Възможно ли е? Обединеното кралство може да не оцелее при Brexit

Има я носталгията по Британската империя, но....
18 авг 2019 18:53, Елка Василева
83
Възможно ли е? Обединеното кралство може да не оцелее при Brexit
Снимка: архив, Reuters

Британската история се превърна в бойно поле на Brexit-а. Решението на британските избиратели преди три години да излязат от Европейския съюз беше подхранвано от схващането, че Великобритания по принцип е отделена от континенталните си съседи - остров-държава, а не европейска сила, пише  Асошиейтед прес.

Подкрепящият Brexit консервативен депутат Джейкъб Рийс-Мог сравнява Brexit с историческите британски военни победи на континента, като казва, че "това е Ватерло, това е Аженкур, това е Креси". Лидерът на Партията на Brexit-а Найджъл Фараж възпламенява тълпите със сирени за въздушна тревога и музика от трилъра за Втората световна война "Голямото бягство".

Подобни патриотични послания предизвикват силни чувства в епохата на засилващ се национализъм. Противопоставящи се на Brexit-а политици и историци обаче казват, че този възглед е твърде опростенчески и може в крайна сметка да направи Великобритания по-слаба, а не по-силна.

Бившият британски министър-председател Гордън Браун заяви в неделя във в. "Обзървър", че заради една "разрушителна, популистка, националистическа идеология" Великобритания "върви в просъница към забвение".

Още по темата

Браун, който оглавяваше Лейбъристката партия и беше министър-председател между 2007 и 2010 г., обвини сегашния консервативен министър-председател Борис Джонсън, че "апелира към абсурдния и лъжлив образ на британския патриот, който храбро се опълчва на непреклонна Европа, решена да ни превърне във васална държава".

Почетният професор по история в университета в Кембридж Ричард Дж. Еванс изрази съжаление от засилващата се тенденция да се "говори за Европа, все едно тя е нещо отделно, все едно Великобритания не е част от Европа".

"Наскоро отидох на летище "Гетуик" и там има огромна реклама на авиокомпания, която гласи "Европа е по-близо, отколкото си мислите", каза той. "А аз си помислих - ами да, тя е по-близо, отколкото си мислите, ние сме в нея."

Еванс каза, че възгледът за Великобритания като изключение от европейското правило пренебрегва "множеството връзки между Англия и континента през вековете".

"Ако погледнете нашите суверени, те са били французи, холандци, германци", каза той и отбеляза колко силно е преплетена в културно отношение Великобритания с континентална Европа.

Подобно на Еванс, професорът по история в университета на Торонто Маргарет Макмилан настоява, че Brexit-ът е "подхранван от много невярна представа за миналото" и от носталгия по дните, когато Британската империя е обхващала една четвърт от земното кълбо.

Макмилан каза, че много хора във Великобритания и особено в Англия, в която живеят пет шести от населението на Обединеното кралство и в която гласовете за напускане на ЕС бяха най-много през 2016 г., "страдат от екзистенциална криза кои са".

"Мисля, че те са загубили своята империя и чувството да си водеща световна сила и изглежда са го приели, но мисля, че витае усещането "Някога бяхме велики, а сега не сме", каза тя.

Подкрепящите Brexit историци отхвърлят това схващане и гледат на ЕС като на недемократична пречка за британския суверенитет.

Според историка от Кембриджския университет Робърт Тумс фактът, че Великобритания не е преживяла окупация или диктатура през 20-и век, я различава от много нейни съседи. Той обаче мисли, че историческите различия между Великобритания и останалата част на Европа често се преувеличават, а Brexit-ът е движен от по-непосредствени тревоги.

"Ние със сигурност бяхме по-слабо свързани с цялата идея за европейската интеграция, отколкото страни като Франция или Германия", каза той. "Но мисля, че отношението към Европа всъщност не е кой знае колко по-различно в много държави от ЕС. И мисля, че това има много общо с по-скорошни събития - кризата в еврозоната, демократичния дефицит в ЕС и факта, че ЕС е станал толкова по-важен за живота на хората, а те имат доста малък контрол върху това, което прави той."

Тумс твърди, че във време на международна нестабилност е по-добре Великобритания да бъде извън непредсказуемия блок.

