Плъхове, смрад, боклуци...Вечният град е пред екокатастрофа

Лекари алармират за проблема, прокуратурата започва разследване
21 юли 2019 10:36, Анисия Иванова
83
Плъхове, смрад, боклуци...Вечният град е пред екокатастрофа
Снимка: pixabay

След подпалването на няколко сметища, Рим се огъва под тонове изоставени отпадъци. Това е повтарящо се бедствие за вечния град, което обаче това лято достигна такова равнище, че лекарската колегия би тревога, а прокуратурата започна разследване.

Всяко лято, когато тълпи от туристи трябва да слаломират между купчини вмирисващ се в задушаващата жега боклук, жителите на Рим се бунтуват. В Туитър започна конкурс за намирането на най-отвратителните кофи за боклук в града.
Тази година Антонио Маджи, председателят на лекарската колегия в Рим, обаче сезира властите, като спомена пред АФП за "хигиенна тревога", която има риск да се превърне в "санитарна".

В действителност отпадъците привличат необичайна фауна почти до историческия център на италианската столица - гълъби, плъхове, диви прасета, която залива тротоарите, а миазмите се лепят по подметките на минувачите.
След като получи множество жалби, тази седмица римската прокуратура започна разследване, за да установи има ли евентуални пропуски.

Това не се дължи на липсата на средства: според доклад на фондация ОупънПолис (OpenPolis), през 2017 г. град Рим е похарчил над 597 евро на глава от населението за обработка на битовите отпадъци, далеч над средното за страната, преди Венеция (353 евро) и Флоренция (266 евро).

Според водещия римски всекидневник "Месаджеро" през 2018 г. данъкът за битовите отпадъци е възлизал средно на 394 евро на домакинство в Рим, при средно 300 евро за Италия като цяло.
Градът обаче не разполага с инфраструктура за премахване на отпадъците. От трите главни сметища, едното е затворено, а другите две бяха унищожени от пожар през последните месеци. А двата обекта за биологично третиране намалиха дейността си заради дейности по поддръжка.

Потребителите също носят своя дял от отговорността: неспазването на разделното изхвърляне усложнява обработката на отпадъците, да не говорим за матраците, хладилниците и диваните, изхвърлени край контейнерите за боклук.

Деградация и изоставяне

Обработката на отпадъци е основен фактор за конфликт между кмета на Рим Вирджиния Раджи, издигната от антисистемното "Движение "Пет звезди" (ДПЗ), и губернатора на област Лацио Никола Дзингарети, който е и председател на левоцентристката Демократическа партия.

На среща миналия вторник, в присъствието на министъра на околната среда Серджо Коста, и двамата увериха, че са се съгласили "до 15 дни" да има връщане към нормален режим. За да го постигне обаче, градът, който произвежда близо 5000 тона отпадъци дневно, ще трябва да транспортира още от тях навън, за да бъдат изгаряни в други региони или в чужбина.

"Всички се оплакват от отпадъците, но никой не иска устройство за изгарянето им", обяснява за АФП жител на града. "Изпращаме отпадъци в чужбина - в Австрия и Германия". "Разбира се, вината е на кметството, на кого другиго може да е? Но със сигурност не е на гражданите. Те са тези, които произвеждат отпадъци и трябва да ги изхвърлят, а държавните служби трябва да ги събират. Не е сложно. Плащаме данъци за това", уверява друг.

Папа Франциск, който е епископ на Рим, от своя страна говори през юни за град, "който страда от деградация и изоставяне". Дори министърът на вътрешните работи Матео Салвини, ръководител на крайнодясната партия "Лига", увеличи атаките.

Дълго време неговата партия, която е за отцепване на части от страната, не се интересуваше от Рим. Но сега, когато има победоносна националистическа формация, той изглежда решен да започне кампания, за да завоюва столицата на следващите местни избори, предвидени за 2021 г.
Предизвикателството е голямо: десницата и левицата, а сега и ДПЗ, се провалиха в управлението на този свръхзадлъжнял град, подложен на натиска на мощни групи за влияние.

Междувременно боклукът е само една от грижите за местните жители, принудени да търпят автобуси, които се подпалват или изобщо не идват, лошо поддържани дървета, които се сгромолясват при първия порив на вятъра, както и повсеместни дупки по пътищата.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искате да кажете, че всички официални статистики в Италия лъжат, също като у нас? Неслучайно при генетичните изследвания се установи, че сме най-близки роднини.Имах чувството, че "бежанците" в Рим са повече от местните, с тях наистина може и да са 10 милиона.
17
4
 
3
 
! Отговори
Божият син преди 4 години
Просто поредния цирей върху лицето на земята.!.
16
5
 
5
 
! Отговори
..... преди 4 години
Другото което е това са градове-държави.Нищо общо с едно село като София или с който и да било град на територията на БГ.Проблема е наистина реален
15
3
 
13
 
! Отговори
......до 17 преди 4 години
Като човек който живее от 15 години в Италия мога да кажа ,че Рим момента е около 8 милиона с цялата *** имигранти,също така много италиянци придошли през годините....Милано е над 6 мил....който е по малък град......А google за туристите))))))
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До невярващия за населението на Рим. Вярвам, че можете да ползвате Гугъл. Проверете и ще се убедите, че към 2017 г. то е било около 2,9 милиона.
13
5
 
10
 
! Отговори
....... до 14 преди 4 години
Рим 3 милиона???????Че той по малък от София)))))))))))Докога ще пишат тук само *** Божееееее
12
5
 
16
 
! Отговори
ined преди 4 години
Проблема е че има прекалено много римпляни в Рим
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са виновни туристите. Всеки плаща местна такса по 4 ? дневно, така че от парите, събрани от почти 10 милиона туристи годишно, все някак ще има за почистване. А и Рим сравнително малък град - няма и 3 милиона.На много места капаците на кошовете за *** са вързани със синджири и вериги.
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата между северна и южна Италия е значителна. Северна Италия носи върху гърба си южна Италия където живеят много африканци .
9
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение, че Рим е толкова натоварена туристическа дистинация няма как да е друго яче. Туристите са животни.
8
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де да бяха само *** и миризмите. Толкова просяци /особено осакатени/, колкото видях в Рим, никъде другаде не срещах. Да не говорим за проблемите с "бежанците" - посред бял ден едни такива си спретнаха луд бой на площада "Свети Петър", деляха територия, карабинери не се появиха. Всичко това - края на юни тази година.
7
0
 
20
 
! Отговори
marquise преди 4 години
Управата на Италия и в частност на Рим, да се обърнат за съдействие към Бойко Борисов и кмета на София, Йорданка Фандъкова и те ще им решат проблема със смета и пожарите.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябват големи котки за големите паткани.
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Столипиново XXL
4
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слаба ракия сме в сравнение с италианските палачори.
3
18
 
18
 
! Отговори
Бау преди 4 години
По някакъв начин ГЕРБ и Бойко са виновни. Предполагам са откраднали парите за почистване на Рим!!!
2
22
 
22
 
! Отговори
Осман преди 4 години
Най отвратителния град в света е истамбул
1
5
 
36
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Явно и в развитите държави може да е ужасно ...