Пред чакалнята: Какво обеща България, за да я пуснат към еврото?

Край на мониторинга за корупцията - важен, но не е условие
Обновена: 13 юли 2018 13:44 | 13 юли 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
153
Пред чакалнята: Какво обеща България, за да я пуснат към еврото?
Снимка: Reuters

България поема 6 ангажимента, за бъде допусната да започне процедура за влизане в еврозоната. Това става ясно от писмо на правителството до Европейската централна банка (ЕЦБ) и Еврогрупата, подписано от шефовете на финансовото министерство Владислав Горанов и на БНБ Димитър Радев.

Снощи Еврогрупата, в която влизат финансовите министри на 19-те държави, използващи еврото, подкрепи намерението на София да подаде молба за влизане в чакалнята на еврото, известна като ЕRM 2 и в Банковия съюз до юли 2019 г.

Срещу това България обещава да се подготви в течение на 1 година като подобри надзора над банковия и небанковия финансов сектор, да поправи законодателството си за фалитите и да възприеме всички европейски правила срещу прането на пари.

В частност правителството се задължава да влезе в Единния надзорен механизъм, който е част от Банковия съюз и позволява на ЕЦБ да осъществява финансов надзор над банките според правилата на Еврозоната.

Още по темата

През следващата година Народното събрание трябва да ретифицира и междуправителственото споразумение за Единния механизъм за преструктуриране, който се занимава със закъсали банки и също е част от Банковия съюз. Част от механизма е и фондът за подпомагане на такива банки, в които държавите, членуващи в него, внасят средства.

Освен това България се ангажира да разработи система за оценка на риска за финансовата система в съответствие с правилата и стандартите на Еврозоната. Гаранциите за подобряване на надзора, поети от правителството, се простират и върху небанковия финансов сектор и включват пенсионните фондове и застрахователните дружества, става ясно от писмото.

Правителството се ангажира да започне да оценява рисковете, свързани със застрахователите и фондовете по европейските стандарти.

Предварително обещание се дава и за подобряване на законодателството, свързано с фирмените фалити. Българските власти се заричат до година да започнат да събират информация за обявяването на несъстоятелност и плановете за реструктуриране, както и да създадат условия за ускоряване гледането на дела за несъстоятелност.

Като част от предусловията за влизане в чакалнята на еврото, кабинетът обещава да приложи в българското законодателство всички европейски разпоредби, свързани с преследването прането на пари, както и да осъвременни правилата за управлението на държавните предприятия.

Запитан дали прекратяването на механизма за наблюдение на правосъдната система и борбата с корупцията и организираната престъпност е условие за влизане в еврото, вицепрезидентът на Еврокомисията Валдис Домбровскис, заяви, че българските власти не правят връзка между двете.

Домбровскис обаче обясни, че успехът на кандидатурата на България ще зависи от сближаването на българската икономика с европейската, ефективността на управлението. “Постигането на напредък по отношение на правосъдната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, е важен елемент от оценката, макар да не е формално предусловие”, каза той.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обеща край на механизма за България и Румъния до есента на 2019 г, ако двете страни постигнат целите му.

Шефът на Еврогрупата Марио Сентено определи като “изключително адекватни” обещанията, поети от България. Еврозоната очаква София да подаде едновременно молбите за чакалнята на еврото и за влизането в Банковия съюз.България е първата държава, на която се поставя такова условие, но занапред то ще бъде поставяно на всички следващи кандидати за общата валута, увери Сентено.

Съгласно писмото на Горанов и Радев, може да се очаква още днес или в идните дни да бъде подадена официалната молба за ЕRM 2 и за Банковия съюз. Те ще бъдат внасени в ЕЦБ, след което управляващият борд на банката ще назначи проверка на стабилността на българските банки преди ЕЦБ да реши дали да ни допусне до чакалнята за еврото.

Очаква се тази проверка да продължи 1 година, но срокът може да бъде и продължен, ако се налага, коментира Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на централната банка.

“Ако има нужда от повече време или действия, може да отнеме повече от година. В случая резултатът е по-важен от продължителността”, поясни Кьоре.

