Германците се оплакват: "До гуша им дошло" от българите

10 от по-големите градове в Германия са цел на масово преселение
22 авг 2019 20:00,
370
Германците се оплакват: "До гуша им дошло" от българите
Снимка: pixaBay

Заселници от Източна Европа вече се насочват не само към големите градове, но и към по-малки общини в Германия, съобщава новинарският сайт T-online. Според автора Дитмар Зеер, заедно с тях се появяват и непознати досега проблеми: шум и боклуци, експлоатация, дребна престъпност. „Обичайните заподозрени: трафикантски банди, които примамват към Германия бедни семейства от Румъния и България и злоупотребяват с тях, за да разграбват социалните каси", пише Зеер.

Още по темата

"Повече от половината идват от България"

T-online разказва за едно от тези селища - градчето Хорн-Бад Майнберг е с население от 17 000 души и се намира в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия. Цитира се и писмото, което тамошният представител в провинциалния парламент Денис Мелцер е изпратил до министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет: „Тук уседнаха около 700 заселници от Източна Европа, като повече от половината идват от България. Гражданите и гражданките все по-често се оплакват от проблеми с интеграцията им, от замърсяване на обществените места, нарушаване на задължението да изпращат децата си на училище, кражби, агресия и открита проституция".

Добрата новина е, че 64% от българите и румънците в Германия имат работа. Лошата е, че те обикновено упражняват ниско квалифициран труд, научаваме от обширен репортаж на германското обществено радио ВДР. Ето по-важното: (08.02.2019)

Високотиражният „Билдцайтунг" дава думата и на граждани на Хорн-Бад Майнберг. 69-годишният Буркхарт Веке дори казва, че обмисля да напусне градчето: „До гуша ми дойде. Разни гешфтари изкупуват стари сгради и ги натъпкват с хора. Жилищата са претъпкани, всичко плесенясва". Вестникът твърди, че редица запуснати сгради в градчето са попаднали в мрежата на спекуланти и трафиканти на хора: „Тази далавера е позната и в други градове. Подставени лица изкупуват на безценица рушащи се сгради и настаняват там хора от Източна Европа, които са снабдени с отчасти фалшифицирани договори за работа. След няколко месеца новите наематели се пишат безработни и подават молби за социална помощ."

На сайта T-online Дитмар Зеер описва същата схема. Според него много от хората идвали от Пловдив, а спекулантите прибирали в джоба си по-голямата част от социалните им помощи. Така една от тези порутени сгради може да донесе годишна печалба от 100 000 евро, твърди изданието, цитирано от DW.

„Билдцайтунг" е разговарял с един от наемателите - българина Христо, чието седемчленно семейство живее в една от запуснатите сгради. Христо разказва, че преди е работел по строежи, но в момента е безработен. От социалните помощи и от детските надбавки семейството му има общ доход от близо 2 000 евро - истинско богатство в сравнение с дохода от 440 евро, с който семейството би разполагало в България, отбелязва вестникът и цитира Христо с думите: „Искаме просто по-добър живот".

"Буре с барут"

За обратната страна разказва местният вестник „Вестфаленблат", според който атмосферата в Хорн-Бад Майнберг е напрегната - истинско буре с барут: „Един ресторантьор разказва, че на клиент откраднали велосипеда пред заведението. На друг посетител чуждестранни деца грабнали парчето торта от чинията. А една жена разказва, че не деца, а възрастни блокират местните детски площадки. Съвместното съществуване вече не е възможно", оплаква се жената пред вестника.

От Федерацията на германските градове казват, че 10 до 15 по-големи града в Германия са станали цел на масово преселение на хора от Югоизточна Европа. Сред тях са Офенбах, Нюрнберг, Фюрт, Магдебург, Бремерхафен, Дуисбург, Дортмунд и Гелзенкирхен. В Манхайм вече живеят 6 000 българи и 5 500 румънци - броят им се е увеличил почти десетократно спрямо 2006 година. Месечно в града се заселват по около 200 нови пришълци от България и Румъния, съобщава местното електронно издание "Райннекарблог". В Нюрнберг пък са се установили близо 20 000 преселници, още толкова - в Дуисбург.

