Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Цигарите и алкохолът най-евтини у нас, млякото и яйцата - колкото в ЕС
20 юни 2019 15:15,
236
Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България
Снимка: архив, Reuters

Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България, показва анализ на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувано в ЕС.

Въпреки че доходите на българите са 50 на сто от средноевропейските, цените на храните са 76 на сто от средните в ЕС.

В България тютюневите изделия и алкохолът са най-евтини в Европа, като прави впечатление, че цигарите у нас са наполовина на тези в ЕС, а алкохолът е около 26% по-евтин.

Що се отнася до хранителните стоки, България е скъсила ценовите разлики. Яйцата и млечните продукти се продават на средноевропейските цени, като те са само 2% под тях. Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия - с 38%.

Хлябът и зърнените храни в Румъния са например наполовина по-ниски от европейските, докато месото в Полша е най-евтино в Европа. Млякото и яйцата са по-евтини в Полша, Литва, Чехия и Великобритания.

Храната продължава да е най-скъпа в Дания - с около 1/3 над средните европейски стойности, следвана от Люксембург и Австрия, където цените са с 1/4 над средните и Финландия, Швеция и Ирландия - около 1/5 над европейските.

Австрия е най-скъпата държава в ЕС за месо, Кипър и Гърция - за яйца и мляко, а Дания за хлебните изделия. Цените на алкохола са най-високи във Финландия, а на цигарите - в Обединеното кралство.

Евростат е измерил и цените на Балканите. От сравнението се оказва, че те са по-ниски от българските в Турция и Северна Македония. Сравними с България са тези в Сърбия и Черна гора. Само в Албания те са около 3% по-високи. Във всички балкански държави, с изключение на Македония алкохолът е по-скъп, а цигарите - навсякъде са по-евтини, отколкото в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е турската лира да е евтина.
151
3
 
20
 
! Отговори
Благодарение преди 4 години
на редовните проверки на ХЕИ по мандрите и фермите сиренето и млякото в България се произвеждат най-вече от високохигиенично палмово масло и китайско сухо соево мляко. Месните деликатеси са от хигиенични соеви смески забъркани с вода в кутера, а пържолите от хигиенично немско свинско инжектирано със стерилизиращ разтвор, който осигурява свеж розов цвят.
150
8
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Айдеее , цигарите 10 лв. И после защо има тютюнева и цигарена контрабанда.
149
4
 
16
 
! Отговори
Евросубсидии преди 4 години
в БГ получават само подбрани мутромафиоти. В тази държава нищо не се прави ако не може да се открадне от него.
148
3
 
22
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Е че тя на всякъде е по евтина.....Ако вземем предвид покупателната способност на населението в България е убийствено скъпа.
147
4
 
23
 
! Отговори
Запитване преди 4 години
Добре по цени сме ги задминали, а по заплати кога ще се изравним поне? ГЕРБ има ли стратегия за развитие на икономиката? Не. На Бойко му дай да ходи в Брюксел и живее в собствен свят. Сития на гладния не верва.
146
3
 
17
 
! Отговори
Мутромафията преди 4 години
в България най-много се страхуваше от селяните, защото бяха независими. Затова им напуска мутрите да ими изкупуват проукцията млякото и зърното. Ако не си предаваш черешите на изкупвателния пункт - бой. Ако се караш продукцията на пазара- бой. На пазара продават най-вече прекупвачи. Сега ако видят че потръгнат някъде им праща Санитарен контрол да им изтрепат животните или изтеглят полицаите та малцинствата да безчинстват наволя. Как да е евтино в БГ.
145
2
 
16
 
! Отговори
В Чехия преди 4 години
от магазина накупихме бири от по половин литър за по петдесет цента от всички видове по две, а чехите имат видове много да знаете. В стъклени бутилки бяха и ако върнеш бутилката ти излизат даже и по-евтино. Мисля бутилката беше 10 цента. За екперимент мога да кажа, че ядохме шкембе чорба в Румъния, Чехия, Словакия, Полша и навсякъде беше около 2 евро. В Унгария само ядохме гулаш, защото е уникален В ХунгароСпа - най-голямото спа в Европа беше 4 евро. Да влезеш на басейните беше 6 евро.
144
5
 
32
 
! Отговори
За какъв хляб преди 4 години
За какъв хляб говорите по долу в коментарите. Хляба в България се прави зърно за животни. Пшеницата от Добруджа се изнася на вън. Хляба в Италия и Франция се топи в устата, а това в нашите магазини е пълен отврат и ГМО добавки.
143
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половин България се изнесе в чужбина,другата половина е в градовете, селскостопанска продукция няма,защото и изкупуването е за смешни пари и няма хора за работа.От това следва внос,високи цени и ГМО. България в била селскостопанска държава,хранила е Османска империя,хранеше и соц. блока...а сега внос на всичко. Субсидии за хрантутниците в НС има,но за селското стопанство няма! Защо българи берат ягоди във Великобритания,а не в България.?...Заплащането не мотивира!
142
1
 
15
 
! Отговори
До 145 преди 4 години
Печено пиле в Била във Виена днес струва 4.5 ?. Бутилка прясно мляко струва 1.2 евро, но пък уиски Джони 0.7 л е 25 евро
141
1
 
17
 
! Отговори
интересно преди 4 години
до 134Е, след като у нас зърнопроизводителите получават немалки субсидии, то да не би хлябът да е по-евтин???????????????Проблемът е много по-сериозен и многобхватен.Единственото вярно е, че по никакъв начин не се стимулира дребния производител, а напротив - прави се всичко възможно да бъде възпрепятстван.
140
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое е то всичко :) Празни приказки. До тук 1 час никой не е показал магазин да сравним. Което значи, че не е по евтино
139
5
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Нормално. На голяма част от населението приоритетът не е храната, а са цигарите и алкохола. Традиционни ценности.
138
9
 
4
 
! Отговори
Borisov преди 4 години
Да не съм ви чул да се оплаквате !!!!
137
4
 
22
 
! Отговори
Бай Добри преди 4 години
Добър ден -Естествено че ще е по евтино то в БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е ПО СКЪПО от Европа, но за кой ли път да кажа Българинът е издръжливо Животно за съжаление ще понесе първоначалният ШОК......
136
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме кефи Гърция чак толкова. Камъни и сухо. И тука има хубави места.. Явно не ги знаеш, а и нямаш пари за тях. Ако търсиш Евтиното в Гърция си е твой проблем.
135
13
 
6
 
! Отговори
! преди 4 години
Комунистически глупости и пропаганда е това.
134
5
 
8
 
! Отговори
Лошото преди 4 години
на ходенето на ски в Австрия и на море в Гърция или Турция е че после не ти се иска да ходиш на ски по нашите курорти и на море по нашето Черноморие и все трябва да пътуваш, а за това си трябва време.
133
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам един дето от 3 год ще ходи в Германия и Австрия на ски...щотооо била супер евтино а тука кожудери. Е... Още не е отишъл хахахайаСамо глупости.