Според Домбровскис 1-годишният срок за изпълнението на обещанията е реалистичен.
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
12
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До РеферендумОще има врем да ги спрем тия. Подписвайте се за референдума на Възраждане против въвеждането на еврото...................................Ти да не би да си завършил икономика и в момента си финансист ?! Или като всеки втори българин " разбираш от всичко " дори и от финанси ?! Понеже " разбирате от всичко " затова сте в това окаяно състояние дори членувайки в ЕС и нямате армия дори членувайки в НАТО понеже сте " разбирачи от всичко " и сте решили дори и 2 % да не отделяте !
17
2
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До РеферендумАбе какви Референдуми те гонят бе, пич? Ти да си видял поне един Референдум да е бил прокаран и да е свършил някаква работа? Какво стана с на Слави Референдума? А с предишния? Даже забравих за какво беше вече.
16
3
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Брей, тая Сашка бе. Бетер баба Ванга излезе :)))Левовете в марки сменям аз,вино за да пия в този час.Доларите стават, левовете не.Аз ще се напия в долари поне.
15
13
 
15
 
! Отговори
Референдум преди 5 години
Още има врем да ги спрем тия. Подписвайте се за референдума на Възраждане против въвеждането на еврото.
14
2
 
21
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
За фирмите фалити и опрощаване на дълговете, а за хората пак най дългия.
13
20
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
България все още е във валутен борд !Когато една държава е във валутен борд по-добре е да въведе евро или долар като национална валута за да избегне икономическа катастрофа ! Българският лев сега е в реанимация и изкуствено се поддържа на стабилно ниво спрямо долара и еврото чрез валутния борд който беше въведен ! При положение, че българският лев е във валутен борд само рубладжиите могат да мислят ,че въвеждането на евро ще се отрази негативно на България !
12
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като не можем да се оправяме сами,а банките ни фалират няколко пъти, въвеждането на еврото ще има определено дисциплиниращ характер. Така че това е положителна стъпка за България. Освен това ще има натиск върху заплати и пенсии да се вдигнат нагоре.
11
10
 
20
 
! Отговори
собственик на чейнч преди 5 години
бюро - Аз нямам интерес в България да се въведе еврото ! Няма да мога да ви прецаквам с курс купува и курс продава лев-евро , защото хората ще си получават заплатите в евро и когато отиват на екскурзии в еврозоната няма да обменят валута при мене !
10
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не стига, че си прехвърляме суверенитета, ами трябва да изпълняваме условия . Ай си к тир бе. Това като с НАТО унищожете си оръжията па ние ще ви пазим е видяхме как ни опазиха от гостите на Меркел...
9
22
 
14
 
! Отговори
не ти трябва евро преди 5 години
За какъв ччеп ни е да въведем една от най-сигурните и най-ценни валути в света ?!По-добре е да си останем на български лев или да въведем руската рубла , така вероятно ще сме " по-добре " или поне рубладжиите ще са по-спокойни ?!
8
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е ясно кво е обещал Банкянския лакей - да ни подобри генофонда с млада африканска кръв.
7
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
през това време баце купува къщи и острови за милиони в чужбина на любовниците си
6
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще сменяме парите, български за истински :)
5
4
 
24
 
! Отговори
Локуми преди 5 години
Нещо ще стане, ама друг път. Ще имате "напредък" обаче около няколко години трябва "мониторинг"..... глупости и процедурки с извиване на меки китки
4
13
 
42
 
! Отговори
ГРОБ преди 5 години
бойко борисов и бандата му окончателно закопаха България---целта е постигната..българите в гробищата...честито овце...
3
3
 
37
 
! Отговори
Посейдон преди 5 години
Цяла Европа се изсипа последните 6 месеца при нас. Управляващите какво ли не направиха за да им замажат очите. Да изпишат очите на това правителство. Хората не са са глупави. Видяха какво става. Къде отиват парите и какви са политиците. Видяха корупцията. Какво евро бай ***. Яж си лука със сиренцето и хляба и си хитрей:-)
2
5
 
32
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Секс...ще има секс....дупе да ви е яко!
1
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо, трябват им солидарни длъжници на евро*ейците, тва че се дърпат е цирк за простолюдието дето не мое да мисли само. Наше са близо*ъзци са подсигурили 5 поколения поне