Пред T-online Биргит Цьорнер от социалната служба в Дортмунд разказва: „Повечето от тези хора не притежават езиковите, образователните и професионалните предпоставки, за да се оправят бързо в Дортмунд. Освен това много от тях нямат здравна застраховка". След като обяснява, че гражданите на България и Румъния се ползват от свобода на придвижване и имат право да живеят и работят в Германия, изданието коментира: „Всичко това функционира много добре при онези румънци и българи, които идват доброволно. Те са мнозинство. Сред тях има много търсени кадри за селското стопанство и фабриките, те работят дефицитната професия на болногледачи или са лицензирани лекари. Без тях Германия щеше да се справя по-зле. (…) Но общините вече се съпротивляват срещу злоупотребите, за които са виновни трафикантите. Във Фюрт дори назначиха социални работници, които говорят румънски и български. (…) В Дортмунд вече дежурят съвместни германо-български полицейски патрули, а няколко улици ще бъдат поставени под видео наблюдение. В Дуисбург пък от няколко години практикуват следната административна мярка: само за часове запечатват сгради, където се нарушават изискванията - примерно за хигиена или противопожарна безопасност. Само за първите шест месеца на тази година въпросната мярка е била прилагана цели 13 пъти".

"Не можем да решим проблемите на Източна Европа"

Авторът Дитмар Зеер пише, че общините възлагат големи надежди на по-строгите мерки срещу нелегалния труд, с които Бундестагът иска да ограничи социалните измами. Според Зеер, политици от тези общини се безпокоят, че когато и хората от Западните Балкани получат свобода на придвижване, положението ще стане още по-лошо. Кметът на Фюрт дори настоява да се преразгледат сега действащите правила за свобода на придвижването. Фюрт нямал никакви проблеми с кандидатите за убежище от Сирия и Ирак, но германските градове не можели да решат социалните проблеми на Източна Европа, е цитиран да казва кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
40
 
! Отговори
бг преди 4 години
АБЕ ЗСАЩО ТАКА БЕ, БРАТЯ ГЕРМАНЦИ, 30 Г. ОРЕВАХТЕ НИ ГЛАВИТЕ , ЧЕ НЕ СЕ СПРАВЯМЕ С ИНТЕГРАЦИЯТА ИМ, АЙДЕ ВИЕ НАЛИ СТЕ ПЕЧЕНИ, ОПРАВЯЙТЕ СЕ С ТЯХ, КАТО МНОГО ДАВАТЕ АКЪЛ! АМА НЕ ВЪРВИ НЕЩО...
173
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пооредният фейк, за захранка на рублофилите...
172
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и на нас ни омръзна от тези"българи".
171
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 229Българите също не правят разлика между ромите и андрешковците !Още от баба ми съм чувал "*** държава"
170
1
 
38
 
! Отговори
медиавист преди 4 години
Абе, когато е за изцепките им и изро дщините им по света и у нас, са "българи". Когато е за "помощи", "фондации", "стипендии"... са "роми". Пък, иначе, са си "чисти" ци гани.
169
2
 
31
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Много от хората, от които нищо не става, отиват в чужбина, мислейки си, че там е по-добре. Като си нискоквалифициран и нямаш умения винаги ще си на дъното. Просто дъното в Германия е по-високо от дъното е България. Това са хората, които разчитат някой друг да се погрижи за тях, вместо да дават стойност. И на мен ми омръзна от тскива българи.
168
0
 
21
 
! Отговори
huh преди 4 години
затова като дойде някой чужденец по работа и ми заговори такива неща за българите го разхождам около Филиповци и бързо спира да говори.
167
3
 
