Джонсън в действие: Блокира парламента до 14 октомври

Така депутатите няма да могат да осуетят Brexit без сделка
Обновена: 28 авг 2019 15:05 | 28 авг 2019 13:58, Елка Василева
30
Джонсън в действие: Блокира парламента до 14 октомври
Борис Джонсън. Снимка: архив, Reuters

Британското правителство предвижда да удължи периода, в който парламентът обикновено не заседава, до 14 октомври с цел да попречи на депутатите да осуетят Brexit без споразумение на 31 октомври, съобщи Би Би Си, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Планирано е парламентарната сесия да се възобнови с реч на кралицата на 14 октомври. Тази реч се изготвя от правителството и в нея се очертава законодателният дневен ред за предстоящата година.

Този ход, за който съобщиха също Скай нюз и в. "Гардиън", прави слабо вероятно депутатите, които са против излизане на страната от ЕС без споразумение, да успеят да прокарат закони за блокиране на такъв сценарий до 31 октомври.

Британският парламент традиционно спира работа за няколко седмици през септември заради годишните конференции на политическите партии.

Още по темата

Днешното съобщение идва ден след като депутатите, които са против Brexit без споразумение, се срещнаха, за да обсъдят начини да използват парламентарната процедура, за да накарат Джонсън да поиска отлагане на датата на Brexit.

Според "Гардиън" днес в шотландската лятна резиденция на кралицата в Балморал ще се състои среща за обсъждане и приемане на удължаване на почивката на парламента до 14 октомври. Бъкингамският дворец отказа коментар.

Очакваше се британският парламент да започне есенната си сесия на 3 септември за две седмици, а след това да излезе отново в почивка, докато преминат годишните конференции на политическите партии. Обикновено парламентът възобновява работата си в началото на октомври.

Британският премиер Борис Джонсън обяви в писмо до депутатите, че ще предприеме стъпки за прекратяване на парламентарната сесия след дебатите на 9 септември, предаде Ройтерс.

В телевизионно интервю Джонсън отрече този ход да има за цел да попречи на депутатите да осуетят плановете му за Brexit.

"Трябва да се захванем с вътрешнополитическия дневен ред и затова обявяваме речта на кралицата за 14 октомври", каза премиерът.

Джонсън отхвърли критиките от депутати, че не им се оставя достатъчно време за разисквания и гласуване по Brexit.

"Това изобщо не е вярно. Ако погледнете какво правим, ние изготвяме нова законодателна програма. Ще има предостатъчно време и за двата лагера на решаващата среща на върха (на лидерите на ЕС) на 17 октомври, предостатъчно време за депутатите в парламента ни да дебатират по ЕС, Brexit и всички други въпроси", каза Джонсън.

Решението на британското правителство да спре работата на парламента от 10 септември до 14 октомври доведе до 1 процент спад в курса на британската лира спрямо еврото и долара, тъй като тази информация засилва хипотезата за твърд Brexit, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Джонсън многократно е заявявал, че иска Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври "на всяка цена", дори без споразумение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Зад всичко, разбира се, стои Путин. Днес почти няма съмнение, че той предизвика Брекзит, а Брекзит срива Великата Британска Демокрация. Най-правилно ще е Лейбъристите, по почина на Демократите отвъд океана, да започнат едно дъллгогодишно разследване за връзки между Джонсън и Путин..........
22
1
 
2
 
! Отговори
браво преди 4 години
Браво!
21
3
 
15
 
! Отговори
anon преди 4 години
... тия изродените както нямат никаква смислена икономика и се държат на руски и арабски пари слепени с индийско къри ако знаят какъв четвъртит ще го ядат... просто не е истина...
20
2
 
7
 
! Отговори
Бай Ой преди 4 години
Да продължават да не плащат скоро никой няма и да им дава.
19
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОРИС ДЖОНСЪН Е ИЗБРАН ЗА ДА СТРОШИ ПЕТОЛЪЧКИТЕ И ДА РАЗКЪСА ЧЕРВЕНИТЕ ЗНАМЕНА НА СОЦИАЛИЗМА. УСПЕШНО СЕ СПРАВЯ.
18
3
 
17
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Борис всъщност се самоубива с този ход. Предоставя на парламента хубав повод да гласуват вот за недоверие. Май ще се окаже най-кратко управлявалия правителството на Кралството.
17
2
 
14
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Кралицата няма думата. До сега винаги е правила каквото правителството и предложи. Тя си пази трона и не и се иска да противоречи, за да не решат, че нямат нужда от нея..
16
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Достоен ръководител на ВЕЛИКА БРИТАНИЯ!Ако не нариташ ЕС, то ЕС ще те нарита. Брекзит без сделка е най-доброто за Британия.
15
2
 
15
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
ЕС ще го сдъвче като дъвка и накрая изплюе на улицата, за да може народа да го стъпче.
14
3
 
4
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
И при нас е пълно с политици пополисти като този. Обаче англичаните му вярват. В БГ също има много ***.и. хора. Все пак три пъти избират един обикновен шеф на И.П.О.Н. - фирма за охрана, нали?
13
3
 
5
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Кралицата си търси някой ***, обаче се съмнявам, че дори този е толкова глупав. Само думи и накрая - нищо. Ще видите! Аз до сега не съм видял човек да победи АНТИХРИСТ И САТАНА. Само един го победи и това беше СЛОВОТО, но дори Той беше разпнат и убит.Така, че този не го очаква нищо хубаво. Добре се пери, но си остава петел в кокошарник. Излез навън в джунглата де...
12
3
 
15
 
! Отговори
Борис ефенди преди 4 години
Типичен представител на "острова". Дайте му пиячка и му гледайте сеира.
11
2
 
13
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Този турчин ще бъде осъден и хвърлен в затвора, защото не може да гласува излизане без одобрение от англ. парламент. така е по-закон. блокира или не! това е положението. друг е въпросът ако иска да бъде диктатор или по-точно ако иска да бъде диктатор на разположение на кралицата.И в двата случая е нарушение на закона и извършва криминално деяние, което се наказва със затвор.не знам, колко по-лесно да го обясня. това е част от международно и вътрешно право.
10
8
 
5
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Ето каква е разликата между политик и годни само да поднасят чай с курабийки набедени за такива (според днешната липса на критерии) като Тереза и Урсула.Може да не сме съгласни с него,но Борис Джонсън прави това което трябва да прави всеки политик.Бори се да постигне обещаното на избирателите си в най-краткия възможен срок.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще излязат и няма да платят цялата сметка. Знаят какво правят!
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диктаторът Борис Джонсън разпуска парламента и въвежда едноличен режим, подкрепен от Тръмп и Брюксел.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ако мисли, че кралицата ще му играе оо свирката...нещо мноооого си е повярвал.
6
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давай БоДжо, извади ги от ЕС без сделка! Ти можеш! Разкажи им играта на наглобританците!
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5Нещо те е яд а? Хаха
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е избран за да направи брекзит и после ще го махнат.