Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!

69% от нашенците виждат нужда от промени, сочи изследване
Обновена: 22 окт 2018 21:00 | 22 окт 2018 18:45, Красимир Ангелов
246
Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!
Снимка: Reuters

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода от 1 до 9 октомври сред 1006 души.

Данните показват, че само 16 на сто от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. На фона на това най-голям дял остават тези, които имат положително отношение – 46%. 48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила.

Според 38% от българите пък положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18% са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55%) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21% които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо Съюза, коментират социолозите.

Доста повече нюанси сред българите представя въпросът за бъдещето на ЕС. 38% от нашите сънародници са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% смятат, че се развива в грешна.

Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69% от всички пълнолетни български граждани, като според 39% ЕС има нужда от радикални промени, според 30% - от малки промени, а според 8 на сто - ЕС няма нужда от промени.

На въпрос за казуса с наказателната процедура срещу Унгария най-голям дял (43 на сто) отговарят, че не са запознати с процедурата. 41 процента от всички запитани смятат, че тя е несправедлива. От "Тренд" уточняват, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани.

Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25%, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок.

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: есТрендпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
12
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
На тоя етап вече е напълно невъзможно да сме независима държава,виждаш дори и под евроконтрол как се краде като за световно и всичко е в ръцете на бандити и олигарси. Смятай какво ще стане ако сме самостоятелни и независими от нищо,дали заспалата и умряла съпротива на нашенеца ще противодейства? Ние сме в дълбока упойка и хибернация,може ромите да се вдигнат но не и Българина дето е смачкан и не знае вече що е свобода и живее за да си плати сметките и заемите. Робство от всякъде!
97
12
 
7
 
! Отговори
САМО ЕС!!! преди 5 години
ЕВРОПА ИЛИ СМЪРТ!!!!!
96
1
 
9
 
! Отговори
до 102 преди 5 години
Проблемът е, че сме на такова гео-стратегическо място и толкова обрулени от всевъзможни нашествия на интереси, че да говорим за истинска независимост е в сферата на утопията.
95
4
 
3
 
! Отговори
до 102 преди 5 години
разправяше ли го същото и на партийния си секретар преди 1989 ?Или тогава беше - да станем част от СеСиСеРе ...
94
9
 
4
 
! Отговори
ФАКТ НЕОСПОРИМ! преди 5 години
ИСКАМЕ СИ ЕВРОПА И СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА , ПАРИ И РАБОТНА СИЛА!НЯМА ДА РАБОТИМ НА КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕКАДЪРНИЦИ , НАЗНАЧЕНИ ЗА "МИЛИОНЕРИ-КАПИТАЛИСТИ "ОТ ИБРИЦИТЕ НА БКП/ДС И КГБ!ПАК ЩЕ ВИ ГОРИ ЦЕНТРАЛАТА ...ТОЗИ ПЪТ , ИЗЦЯЛО...!
93
4
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й! - АЗ СИ ИСКАМ ПАРИТЕ КАТО ЯК КАПИТАЛИСТ
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
do 96 стефчо Какъв европеец си ти бе , вчера ти казаха така и вече се прави на част от "ЦИНКВИЛИЗАЦИЯТА"(КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВЛИЗАЦИЯ по Добри Войников )
91
4
 
16
 
! Отговори
до 99 преди 5 години
Хиляда пъти по-добре да си независима държава следваща собствена траектория, отколкото да гравитираш като отломка в нечия орбита, европейска-мевропейска и тем подобните им.
90
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Златото на германците го пиши бегало. Когато французите си поискаха златото през 70те краварите махнаха златния стандард. Немците са колония на краварника, това е цялата истина.
89
8
 
5
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Добре де, дори и да ви се сбъднат най-черните, ксенофобски, фашистки и нацистки кошмари,а именно, как изчезваме като етнос,КАКВО ОТ ТОВА?!?!?Какво имаме да губим?Единствено хубава природа. Добре, но ние я унищожаваме дейно и усърдно и без това.Култура? Славна история? Просперираща и нормална държава?БОЖЕЕЕЕЕЕ, да коментирам ли изобщо?Тогава?Мъртвороден народ от човешки отпадъци.Европа поне има какво да губи, ами ние?
88
0
 
10
 
! Отговори
до 94 преди 5 години
Защото бежанската криза им разказа играта. Те и голяма част от германците искат да излязат, защото предишната им валута беше най-здравата в Европа и пак ще си върне себестойността, след като им бъде върнато златото от американския д. резерв....
87
2
 
6
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
КОфти че в Европа ни имат за Азиатци.
86
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аре членката карта 7 , жълтата книжка и тнт .Комунистическия ви рай няма да се върне ! Никой не го ще.Така че като не ви харесва -> влака и за масква , пьонг-янг, хавана . Там рая продължава да тече :)
85
6
 
3
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Ние сме Европейци,не азиатци....какво да искаме друго?
84
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Факт: Българинът си иска Европата'Защо наричете ЕС "Европа"? Едното е континент, а другото временна структура.
83
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС,та ЕС! Ако е хубаво,защо Гърция,Англия и Италия искат да излизат!А може да има и други!
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова пък се набутвате на чиновници със книжки. Те такива никога няма да излязат от България, защото ще им се наложи да работят, а не са свикнали, горкани.
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът си иска Европата, щото тя му е шанса да се измъкне от България.
80
2
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
до 84 Монопола в горивата не е руски ;) Ако си от София най-вероятно караш с внесен от друга нацистка фирма петрол ОМВ ;) Монопола на петрола го определят ОПЕК + Русия +Иран .Водещи все пак са арабите. Всеки народ има някакви ресурси ,но само арабите са успели да контролират цената на техния ;)Все пак арабите от древни времена са търговци .Пътя на коприната те са го създали .В средновековието на европейците е било забранено да се занимават с търговия защото Христос изгонил търговците от храма ;)
79
2
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 88Ми да! Защо не следваме техния пример и не се облажаваме, без да се набутваме на чиновници правещи прави краставици!