете симпатягите от снимката в България?
70
3
 
14
 
! Отговори
Глобално затопляне преди 5 години
Африка бързо се преврща в пустиня,петрола свършва до 30 години,ако не се вземат крути мерки ще става мазало.
69
0
 
25
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
Меркел и сие, АУТ от ЕС и заедно с мигрантите към Африка и Близкия изток там на място да ги учат на демокрация и да им правят африкански или арабски съюзи.ЕС е за европейските държави.Останалите кой от къде е.
68
0
 
23
 
! Отговори
Маикиавели. преди 5 години
Гърците рязко ще си сменят боята...
67
0
 
28
 
! Отговори
не на нас преди 5 години
Меркел и германското правителство са корумпирани.Дават подкупи на други държави,разтоварват се от проблемите като ги натрисат на тях.Ето го западноевропейско лицемерие и КОРУПЦИЯ в действие.
66
0
 
31
 
! Отговори
О времена О нрави преди 5 години
Кадафи каза след мен се отваря вратата за стотици милиони бежанци ....И то бежанци ,които нямат нищо за губене смъртно гладни и озверели от дебрите на Африка....
65
0
 
33
 
! Отговори
Е преди 5 години
Значи, преди 2-3 години, добре сте дошли, заповядайте в Германия, ние ще се грижим за вас, а сега пари дават за да се отърват някак си. Трагично, със сигурност ще окаже влияние и на нас. Защото от тия мигранти, сигурно 20-30 % са читави и са ХОРА. Не ни стигат сегашните.. ами и с нови ще се занимаваме.
64
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така с пари бе? Абе туй не му ли викаха политическа корупция? Я ние да не участваме в такива неща щото сме под наблюдение от Брюксел и холандците ни следят. После ще кажат, че сме корумпирани...
63
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ебсега тиквата ще изкара още пари като даде България на хилядите пришълци
62
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия, заедно със сълзливите статии за нещастните мигранти от снощи на този сайт, нежно ни шепне: "Бойко ни продава, Бойко ни продава, ще ни навлече 60хиляди престъпника, ще ни засели 60хиляди престъпника..." Как не загубиха телефоните, талбетите ,банковите карти, а загубиха само личните си документи? Престъпници със скрита самоличност, които уж били "нещастници бягащи от война". Престъпници с престъпни намерения, които чакат часа на силовото налагане на исляма в Европа!
61
1
 
41
 
! Отговори
интеграция! преди 5 години
А,фрау Меркел-не така! Интегрирай ги! Що лекари има при емигрантите-могат да ти прережат гръкляна с един замах! Що инженери има-бомбички от нищо ще ти направят! Що шофьори има-по всички пешеходни зони ще минат! Само още футболисти за Бундестима не сте открили-ама има време и за това.Затова фрау Меркел.ние тук от Бг настояваме да им спазваш правата, да ги интегрираш и така да ни покажеш на дело как действа немската система! Не можеш? Значи тотално си се провалила! Интегрирай ги!*** заспала!
60
2
 
32
 
! Отговори
Star Nabor преди 5 години
Има ЛЕСНИ РЕШЕНИЯ НА СЛОЖНИ ПРОБЛЕМИ:- Вън от ДИКАТОТОРСКИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, нека западните колониални държави сами да се оправят с нашествениците си от бившите им колонии/ - България и Румъния да се присъединят към ВИШЕГРАД- Истинска ОХРАНА на границите, както по мое време през 70-те години
59
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво става? Къде са Трансперънси Интърнешънъл? Една от евроценностите не беше ли "прозрачност? Или никога не е била? Някакви дебелаци си шепнат нещо на ухо, менкат си някакви мангизи и всичко това прилича на съвременен "ПАЗАР НА РОБИ"!
58
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Началото на края на дъртофелницата