31
 
! Отговори
1912 преди 4 години
Ако богатата Германия не може да ги издържа,как очакват от разграбената и заставена България ,да ги развъжда и отглежда??????
166
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото не са само ромите - има и маса ***, която се е довлякла от селата и малките градчета и освен да ходи с размъкнати анцузи и да слуша радио "Джедай" (да, наистина има такова онлайн българско радио) с друго не се занимава.Мой познат, инженер, работещ в Германия, беше попаднал за малко в такава компания, каза "не, благодаря, тия са някакви други българи".
165
4
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
ДО "Защо западните нещастници за 30 години не се научиха да правят разлика между българи и български граждани !?"Те много добре я правят разликата,но спазват "добрият тон" на неолибералните и демократични брътвежи,а някои и инструкциите на световният разрушител на малките народи,същевременно свиден и щедър финансист на различни видове предатели,продажници,креативни ,политически плазмодии и ***.Унгария много трябва да се чувства виновна ,че се е родил там,а те не са го "диференцирали"
164
1
 
22
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"открита проституция".Ама какво същество ,не човек трябва да потърси секс с МИКанки,ама ,че падение.Крайно време е да се разбере,че ТЕ не подлежат на интеграция.Те не се развиват столения след нормалните хора,а в страни от тях,в някаква тяхна паралелна реалност.Това е добър урок за германците да не дават съвет как се извършва интеграция,на същества,които не подлежат на интеграция,същества които разбират само от силови методи и тогава донякъде се съобразязат с правилата,но не много
163
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо западните нещастници за 30 години не се научиха да правят разлика между българи и български граждани !?
162
0
 
27
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Гражданите и гражданките все по-често се оплакват от проблеми с интеграцията им, от замърсяване на обществените места, нарушаване на задължението да изпращат децата си на училище,кражби,агресия и открита проституция". Я,колко мили,колко родно звучи.Ама германците нали са специалисти по интеграция,ами нека ги интегрират.Нали БХК,твърдяха че скотският начин на живот е едническа особеност,нека се свържат с Немският ХК и да им го обяснят.Да им кажат,че ако са упорити след 600г може да ги интегр
161
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В началото на "демокрацията" им създадоха размножителни програми на "българите". Сега тогавашните новородени се възползват от предимствата на "отворена" Европа. И се изнасят за тези, който ги размножаваха насилствено. Недалновидността на западните политици ще им изяде главите един ден. Процеса вече започна с размножените "българи" и с мигрантите. После източна Европа ще започне да си отмъщава за дискриминацията и накрая всички ще продадат всички. Освен ако запада не си плати греховете...
160
0
 
25
 
! Отговори
българин преди 4 години
Нали -***също били хора,и с тях ние не сме знаели как да се отнасяме?На ви ги сега.Оправяйте се сами.Но много скоро ще се осъзнаете,че е един ваш сънародник,преди80 г. е бил патентовал изключително успешен метод,който после бил отритнат от самите Вас.Ще цъфтите и връзвате с тези нови интелектуални маси народ,коитосами повикахте с глупостта си.Т.Живков знаеше как да се справя с тази гмеж.При него работеха и слушаха.
159
0
 
27
 
! Отговори
Дядо от село преди 4 години
Да не се оплакват , защото те ще им родят , новото поколение ГЕРМАНЦИ
158
0
 
18
 
! Отговори
Тигър преди 4 години
Аа, и на нас ни дойде до гуша от българи. Дръжте си ги там, ние тук си имаме достатъчно.
157
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на мен ми е дошло до гуша от германци ама идват на грипи в Пловдив .Оглеждат ко има за бане и ядене на корем .
156
1
 
18
 
! Отговори
Няма страшно преди 4 години
Скоро всички германци ще бъдат успешно интегрирани от арабелите и poмyлaнцитe.
155
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е до време. Бурята ще стане изведнъж там.