Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!

69% от нашенците виждат нужда от промени, сочи изследване
Обновена: 22 окт 2018 21:00 | 22 окт 2018 18:45, Красимир Ангелов
246
Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!
Снимка: Reuters

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода от 1 до 9 октомври сред 1006 души.

Данните показват, че само 16 на сто от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. На фона на това най-голям дял остават тези, които имат положително отношение – 46%. 48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила.

Според 38% от българите пък положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18% са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55%) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21% които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо Съюза, коментират социолозите.

Доста повече нюанси сред българите представя въпросът за бъдещето на ЕС. 38% от нашите сънародници са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% смятат, че се развива в грешна.

Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69% от всички пълнолетни български граждани, като според 39% ЕС има нужда от радикални промени, според 30% - от малки промени, а според 8 на сто - ЕС няма нужда от промени.

На въпрос за казуса с наказателната процедура срещу Унгария най-голям дял (43 на сто) отговарят, че не са запознати с процедурата. 41 процента от всички запитани смятат, че тя е несправедлива. От "Тренд" уточняват, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани.

Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25%, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок.

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: ЕСТрендпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 63 Членска карта 7Сетих се ! Имаш членска карта на гейклуб "спартакус"
57
6
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
еми при народната власт на партийните другари , избора ми беше между москвич , заз и трабант . И москвича беше най-доброто .жгулката (капиталистическия Фиат 124) . беше за богоизбраните партийни членчета
56
0
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 62А защо не!!! Ние сме си в нашия гьол!!!
55
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
49 и да се пениш пак ще си същия ***. Лично аз получих избор да не ме рекетират комунисти и да не тъпчат руски диктатори. Отделно да обикалям Света спокойно. Ей това лято на 3 различни морета. Мин седмица на Адриатическо, че е края на сезона. Умните спечелихме. Такива злобари като теб...само циврят
54
1
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 59Ако беше прочел няколко книжки в повече, щеше са да знаеш отговора :-)
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От последния раздрънкан вагон на ЕС много разбирачи се обаждат. Всяка жаба взе да разбира и да се изказва.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със тия 80% дето все чакат някой да им даде нещо и да им направи гей-парад няма как да се случат нещата, нормалните хора да почваме да учим полски и унгарски и да отиваме в Полша или Унгария.
51
8
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До привет от ГерманияДечко, Русия е единственият лидер на политически и военен лагер, хранил подчинените си вместо да ги дои!!!
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 55 Членска карта 7Малеее ! Ти се хвалиш с членска карта! Ама от БКП ли е или от бившата синя партиа на жендиритите ?
49
1
 
8
 
! Отговори
до 44 преди 5 години
Историята е подменена толкова отдавна, че духовете на предците ни още не могат да си намерят истинското място в божието царство. Родовата ни памет е заличавана системно и целенасочено и то с най-голямо участие познай на кого. Ние не помним кой ги забърка всички *?*** от 30 години насам и защо половин България се изнесе, а другата половина клони демографски към нулата( с изключение на един етнос), обаче много обичаме да говорим кой каквото му отърва и да политиканстваме.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Загубили сме идентичност? Абе вие изобщо знаете ли какво пишете? Нашата управа си решава всичко от гледна точка на келепира и не й дреме какво препоръчват онези в Брюксел. Те онези няма как да наложат нещо. И нашите знаят и си веят коня. Всичко смислено за народа саботираха. Влезте вече в час!
47
10
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
ЕС дава ,но в кошара не вкарва ! Дава милиарди евро под формата на помощи ,фондове , субсидии и пр. , а това как ще изразходвате тези пари и как ще се постигнете успехи зависи само от това какво имате в главите си !Докато СССР нито даваше ,нито пък в кошара вкарваше ,само скубеше и ограбваше ! Дори заводите които построи в България не работеха в полза на България ,а в полза на СССР , затова икономиката на България фалира !
46
3
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 49Не всички са роби като теб и се надява да ги храни някой!
45
4
 
7
 
! Отговори
от чужбина преди 5 години
До 46 АнонименКакво е скочило в Полша като 80% от поляците работят из цяла Европа ?И защо нашата държава потъва вместо да е добре ?
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заслепени сме! Постоянно си повтаряме че сме в ЕС. може би за да го повярваме. Страните в ЕС не базират щастието на народите си с членството си в някаква общност, а със собственото си развитие. Култура, образование, индустрия итн. Ние загърбихме всичко това само и само да ни приемат. Не развихме нищо защото чакахме те да ни спасяват. Сега сме най бедни и изостанали и чакаме милостинята им! Никога България не падала толкова ниско!
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е най-вече политически съюз под икономическо прикритие. Затова и нас ни взеха, за да не ни придърпат Турция или Русия. Иначе сме гола вода и кал по гърба.
42
3
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 46Че те поляци и естонци и преди получаваха повече от руснаците! А това, че ги заливат днес с пари си е проста политика и няма нищо общо с икономиката... И като са толкова добре, що ходят да лепят тръби в Англия!???
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС само заздрави олигархията в БГ, преди 2007 караха Мерцедеси, сега имат Бентлита и Ролс-Ройси, докато средната заплата отчетена спрямо инфлацията не е мръднала, а дори е намаляла.
40
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42Ти ще си мишка до края на живота си бе клош, какъв избор си получил ако не е ЕС ще умреш от глад бе кух.
39
4
 
7
 
! Отговори
Симо преди 5 години
Аман от такива, които пишат от чужбинаТова е още един показател, че са без достойнство и на хамалска работа. В Европа ни гледат като втора категория хора. Блъскате като гламави , чакате отпуска да се върнете в България, да си оправите зъбите, да си купите очила, но живеете навън. Аз си гледам работата тук и отпуската прекарвам в Италия, Испания , където си искам като бял човек