"Мисля, че сравнително сплотена и сравнително демократично управлявана единица е много по-вероятно да успее да се справи с всякакви възможни бури, отколкото всъщност доста неустойчива, непопулярна и много слаба конфедерация", каза той.

Историкът Андрю Робъртс, биограф на Уинстън Чърчил, каза неотдавна, че "идеята, че твоят суверенитет на практика е в ръцете на някой друг и извън страната ти, просто е неприемлива за всеки, който има някакво усещане за британска независимост".

Други обаче, като Браун, твърдят, че демократичните институции на Великобритания са заплашени от Brexit-а.

Крайният срок за излизане на Великобритания от ЕС - 31 октомври, наближава, а страната е изправена пред политическа криза. Консервативното правителство на Джонсън е решено да напусне със или без споразумение за Brexit, но парламентът ще се опита да му попречи да изведе Великобритания от ЕС без сделка. Съюзниците на Джонсън намекват, че той може да прекрати работата на парламента или да откаже да се оттегли, ако загуби вот на недоверие, предизвиквайки криза за древната, но отчасти неписана конституция на Великобритания.

Бившият британски външен министър Малкълм Рифкинд заяви в писмо до лондонския в. "Таймс", че ако Джонсън "се опита да попречи на парламента и избирателите да имат последната дума по вариант без сделка, той би създал най-сериозната конституционна криза, откакто действията на Чарлз Първи довели до гражданската война" през 17-и век. Това противопоставяне завърши с екзекуцията на монарха.

Междувременно Brexit отслабва връзките, обединяващи четирите нации на Обединеното кралство: Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.
В Шотландия, която отхвърли възможността за отделяне от Великобритания на референдум през 2014 г., а после през 2016 г. гласува за оставане в ЕС, се увеличава натискът за нов референдум за независимост.

В Северна Ирландия, която също гласува за оставане в ЕС, заплахата, че ще има строго охранявана граница със съседна Република Ирландия, засилва подкрепата за обединена Ирландия - идея, която в исторически план е била анатема за протестантското, пробританско юнионистко мнозинство в Северна Ирландия.

"Никога не съм мислела, че ще чуя хората в Северна Ирландия да говорят за това как може би е време отново да се обединят с Юга, така както говорят за това сега", каза Макмилан. "Винаги е имало фантазьори, които са казвали "някой ден пак ще се обединим", но сега виждаме как го казват обикновени протестанти." "Много е възможно Обединеното кралство да не оцелее, ако стане Brexit."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
0
 
! Отговори
До Василев преди 4 години
Русия не е нарушавала въздушното пространство на България,нарушила е единствено ,,зоната на отговорност" на България над Черно море!Всички НАТОвски морски държави имат такава въздушна зона!Проблемът е ,че такава зона не е призната по нито един международен договор,както и от ООН.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересува ме саме едно нещо - след тоя Брекзит дали ще мога да си пазарувам евтино от Амазона?
44
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичаните трябва да си припомнят къде бяха преди да влязат в ЕИО.През 1955 Великобритания е поканена да се включи в бъдещия съюз,в преговорите за устройството на бъдещата общност англичаните се отеглят несъгласни с условията!Всички основатели на ЕИО бележат бърз икономически подем,особено Германия.Англия изостава ,и през 1973г.с намърда в ЕИО.Сега се е запътила на там където е била през 60те,и единствените виновни за това са гордите англичани.
43
7
 
8
 
! Отговори
Паметлив преди 4 години
До ВасилевНяма НИТО един случай на нарушаване на българско въздушно пространство от руски самолети!Впрочем,няма и на НИКОЯ европейска държава...
42
8
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
И от хиляда кладенеца вода да донесат в полза или вреда на Брекзита,все тая!Решаващо е мнението на Собствениците на Великобритания-евреите от Ситито.Те държат всичко в UK от над 200 години и не биха позволили да стане нещо в тяхна вреда!Изглежда те са решили,че Великобритания трябва да излезе от ЕС,но май прибързаха и сложиха Т.Мей за мюре,да мотае играта,докато решат как да преметнат брюкселските ***.А че ще ги излъжат е сигурно-евреи са все пак,най-хитрите хора на планетата!
41
11
 
