Ресор "Образование и култура" получава България в новата ЕК?

Ще има двама изпълнителни заместник-председатели - Франс Тимермас и Маргрете Вестагер
7 сеп 2019 14:10, Елка Василева
87
Ресор "Образование и култура" получава България в новата ЕК?
Снимка: архив, Reuters

България ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска комисия. Това съобщи Нова тв, като се позова на свои източници от Брюксел.

Според изтеклата информация новата ЕК ще има двама изпълнителни заместник-председатели - Франс Тимермас със специален сектор „Климат” и Маргрете Вестагер с  „Дигитализация”. Предвижда се за комисар по отбрана да бъде избран  бившият говорител на комисията - Маргаритис Схинас от Гърция.

За Върховенството на закона очаквано е посочена чешката комисарка Вера Йоурова, а Румъния получава ресор „Транспорт”. Земеделие отива при поляците, а трите топ ресора – „Конкуренция”, „Икономика” и „Търговия” съответно се разпределят между Франция, Финландия и Ирландия.

Политическите сили са разпределени в новия състав на комисията по следния начин: социалистите с десет комисари, девет комисари и председател на ЕК за ЕНП и пет за "Обнови Европа", които са бившите либерали.

Новата комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европарламента мине успешно. Комисарите ще бъдат препитвани от ресорните комисии в ЕП в началото на октомври.

Новоизбраната председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи официално състава на кабинета си във вторник, а през последните седмици тя вече редеше и препитваше номинираните комисари за тяхната компетентност. Последната част от пъзела бе наместена, след като в петък Италия представи своя кандидат, бившия премиер социалист Паоло Джентилони. Любопитна подробност е, че освен председателката, която е с аристократичен произход, в кабинета й влиза още един потомствен аристократ. Това е Джентилоти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си образоваме ромите - за да учат по-бързо немски.
75
0
 
3
 
! Отговори
Бай Ставри преди 4 години
Това ми напомня на "Енрике Пастор - съветник за младежда и свободното време". Точно девета глуха, както споменаха по-долу.
74
0
 
2
 
! Отговори
Миии преди 4 години
Миии Това артиса ииии *** то не е за България, та да се обидим, неее!То е за Габриел лично Тя да си се черви ...
73
0
 
9
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
България ,която закри над 1000 училища ,България , където университети приемат с оценка -3 студенти ,България , която прогони младите и децата им в чужбина получи ресор "Образование и култура"?Срам ме е за моята Родина!Жал ми е за децата, които не четат , а гледат клипове на модерните си телефони, под благите погледи на родители, които пък слушат чалга.Срам ме е ,че в Парламента ни има неграмотни хора, които ни дават акъл.Но най- големият ми потрес е , че Марийка -смешната ще бъде еврокомисар
72
0
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Дават ни този ресор защото там нещата вече са нагласени така,че следващите 10 години да няма АБСОЛЮТНО НИЩО за правене там.Сигурно даже има договор за следващите 20г. какви метли и парцали трябва да се доставят на каква цена за почистване на офиса за да няма абсолютно никакъв шанс нашите дупедатопитеци да направят някаква бъркотия!И сега Бай Тиква ще има да се тупа в гърдите като горила как този толкова важен ресор върви по мед и масло защото са кадърни,а не защото всичко е уредено предварително
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше ресор "Суджуци и прасета" да дадат на България. Нашия вожд има опит в този сектор. Делян Пеевски е достойна кандидатура със заместници Каракачанов и Боко Суджука.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За нас става само ресор Мутр..овизация и Олигархизация , могат да кандидатсват двама от собствениците на БГ , фирма Борисов& Домусчиев
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да отговаря за амортисьора на резервната гума ... за нищо не стават и затова ще ги унижават винаги с такива ресори. Ако имат топки, поне да го откажат с достойнство и да им кажат на ЕС да си заврат този ресор там дето не огрява слънце.
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това коя дупка на кавала е?
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем подходящ ресор.Тук също има много за крадене.Културата е безотчетен сектор, като екологията.Само се надявам да крадат, без да опростачват хората.
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горката Европа....
65
0
 
6
 
! Отговори
men преди 4 години
това със сигурност е в чест на пророк Порко и неговата книга. Шегаджии са тези от ЕСССР. ПС: браво товариши брикселски зелки. не ни требват ресорите ви, ние сме прогрес и благоденствие ако ботолиновата мадам не ви уведомила. напрао на остаете на мира ако може.
64
1
 
16
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Определено девета глуха - колкото да не е без хич. Можеше да отговаряме и за усвояването на лунните площи и развитие на астрологията. Какво печелим от този ресор? Друг е въпросът, че от образованието по-важно няма, но нищо няма да зависи от нас в областта
63
1
 
18
 
! Отговори
wild horse преди 4 години
"Винету" ще стане основна книга и мерило за интелект и култура...
62
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ЕК казаха, че друг ресор няма да ни дадат докато премиеринът ни не прочете поне още една книга и не проговори поне един чужд език (като консулът във Валенсия)!
61
1
 
27
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Като знам как "добре" се справяме със собственото си "Образование и култура" ИЗОБЩО НЕ И' ЗАВИЖДАМ НА ЕВРОПА!
60
1
 
23
 
! Отговори
BGexit преди 4 години
Като знаете кой ще е с ресор "Образование и култура", трябва да ви става ясно на къде е тръгнал ЕС.
59
1
 
29
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"България ще получи ресор Образование и култура в новата Европейска комисия."Като гледам как образованието и културата са "цъфнали" в България,то представям как ще е в Европа.Ще настане такава чалгализация,а нищо чудно певачките с двусричковите имена да станат съветнички.Ама тези в Брюксел ,нещо се подиграват с нас,образование-смях,култура- истеричен смях и кикот.Горката Европа
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, какво очаквате от ЕС да даде на калинката на Еднокнижника?Бъзикат се с него!
57
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИЯ СЕ ПОКАЗА ДОСТОЙНА ДА ВОДИ ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИЕ СЛЕД КАТО ИЗРИТА БОКОВИЦА ОТ ООН.