Сърбия си даде границите на Евросъюза

Над 12 000 незаконни мигранти влезли в Европа през август
20 сеп 2018 15:15, Екип на Dnes.bg
35
Сърбия си даде границите на Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

Европейски граничари ще могат да бъдат изпращани на сръбските граници, за да подсилват охраната при нови миграционни потоци. Европейската комисия и Белград се договориха днес за това. Споразумението е третото в региона, след като през февруари Албания и през юли Македония приеха съвместна охрана на своите граници с ЕС.

В момента европейската агенция няма законно право да оперира на територията на държави, които не са членове на Съюза.

Еврокомисарят за миграцията на ЕС Димитрис Аврамопулос обясни, че мярката е част от работата по укрепване на външните граници на Съюза, като Брюксел се стреми да подпише подобни договори с всички сухоземни съседи. Преговорите с Босна и с Черна гора продължават.

Сръбските и европейските граничари ще могат да създават общи екипи и да организират съвместни операции, съобщиха от екипа на Аврамопулос.

Европейската агенция ще получи възможност да води и самостоятелни действия на територията на Сърбия, като договореностите важат за общите граници с България, Унгария, Хърватия и Румъния.

Споразумението ще позволи при внезапни нови потоци от нелегални имигранти, европейските граничари спешно да бъдат дислоцирани по границите на балканските държави, които опират до тези на еврочленките, за да не позволяват те да се прехвърлят на територията на ЕС.

Преговорите със Сърбия отнеха 22 месеца. Те бяха първите, започнати от Еврокомисията през ноември 2016 г., най-вече по настояване на Хърватия и Унгария, които бяха силно засегнати, когато Балканският маршрут беше основен вход за мигрантите към ЕС.

Предстои проектът, договорен от Брюксел и Белград да бъде одобрен от Европейския парламент и от страните членки преди да бъде подписан и да влезе в сила.

Междувременно Европейският съвет разпространи информация, според която през август в ЕС са влезли незаконно 12 281 мигранти. Повечето от тях са минали през Испания (6533), 4242 са влезли през Италия, а 1506 са прекосили морето между Турция и Гърция.

На продължаващата и днес в Залцбург неформална среща на върха на ЕС председателя на Съвета Доналд Туск заяви, че "въпреки агресивната реторика, нещата се движат в правилната посока", главно защото усилията са насочени към подсилване на външните граници и сътрудничеството с трети страни. Туск припомни, че броят на мигрантите е спаднал от почти 2 млн. през 2015 г. до 100 000 от началото на тази година, което е под цифрите отпреди кризата. Според него сега разделението в Европа е между "тези, които искат да решат проблема с нелегалната миграция, и онези, които искат да го използват за политически цели".

ЕС се надява да проведе среща на върха с Арабската лига през февруари в Кайро, на която да убеди държавите от Магреба да приемат разполагането на закрити лагери за мигранти на своя територия. Европа иска да доставя в тях спасените в морето хора и да отсява имащите право на убежище от икономическите мигранти, преди те да са стигнали то територията на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
11
 
18
 
! Отговори
FLORO преди 5 години
ДО: Hafen die WahrheitТам дето Франция и Англия въдворяват мир и оправят бакии и дето САЩ изнасят демокрация, по добре недей да ходиш. За справка - Либия, Тунис, Мароко и кой ли не.
13
5
 
20
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 години
Докато не разрешат стрелба на месо, по навлязъл в съответната територия, без предупреждение, оправи няма да има!Всичко друго е ала-бала и кражба на пари(контрол на разни неща)!
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така освен България и Гърция пропускаше адски много на горе. С цели кораби ги караха там. И ги бутаха на горе.Орбан много приказва обаче интой пускаше нелегално. Някой да е чул 1 милион на границата на Унгария ? Как стигнаха до Германия :) Защо орбан не ги спря, като Турция нали много претенции има ? Алабала
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitНе 2 000 000, а 10 000 000 ще тръгнат.Населението на града преди войната е било под 100 000, а сега колко да е? На половина?... Една трета?... Едва ли някой може да каже.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е тръгнало-сърбите ще си дадат и трътката....
9
10
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Интересно как стигат до границата със Сърбия, след като Тиквата проглуши ушите на всички си началници в ЕС, че България била надеждна граница.Тиква си ти, като не можеш да асимилираш *** факт, че основният поток е през Гърция!
8
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как стигат много лесно. Идват до България тя няма пари да осигури лагери и да ги спре / както трябва да направи по зкаон/ и вечер почва да ги пуска с каналите към Сърбия. Сърбия на същия принцип няма пари и хора да ги храни и ги пуска нататък. Т.е. балканите са напълно неадекватнии в ситуацията и Меркел ги прибра . Това е .Как турция пази 3 мил на границата , а *** балкански неможа 10 000 даже :))) тарикати на дребно.
7
17
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Ако почне война в Идлиб и тръгнат 2 милиона към Европа.И как ще почне - нали Путин е първият борещ се за мир!? После ще вика ЕС-за да му оправя бакиите и да възстановят Сирия!
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** Балакански пак бежанците му виновни, а не крадливите му политици.
5
5
 
12
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
С фериджета няма и не трябва да има. Това е Европа!
4
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно как стигат до границата със Сърбия, след като Тиквата проглуши ушите на всички си началници в ЕС, че България била надеждна граница.Явно не е толкова надеждна - само дето откраднаха парите.
3
13
 
3
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Кой каза че не може ? В Европа деца и жени няма ли ?
2
9
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Цени и деца са само 7-10%, както искаш го смятай от 2 млн си е направо нашествие. Такова нещо няма спиране, пък ние с тази жалка ограда да не говорим.
1
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако почне война в Идлиб и тръгнат 2 милиона към Европа. Тея граничари отново нищо няма да могат да направят. Неможеш да стреляш по жени и деца , нито да ги оставиш на студа. Понеже сме бедни рошави балканци ...отново Меркел , ще трябва да спасява положението .А проблема си е наш ...Ние не трябва да ги пускаме през държавите си. Но беден *** ..