Защо Гренландия? Тръмп се бори за надмощие на САЩ в Арктика

Той умее да смята, бори се за огромните богатства там
22 авг 2019 18:30, Елка Василева
76
Защо Гренландия? Тръмп се бори за надмощие на САЩ в Арктика
Снимка: архив, Reuters

Огромни богатства дремят в Арктика. Доналд Тръмп добре знае това и иска да наложи лидерската роля на САЩ и в този регион на света. Елиминирайки съперници като Русия и Китай. Дойче веле публикува коментар на Оливер Залет.

Тръмп изобщо не вярва, че климатичните промени са резултат от човешката дейност. Затова пък топенето на ледовете в Гренландия явно истински му е легнало на сърцето. И това не е случайно. Зад Гренландия е разположена Арктика - сиреч един от малкото все още неусвоени от човека региони в света, при това с огромен икономически потенциал.

Явно е, че президентът иска да купи Гренландия заради природните ѝ богатства. А поради климатичните промени и топящите се ледове те съвсем скоро ще станат и по-лесно достъпни. Това знае дори и човек като Тръмп, който не понася да се говори за промените в климата. Той обаче не крие, че САЩ се борят за лидерска роля в световната надпревара за Арктика.

Става дума за геополитическото надмощие на САЩ

Претенции към Арктика предявяват не само граничещите с нея САЩ, Норвегия и Дания, но и Русия, та дори и Китай. Пекин не разполага с арктическа територия, но предявява претенциите си към полярната област недвусмислено, като нарича себе си "близка до Арктика" държава.

Още по темата

Ясно е, че в случая става дума не просто за закупуване на земя. В надпреварата за полезни изкопаеми и морски пътища си личи битката между старите и нови хегемонии за пренареждане на световния ред. Доналд Тръмп се бори за американско надмощие в Арктика - ни повече, ни по-малко. И се опитва да елиминира съперниците Русия и Китай.

Идеята Гренландия да бъде закупена от Америка не е нова: още през 1946 година президентът Хари Труман прави точно такъв опит. Дания тогава отказва. Отговорът и днес е едно учтиво „не“. Един поглед към историята показва, че Аляска, Луизиана и Вирджинските острови са станали американско притежание именно срещу заплащане.

Тръмп поставя под въпрос следвоенния ред

Само че от 1946 година до днес са изминали не просто седем десетилетия. С решаващото участие на САЩ след Втората световна война бе формиран и следвоенният ред. Днес членството в НАТО обвързва западните държави със САЩ - в това число и Дания. Общият военен съюз доскоро беше гарант на мира и мултилатерализма.

Китай обаче оспорва водещата роля на САЩ в света, за което допринася и самото поведение на Доналд Тръмп. Защото от идването си на президентския пост той подкопава основите на западните съюзи, опитва се да разедини ЕС, поставя под въпрос НАТО, търси близост с деспоти и избягва старите партньори на САЩ в Западна Европа. Офертата към Дания може да изглежда като нарушаване на едно табу - но тя добре се вписва в светогледа на американския президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трап не е лош! Просто е тъпичък.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48 Слушай какво, господин апологет на Америка, това е територия под протектората на Дания,така стоят нещата и никакви дрънканици какво е било или не е било нямат значение. Никой не може да има претенции към територия която не е негова. Тръмп вече започна да ми прилича много на някои хора от близкото минало. Сега това изведнъж започва да се връща макар и под малко по - различна форма.Повечето хора дори не го забелязват или просто така им изнася. Светът въобще не отива на добре.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Права беше Баба Ванга, че последният президент на САЩ ще е чepен. Защото този сега никакъв президент не може да бъде наречен. Той е едно недоразумение.
42
0
 
1
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 4 години
"... българите получили британски паспорти"... е колко да са българи, като имат британски паспорт ???
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 44Какво наследство от викингите,та Гренландия е датска от 18век!Това ,че някакви исландски норвежци объркали маршрута и открили острова ,без да слизат на него ,не значи ,че е на викингите!Особенно като се има предвид ,че близо 300г.Норвегия почти е забравила за съществуването му ,и с охота го преотстъпва на Дания!
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е , хайде моля ви се? Да не откривате топлата вода? Повече от ясно е какво го сърби г-н Тръмп. По -голямото влияние на Русия в Арктика, разбира се. Това го казах още при първата информация за великите му планове. Именно затова още повече го ненавиждам. И не заради Русия, тя ще устои, а заради Дания Не знам как Европа ще се справи и дали изобщо ще се справи с тази невероятно нагла креатура кой знае защо избрана за американски президент. Всичко вече започна да става пълна отврат.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,иначе Китай хич не е нагъл,,близка до Арктика държава",нищо ,че са на хиляди км. от Арктика и по китайската логика ,претенции към Арктика може да имат още десетина държави!
38
3
 
4
 
! Отговори
Паметлив преди 4 години
Още по времето на Обама един американски сенатор заяви:"Европа трябва да плати за запазването на американското благополучие*,като отплата за плана Маршал!"Цялата политика на Тръмп(изобщо американската) се върти около това,някой друг да плати,някой друг да пострада и пр.Досега успяваха да го наложат,да видим дали и в бъдеще ще е така.*Очевидно е,че със собствени икономически усилия САЩ няма как да запазят статуса си!Просто произвеждат само 2/3 от това,което потребяват.Само военната сила ги спася
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо Дания е виновна за някой хора,Това е една много миролюбива страна.Гренландия е наследство от викингите и те се отнасят много добре с коренното население.То и медиите пишат че това е автономна територия.
36
0
 
9
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
евала на датчанката сложи го дъртия на мястото му, курназ момиче не кат нашите послушковци
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е изпуткал от всякъде, само може са затрие света и няма и да разбере кво е сделал..
34
1
 
8
 
! Отговори
Антон Навални преди 4 години
Долу кървавия диктаторски режим на Дания!!! Да прекратят веднага тормоза над англоговорящата част на Лапландия!!! Да се изгони руския посланик!P.S. Има нещо гнило в Дания...
33
0
 
4
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Не заселвал бил, нали ти пишат долу че има 13000 военен контингент с 50000 население, това какво е 8 бази??? Куку
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за гренландия не знам, но за Крим знсм че е руски,факт. Даже и урките взеха да пускат сравнения по телевизиите си как е в киев как е в , Севастопол.И не са в ползу Киев....особено в заплатите. 100% по големи в Крим, при цени на храните с 10% над украинските и горива с 60% по евтини в Крим
31
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръм не заселва американски "туристи" в Гренландия с цел да прави кримски референдуми като Путин .Той предлага да купи ,ако не- здраве да е
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американската чина е пред закриване още един мандат и са аут
29
1
 
8
 
! Отговори
444 преди 4 години
Белият дом. Съветниците на Тръмп го питат-''Г-н президент, защо ви е пък сега Гренландия?'' ''Как защо? Ще построим голф-игрища, хотели, ще стане рай. Ще си почивам там след тежка седмица с жена ми Иванк... така де, Мелани.''''Но там е лед...''''Фейк нюз. Пак сте гледали СиЕнЕн.''''Как ще си я позволим? Прекалено е скъпа?''''Ще вдигнем данъците на латиносите. Така ще си идат пак в Мексико''''Но, г-н президент...''''Стига, сега ретуитвам едни работи, не ме занимавайте с глупости.''
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то човек като е ***,може не 5 ,ами и 10 бази да намери в България
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намеквам че едно е да имаш бази друго е да притежаваш територията.Аз дадох пример на твоето расзъждение.
26
0
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
Ми то и в България Американците ползват 4 или 5 бази, какво намекваш?