Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?

"В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи"
Обновена: 16 юли 2018 09:54 | 16 юли 2018 07:00,
292
Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?
Снимка: Reuters

Съветът на ЕС оповести препоръки за България, след като получихме подкрепа за чакалнята на еврозоната и банковия съюз.

- Икономическите показатели на държавните компании са слаби в сравнение с тези на частните и поставят под риск публичните разходи. Реформирането им по европейски стандарти ще подобри стопанската среда.

- Нивото на необслужваните корпоративни заеми е високо, затова ускорете намаляването на задлъжнялостта в частния сектор и преструктурирането на дълговете.

Още по темата

- Нивата на неравенство и рискът от изпадане в бедност са големи. 2/5 от населението е изложено на риск от бедност, а доходите на най-богатите 20% от домакинствата са 8 пъти по-високи от тези на най-бедните 20%.

- Въпреки наблюдаваното подобряване на адекватността на социалното подпомагане и на минималните пенсии, системата за социална закрила не подкрепя най-уязвимите групи - ромите, децата, възрастните хора, хората с увреждания и хората, живеещи в селски райони.

- Ограниченият достъп до здравеопазване, който е предизвикан от ниските публични разходи, неравномерното разпределение на ограничените ресурси и от слабото покритие на здравното осигуряване, остават сериозни предизвикателства пред България, смятат от Съвета на ЕС и препоръчват ниското равнище на публичните разходи да се компенсира с високи частни разходи, главно под формата на преки плащания от страна на пациентите.

Брюксел вижда още резерви в подобряването на събираемостта на данъците и ефикасността на публичните разходи, включително чрез ускоряване на мерките за намаляване дела на сивата икономика.

"В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи", заключават от Съвета на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
32
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
""Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?""Ама ние сме специалисти по бедност,нас тя не ни плаши ,ние живеем в нея.Можем да изнасяме бедност на дъмпингови цени.Голяма част от населението на България ,ако излезне от зоната на бедност ще се чуди какво да прави.До момента нашата тотална ,демократична ,неолиберална бедност ни спасяваше от вълните мигранти ,които нямаха никакво желание да отседнат в страна съизмерима по разруха и бедност със страните ,от които бягат
42
4
 
25
 
! Отговори
проф. Ан преди 5 години
"Съвета на ЕС и препоръчват ниското равнище на публичните разходи да се компенсира с високи частни разходи, главно под формата на преки плащания от страна на пациентите."Така, изплюйте камъчето най-сетне! Сега плащаме осигуровки и като отидем на лека, пак си плащаме. Въпросът е, защо не наричате нещата с истинските им имена? Кажете:"Народът трябва да измре и ще ви приемем където искате!"
41
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има нещо сбъркано, малко в тази държава от времето на комунизЪма.Смяташе се, че в земеделието трябва да работят турци, и те реботиха. И като им смениха насила имената и те се махнаха, нямаше кой да прибира реколтата.За скандинавците се смята, че те могат да работят само метачи и в чистотата, и те работят. Там е като мафия, ако не си от техните това не можеш да го работиш, вече, но пък шофьорите са българи.Т.е. комунизма докара нови социални класи на професионално ниво. Ново разделение.
40
1
 
9
 
! Отговори
До 68 преди 5 години
Ти би ли отишал в чистотата? Никой уважаващ себе си българин не би се хванал на такава работа.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И понеже не искат еврото, масово си държат спестяванията в него.
38
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо да не се назначават роми? Когато не работят ромите е проблем, когато работят пак е проблем. Аман от расисти в тази държава!
37
14
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Всичко е резултат от чyмата, бяса и СПИН-а на Позитано 20... - ефтанизация на Столетнцата...
36
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България са българите, българите не искат еврото, еврото го искат забогателите политици и банкери и пр. чужди слуги.
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма хора. Българите се махат, и с право, от тази държава.Като няма българи вече се назначава, който има.Утре ще имате лекари, медицински персонал, министри и министър-председател скандинавци.Но ще мине време де.Освен това българите не допускат на висши длъжности други освен българи, така, че...
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гущер, то и това е проблем - има много фалшиви телкове. Отделно, никой не иска да наеме човек с ТЕЛК, щото после е много трудно да го уволни, ако нещо не си върши работата както трябва. Наскоро до вкъщи откриха сладкарница на голяма верига, от 10 души персонал трима са роми. За сравнение, в Прага, Загреб, Братислава дори работниците от чистотата са местни. Ай кажи ми, тук кога е било така.
33
5
 
26
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До Анонимен 63Щом и в ,,елитните,, болници започнаха да цъфват р0мки санитарки и мед.сестри...работата е на зле.Вместо да назначаваме бедните инвалиди по телк на работа,бутаме на работа ненужната р0мска биомасаА тоя,,шеф,, ще яде бой в най скоро време.....
32
6
 
33
 
! Отговори
Василев преди 5 години
В доба кондиция сме, ц.иганизирането продължава!!!Боли *** патката дали валутата ще е евро , след като утре половината народ , ще са ***!!!Ей сега дадоха една жена по БТВ , която е удряна и душена от ***, които са искали да и вземат пенсията!!!Това вече ми идва повече, имаме проблем, а Трите Прасета трябва да ги евтанизираме, защото са заразени с васално послушно евроатлантическо навеждане, некадърност и безхаберие към ежедневните проблеми на хората!ГЕРБ е на колене!Лий Барадар!ЦРУ!
31
1
 
26
 
! Отговори
Св преди 5 години
За тези, които ги е страх от ? да не се увеличат цените, СПОКО, от заглавието е видно че няма да влизаме скоро в ЕЗ, да не кажа никога ... :)
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гущер, опитай се да убедиш някой да работи в пощенската станция. Макс някоя българка-пенсионерка да се прилъже. И то трябва много, ама много да е закъсала за пари.
29
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
58, никой не ни е виновен. С бивши спортисти, шофьори на партийни величия и охранители на същите за управници - толкова.
28
1
 
6
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
..Romite....ima i perli mejdu im! ..Da im dadem shans....Onezi, koito prestupvat zakona....v trudovi lageri... mini i karieri! Profilaktika@
27
1
 
13
 
! Отговори
До 53 преди 5 години
Не беше боядисване Беше само да се доизмаже и сме влезнали
26
5
 
7
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
Ne na EVROTO....BULGARSKIYA LEV E POLEZEN ZA BULGARITE..ZA TRUDOVA BULGARIYA!..
25
3
 
27
 
! Отговори
Тъй, де?! преди 5 години
Ще влезем в еврозоната, колкото влязохме в Шенген!
24
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма никой в черепната кутия на нашите управници! Промяна и съд!