3
 
! Отговори
Василев преди 4 години
България си купи Ф-16, защото руските самолети всеки ден нарушаваха българското въздушно пространство по време на анексията в Крим и окупацията на Източна Украйна!!!Агент Патрик Хенеси!ЦРУ!!!
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При построяване на твърда граница в Ирландия, защо не. Те какво ги хвалят ИРА, като за толкова десетилетия борба, имало само 3 000 убити. Ако ударят транспортната мрежа на страната, може да по-лесно да предизвикат гражданска война, или поне хаос. Лондон не е горял хубаво от 350 години.
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 37 "A Крим чии е?"На 99,99999% от хората по света и в България им е през оная работа чий е КримЛято е, излез на вън, хвани си гадже, пий бира с приятели, разходи се.Да си мислиш по цял ден и по цяла нощ за Путин, не говори добре за сексуланта ти ориентация.
38
9
 
3
 
! Отговори
Статистик преди 4 години
До 38 "Ако не бяха бедните руски туристи с най-нисък стандарт на живот"Сред 144 000 000 руснаци, ако има 3 милипна които пътуват за туризъм, звучи грандиозно нали- 3 милиона!!! Но ,че това са 2 % от цялото население, не е нужно да се споменава. Затова стситсиката е най-великата наука. Казваш това,което искаш, без да лъжеш.
37
8
 
9
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Газовата тръба на Северен поток на немска територия е немска собственост!Съвсем естествено е немската икономика да купува руски газ, до като България беше използвана като Троянски кон, за да стане газов коридор на руска газ и тръбата щеше да бъде собственост на Газпром!Това е Германия!!!Това е България!!!Агент Ричард Хънт!ЦРУ!!!
36
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не бяха бедните руски туристи с най-нисък стандарт на живот, на много българи от членката на ЕС и НАТО и по-младшата партньорка на САЩ България щеше да им се налага да гладуват или да мият улиците в Германия.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18. Англичаните, също не са желани в Шотландия Уелс Ирландия.
34
4
 
12
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Германия се подигра с Великата Британска Империя!!!Немската извънземна богиня Буля Меркел от Галактика Андромеда съзвездие Цефей и Слънчева система Окото на Аахен създаде най-могъщата икономическа сила във Вселената , а именно ЕС!!!Леля Меркел може да ви шари милиарди , до като свят светува, правете си къщички за гости и чупени булеварди, леля Меркел ще шари, защото немската индустрия превзе всеки град, дом и гараж в света!Агент Зандалей Чандлър!ЦРУ!!!
33
5
 
7
 
! Отговори
Иван преди 4 години
До IvanНе се коси адаш. След като Путин не успя да постигне мечтата си /" Целта ми е стандарта на живот в Русия да се доближи до този на най-бедната държава в ЕС-Португалия/, му остана да накара хората да вярват, че от Русия зависи нещо е международен плам/
32
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Dragan"Путин е виновен, първо сложи Тръмп, после сложи Джонсън"Путин го слага само на Медведев или обратното. Те са като италианско семейство, не се знае кой-кой е.
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 31И аз не знам как реши, че никой не подритва българите.
30
11
 
5
 
! Отговори
Dragan преди 4 години
Изобщо като цяло съм голям почитател на Русия и на руската култура, но тук трябва да се признае, че Путин е виновен, първо сложи Тръмп, после сложи Джонсън, а преди сложи пестициди в салатата на Гебрев сложи, и дръжката на Скрипал намаза, Путин и Русия са виновни за всичко!
29
7
 
16
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
Незнам как реши че някой ни подритва. Като отида в Сърбия - брато брато, за бизнес ти се мазнят, по хотели ти лъскат обувките, по заведенията ти прислугват. Като отида в Гърция, по хотели и заведения същата работа мазни мазни. В Турция като разберат че съм българин и ооо комшо, носят се безплатни десерти хората ни имат за приятели. Назапад като извада златната Виза и всичко е наред, даже в Лондонски клубове с ограничен достъп влизам. Това че ти си шАфъор примерно и те подритват е заради професия
28
13
 
4
 
! Отговори
Ангела преди 4 години
ЕС разпадна след Брекзит.
27
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото бежанците не искат и да чуят за България, тези които ги разпределят в България първата им работа е да намерят начин да се измъкнат от мизерията, в краен случай предпочитат да се върнат в страните си където се води война само не и да остават в България.