Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!

69% от нашенците виждат нужда от промени, сочи изследване
Обновена: 22 окт 2018 21:00 | 22 окт 2018 18:45, Красимир Ангелов
246
Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!
Снимка: Reuters

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода от 1 до 9 октомври сред 1006 души.

Данните показват, че само 16 на сто от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. На фона на това най-голям дял остават тези, които имат положително отношение – 46%. 48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила.

Според 38% от българите пък положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18% са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55%) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21% които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо Съюза, коментират социолозите.

Доста повече нюанси сред българите представя въпросът за бъдещето на ЕС. 38% от нашите сънародници са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% смятат, че се развива в грешна.

Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69% от всички пълнолетни български граждани, като според 39% ЕС има нужда от радикални промени, според 30% - от малки промени, а според 8 на сто - ЕС няма нужда от промени.

На въпрос за казуса с наказателната процедура срещу Унгария най-голям дял (43 на сто) отговарят, че не са запознати с процедурата. 41 процента от всички запитани смятат, че тя е несправедлива. От "Тренд" уточняват, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани.

Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25%, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок.

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: ЕСТрендпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 41И кога са те задължавали да караш Москвич!???
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно че всички от Източна Европа се вдигнаха в пъти и една Полша вече е в Топ 40 на икономиките. Естонците пък са с 500 евро мин заплата и руснака се блещи как. Хърватска и Словения са на друга планета. Та не пишете глупости. Всички спечелиха от влизане в ЕС. То бива лъжи ама чак толкова. А ЕС е икономически съюз и нищо общо с дрънканиците.
36
1
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До привет от ГерманияСамо не разбрах защо пишеш за Лишенията като за нещо останало зад гърла ни :-) Мерси за тоалетната хартия и бананите, но днес ни бият едни алкохолни напитки, бият ни и ни грабят, докато по талавизора оплакват някакъв семит(или селджук)!
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че България съществува само на карта. Вкопчили сме се в ЕС като удавници за сламка. Ако утре се разпадне, загиваме геройски! Забравихме какво е националност. Може да си в ЕС като другите, но развивай себе си също! Загърбихме всички национални интереси, сменихме си историята, даже и езика си, за да безоспешно приличаме на тях и да ни приемат. Станахме жалки, смешни, и се превърнахме в най бедната страна от обичаният ни ЕС.
34
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е гигант на глинени крака. Прочети книгата на Ханс Вернер Зин и ще разбереш и ти в Германия какво ще стане с твоята застраховка, спестявания и пенсийка.
33
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 айде мери си приказките. Нито ми знаеш образованието, нито нищо. Като ти чета шльокавицата ти явно ще си мрънкаш до края на живота си. Хората получиха избор и го използват. Другите мрънкате, но не отивате в С.Корея или Русия. Така че няма какво да ревете постоянно. А е факт че разни опитваха с референдум и не могат съберат 5000 подписа . Защо ли?!?!?!
32
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе доста по-свободен съм сега от преди . Мога да сравня .Както започнем с това че мога да тегля май-ните на държавното управление , без да ме пратят в концентрационен лагер, и не съм длъжен да ръкопляскам на другаря генерален секретар на БКП , и свърша с това че не съм длъжен да карам москвич
31
11
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
ЕС е огромна икономическа крепост , която е като трън в очите на страни като Турция , Русия и още няколко подобни на тях ! Нека заедно запазим това което сме постигнали с много труд и лишения , нека не позволим на външните и вътрешните ни врагове да рушат ЕС !
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е пети райх продължение на плана Ост за съсипване на Източна Европа. Може да строите магистрали, но не стройте заводи за тях се искат инженери и умни глави, а да пътуваш по една магистрала нe ти трябва нищо - дърпай заеми купавай коли втора употреба слушай чалга и се търкаляй по магистралите така се обезличава цял един народ он еврошлюхите ***.
29
5
 
12
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Ние които помним *** триади на завършилите АОНСУ, ни е които четяхме вестник Работническо дело(поне последната страница), можем да сравняваме и да дадем оценка на днешните евроатлантически ***... Господа, по зле сте от селски партиен секретар! На нивото сте на партиен секретар в низова организация от ТКЗС!
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25 интелигентните спечелиха много и живеят добре. Ако седна аз да ти пиша какво, ще ме заболи ръката. Неадекватните си пият ракията и мрънкат. И все с тяхните тъпизми за Бай Тошо, Русията и дрън чи пляс. И все вината е в друг. А Европата е избор. За чакащите наготово и на луната ще е зле.
27
2
 
21
 
! Отговори
Сото преди 5 години
Българи, престанете да мислите, че всички които не подкрепят ГЕРБ или критикуват ЕС са червени и мръсни комунисти. Нека всеки има свое мнение. Това е демокрацията. Във Франция я Италия има комунистически партии и дори управляват, но такава злост няма от инакомислещите. И не забравяйте тези в НС и правителството са бивши членове на БКП. Борба за власт, а вие си чешете езиците
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тест за достоверност на процентите. Тези, които биха емигрирали в Европа "+". За Русия, Турция и Азия "-". За България - Удивителен или въпросителен по желание.
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
па нема да искат таможнио съюз на другаря Путин със 100 евро заплата
24
6
 
13
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
А,16,МНОГО СЕ ЛЪЖЕШ! АЗ СЪМ ДАЛЕЧЕ ОТ ПЕНСИЯ,И ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП! ЗАЩОТО ДРУГИТЕ ЗАГРОБВАТ!
23
3
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До привет от ГерманияХубаво е, че твари като теб се подвизават по българските форуми! Който има очи и уши да те гледа, слуша и избира...
22
3
 
11
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
Само неграмотните и мързеливите са за ЕС и считат, че немеца трябва нещо да им дава. Грамотният амбициозният и умният и в Ахрика да ги пратиш ще успеят, нека познаем ти си еднокнижна тиква.
21
1
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
До привет от ГерманияИ в Германия си намери работа като постоянен дописник на коментари в българси сайт?! Защото ти висиш в този сайт 24/7 човече!
20
4
 
11
 
! Отговори
контрола преди 5 години
До 15 привет от ГерманияКак е жени ? Изчисти ли тоалетните хубаво, че идвам на проверка ?
19
10
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименНе ми пречи и в Африка да се намира държавата ни или в Австралия или на Южния полюс, но да живея с хора, а не с такива като теб....................Аз съм съвестен и скромен човек , затова дойдох в Германия ,че такива като тебе да живеят по-спокойно в България ! Казах си белким без мене ще живеят по-добре и ще си оправят положението ! Но явно проблемът е във вас , дори и без такива като мене не можете да се оправите ! Всички такива като мене са на вън ,а вие сте си същите л.... !