Демонстрация в Прага: "Никога няма да забравим!"

Навършват се 50 г. от нахлуването на войските на Варшавския договор
21 авг 2018 09:00, Елка Василева
102
Демонстрация в Прага: "Никога няма да забравим!"
Снимка: архив, Reuters

Около 300 души участваха в демонстрация снощи пред руското посолство в Прага в навечерието на 50-ата годишнина от смазването на реформаторското движение "Пражка пролет" в Чехословакия от съветските танкове през 1968 г. , предадоха Франс прес и ДПА.

"Никога няма да забравим", "Стоп на руския империализъм", "Окупаторите не са братя", гласяха лозунгите на демонстрантите, събрали се по призив на няколко неправителствени организации. Те носеха запалени свещи и знамена на Чехия, Украйна, Европейския съюз и НАТО.

"Тогава бях на 13 години, родителите ми бяха преследвани през целия им живот. Баща ми подписа манифеста "Харта 77" за правата на човека. Искам поне децата ми да имат по-добър живот", каза пред АФП Клара Гланцова, която носеше табела с надпис: "Аз няма да забравя никога. Няма да мълча".

"Със сигурност има паралели между инвазията на съветските комунисти през 1968 г. и днешната ситуация, в която Русия на практика е доминирана от олигарси", каза Вацлав Бождех, дошъл на демонстрацията с украинско знаме.

Участник в демонстрацията беше и Мустафа Джемилев, водач на кримските татари, който осъди "експанзионисткия и агресивен характер" на бившия Съветски съюз и на Русия. "Там, зад тази ограда, винаги има хора, които мислят така", каза той, сочейки с пръст сградата на посолството, оградена с метални заграждения и охранявана от полицаи.

Демонстрантите поискаха Русия да намали присъствието си в Прага, отбелязва ДПА. Един от участниците каза, че Русия продължава да действа като агресор с анексията на Крим от Украйна през 2014 г.

"Ние написахме писмо до руските граждани, за да ги призовем да се изправят срещу сегашния режим, който продължава да води имперска политика, също както в епохата на бившия Съветски съюз", каза пред АФП Томаш Пешински от чешкия клон на гражданската инициатива "Пулс на Европа" - един от организаторите на демонстрацията.

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. трийсетина съветски дивизии, подкрепяни от български, унгарски, полски и източногермански военни части, брутално смазаха опита на реформаторското ръководство на чехословашката комунистическа партия и тогавашния й лидер Александър Дубчек да установят "социализъм с човешко лице", припомня АФП, цитирана от БТА.

При съветската интервенция и окупация бяха избити над 400 чехи и словаци и бе сложен край на периода, в който бе отменена цензурата и бяха либерализирани политическият, икономическият и културният живот. Новият промосковски режим на президента Густав Хусак остана на власт до "Кадифената революция" през 1989 г., добавя АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
5
 
! Отговори
бъъъзз преди 5 години
Има нещо гнило в такъв ЕС.Условията във всички държави от съюза трябва не да са не с фрапантни разлики,та да няма изсмукване на кадри.Ако условията на труд са приблизително еднакви,никой няма да бяга,а ще ходи само свободно на екскурзии и Ангелакова ще цъфне и върже.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Колегата е прав ..доста си кух. Изобщо нямаш познания да приказваш за тези неща. Ти дори не знаеш, защо е първата емигрантска вълна след 89та. Защото хората са избягали от 50 годишната мизерия на пияни офицери и полковници :) Ако ме разбираш. България пак си е 9 милиона просто има много на запад. Пак и не виждам за какво са ни хора ? Китай ли ще ставаме. В момента е добре процента блага/хора.
32
5
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
да се изправят срещу сегашния режим, който продължава да води имперска политика - КАКВА ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА ВИ ГОНИ БЕ ? ИМПЕРСКАТА ПОЛИТИКА ПОЛИТИКА СВЪРШИ СЛЕД СССР. НА РУСИЯ НЯМА ДОСТАТЪЧНО ПАРИ ЗА ДА ВОДИ ТАКАВА ПОЛИТИКА (ИНАЧЕ СЪС СИГУРНОСТ И СЕ ИСКА КАКТО НА САЩ И КИТАЙ)
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е-е-х, трябва да има гей-паради всяка седмица, че някои да се освоождават от напрежението, не да леят тук разни евроглупости.-Козяци, сър! К`во да ги праиш!
30
5
 
6
 
! Отговори
Тст преди 5 години
До ПстТи си кух,та вдлъбнат.Всичкото цивилизация-доктори,компютарджии и прочие се изнесе.А тук останаха *** анари като тебе и мене.Това е целта на заниманието-изсмукване наготово на обучени специалисти а тук фелдшери да скачат върху коремите на родилки.И меркел да ни заселва с качествени *** емигранти.
29
11
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
"Никога няма да забравим!" - КОЙ ВИ КАРА ДА ЗАБРАВЯТЕ БЕ ?
28
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига вече ***. Всяка година едни и същи щампи четем и слушаме.Щели да помнят, нямало да простят. Голяма работа. Ще помните до едно време, после...А за прошката... Нали бяхте християни май? Христос е казал, че трябва да се прости дори и на врага. И да си обърнеш и другата буза за втори шамар.Християни ли сте или не?
27
6
 
9
 
! Отговори
Пст преди 5 години
До 13Сега сме над 9 милиона, но границите не са затворени. Схващаш ли разликата или си кух?
26
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много страни няма да забравят рускатаа агресия последните 100 гпдини. България да се извини официално, че под диктата на Москва е пратила войски в суверенна държава.
25
10
 
7
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 5 години
ДОДа ви обяснят червените форумни.................................................Така е!. Защото ни управлява комунистът Борисов и другите комунисти от шайката.
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чехите са евреите на славянството.
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пролет през август? Цялата история е такава.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе помни и не прощавай, ама научи къде се слага пълен член.
21
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви обяснят червените форумни плъхове, че не е имало нахлуване в Чехия, всичко си било нормално.Затова Чехия, Полша, Словакия, Словения, Хърватия, Унгария, Румъния ще са добре, защото там няма червени плъхове.А тук същите тези крещят "Ама защо България е зле?"Ами заради вас бе ***.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А СПОРЕД ГЕРМАНСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ СМЕ ЗАДНИКЪТ НА ЕВРОПА
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Професор ТюхчефА, не, професоре! Грешките и трагедиите не бива да се забравят, за да не се повтарят.Както казват комунистите; "Нищо не е забравено. Никой не е забравен." И ние така - няма да забравим зверствата на червения режим и терорът над източноевропейците.
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Чехите са евреите на славянството" - думи на Ото фон БисмаркА иначе преди 50 години объркаха плановете на САЩ.
17
8
 
5
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
Сега като имат свобода и кво?Днес слушам новината за "ядрения физик" дето вчера влязъл в Районното в Барселона с викове алах акбар и го застреляха. Та новата версия е че бил хомо , цяла нощ търсил отговор на молитвите си в джамията и алах му казал че е грешник и да иде дасе самоубие.... Честито свободно слово.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между чехите и поляците,предпочитам поляците.Винаги са били толерантни към нас а и поляк е първият чужденец,тръгнал да ни освобождава от турците-Владислав Варненчек,светла му памет.
15
7
 
4
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
И ние в БГ сме на този принцип ,, Никога няма да забравим'' и затова никога не се измъкваме от блатото,; за да има напредък е нужно да се прости и забрави, защото винаги има два пътя и не може цял живот да си недоволен от избора , който са направили преди 40 или 400 години.