Доживотен затвор за атентаторите от Брюксел

Убиха четирима души в Еврейския музей в белгийската столица
8 мар 2019 16:15,
5
Доживотен затвор за атентаторите от Брюксел
Снимка: Reuters, архив

Белгийски съд призна за виновни двамата подсъдими за атентата в Еврейския музей в Брюксел, при който през 2014 г. бяха убити четирима души.

Още по темата
Атентатът е първият в Европа, извършен от завърнал се от Сирия боец на "Ислямска държава" - европейски гражданин.

След двудневни заседания съдебното жури призна френските граждани Мехди Немуш и Насер Бендере за виновни за нападението. Сега двамата очакват произнасяне на присъдите си от съда, като обвинението иска
доживотен затвор за Немуш.

При произнасянето на решението на съдебните заседатели в четвъртък вечер Немуш е запазил пълно самообладание, съобщават белгийските медии.

По време на процеса обвиняемият заяви, че е бил измамен, а защитата му пледира, че той е жертва на заговор на израелските тайни служби. Според адвокатите на обвиняемия израелското семейство били агенти на "Мосад", убити другаде, за да се хвърли вината върху "Ислямска държава".

Прокурорът нарече версията им "пълна глупост".

На 24 май 2014 г. Немуш влиза в музея, който се намира на метри от външното министерство на Белгия, и разстрлва с автомат "Калашников" израелска двойка туристи, белгийският пазач и един доброволец в музея, френска гражданка. Камерите за наблюдение показаха как след това той прибира оръжието си и хладнокръвно напуска мястото. Целият атентат е продължил 82 секунди, като нападателят е извадил оръжието от сак, носен през рамо.

Немуш беше заловен 6 дни по-късно в Марсилия, а съучастникът му, който е осигурил оръжието и подпомогнал бягството - 7 месеца след атентата.

По време на процеса Бендере призна, че Немуш му е искал автомат, но отрече да му го е осигурявал. При ареста на нападателя следи от изстрел бяха открити по дрехите му, както и видео, в което се поема отговорност за атентата, за което се смята, че е озвучено от обвиняемия.

Мехди Немуш е първият джихадист, завърнал се от Сирия, след като се е бил на страната на "Ислямска държава".

Смята се, че той е бил част от терористичната група, организирала нападенията в Париж през ноември 2015 г., когато загинаха 130 души, а над 400 бяха ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
6
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Доживотна присъда в Белгия не означава наистина доживотна, след 10 г. той ще поиска намаляване на присъдата и след 20 г. либералните съдии ще го пуснат като напълно рехабилитиран и праведен грешник. Междувременно тоя в затвора, където е пълно с ***, ще зарази и озвери и други
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да има смърт за такива.Никакъв до живот!
3
1
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Упс, *белгийския народ. Не че във Франция ще е нещо различно.Или в Гремания.... Или където и да е в нашата демократична , мила и толерантна Европа .
2
3
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
И сега доживот ...... удобна килия , телевизор , вкусна храна, редовно три пъти на ден, фитнес, медицински грижи, спокойствие и разни други удобства осигурени от държавата и заплащани от френския народ .
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега техния Хелзингски комитет и ПЕТА да се самосезират.